De Volkskrant tv-selectie voor 23 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Daniel Radcliffe en Emma Watson in The Deathly Hallows: Part 1 Beeld
Daniel Radcliffe en Emma Watson in The Deathly Hallows: Part 1Beeld

Messiah Masterclass

NPO 2, 19.20 uur
In de slotuitzending moeten de niet-klassiek geschoolde zangers Leona Philippo, Remco Veldhuis, Monique Klemann en William Spaaij onder begeleiding van een koor en orkest een stuk uit Händels Messiah zingen in een volle kerk te Naarden.

Heel Holland bakt Kerst

NPO 1, 20.30 uur
Deel 2: de kandidaten storten zich op het maken van een kerstkrans, een kaarsgebakje en tot slot maken de bakkers een heus spektakelstuk in de vorm van een kerststal. Welke drie kandidaten vallen er af en welke drie halen de finale?

Knoop Gala 2015

NPO 1, 21.30 uur
Paul de Leeuw presenteert in Theater Carré het Knoop Gala, waarin artiesten met een verstandelijke beperking optreden samen met de bekende artiesten George Baker, Shirma Rouse, Willeke Alberti, Gers Pardoel, Kenny B en Gerard Joling.

Paul de Leeuw presenteert het Knoop Gala Beeld anp
Paul de Leeuw presenteert het Knoop GalaBeeld anp

Herberg Europa

NPO 1, 23.00 uur
EO-tweeluik waarin BN'ers zich verdiepen in de vluchtelingenstroom. Zanger Guus Meeuwis is op Lesbos, waar hij bootvluchtelingen aan ziet komen. Acteur Frank Lammers ziet hoe de stroom mensen door Slovenië en Servië wordt geloodst.

2Doc: The secret life of Uri Geller

NPO 2, 23.40 uur
De Israëlische mentalist Uri Geller is meer dan de man die door mentale kracht lepeltjes dubbel weet te vouwen. In de Koude Oorlog was hij een spion voor de CIA en de Mossad, blijkt in deze documentaire over Gellers dubbelleven.

Uri Geller tijdens de liveshows van De Nieuwe Uri Geller show Beeld anp
Uri Geller tijdens de liveshows van De Nieuwe Uri Geller showBeeld anp

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur
Pieter van der Wielen in gesprek met acteur Mark Rietman. Hij is te zien in Vondels Gijsbrecht van Amstel, het stuk over de ondergang van Amsterdam, dat volgens de traditie met Nieuwjaar in de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt gespeeld.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (David Yates, 2010)

SBS 6, 20.30-22.30 / 22.45-23.35 uur.
De tovenaarswereld is een duister oord geworden, sinds aartsgriezel Voldemort en de zijnen de macht overnamen. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Zwijgzame close-ups te over en de beroemde titelmelodie klinkt nooit voluit, wat genoeg zegt over de neerslachtige stemming die over deze een-na-laatste Potter-film hangt.

Er valt met pubers als helden dan ook genoeg te piekeren en af te tasten. Terwijl de queeste om het vernietigen van de 'Gruzielementen' draait - de objecten waarmee Voldemort zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt - besteedt het drietal minstens zo veel tijd aan het onderzoeken van hun onderlinge relaties. En dan vindt de regisseur zelfs ruimte om Harry en Hermelien een onhandig dansje met elkaar te laten doen op Nick Cave. Zulke scènes, de sterke sfeer en de prachtige animatie in schaduwspelstijl maken dit wat zwalkende voorspel op de (morgen uit te zenden) laatste film alleszins genietbaar.

De groeten van Mike (Maria Peters, 2012)

NPO 3, 09.00-10.25 uur.
Nadat hij tien maanden in het ziekenhuis heeft gelegen, mag de 10-jarige Mike (Maas Bronkhuyzen) naar huis. Helaas komt zijn moeder niet opdagen en valt hij in handen van Jeugdzorg. Vaardig geregisseerde jeugdfilm met prettig tempo en mooie dosis grapjes.

Millennium 3: Gerechtigheid (Daniel Alfredson, 2009)

NPO 3, 22.40-01.00 uur.
Aan het einde van Millennium 2 lag de schier onoverwinnelijke Lisbeth Salander (Noomi Rapace) half op sterven met een kogel in haar hersens, en dat is precies het punt waar het slotstuk van de trilogie verdergaat. De film voegt aan de vorige afleveringen weinig toe - behalve wat aardige actiescènes en de ontknoping van het verhaal. Door Salanders lichamelijke toestand heeft ze vrijwel de hele film een nogal passieve rol, die nauwelijks gecompenseerd kan worden met haar gejongleer met computers, smartphones en andersoortige elektronische snufjes. Opnieuw deelt ze slechts enkele scènes met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Mikael Niqvist), die alles op alles zet om Salanders naam te zuiveren en daarmee duidelijker dan ooit het hoofdpersonage van de film wordt. Daar staat dan weer een sterk opgebouwde climax in een (nagenoeg verlaten) rechtszaal tegenover, die zelfs voor de lezers van Larssons bestsellers spannend kan zijn.

Noomi Rapace speelt Lisbeth Salander in Millennium 3 Beeld anp
Noomi Rapace speelt Lisbeth Salander in Millennium 3Beeld anp

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden