De Volkskrant tv-selectie voor 22 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Leo Blokhuis onderzoekt de geschiedenis van elektronische muziek Beeld
Leo Blokhuis onderzoekt de geschiedenis van elektronische muziekBeeld

Planet Elektro
NPO 3, 21.55 uur

Een complete band en volledig orkest, samengeperst in een plastic bak met wat knoppen. Ooit was het toekomstmuziek, maar in de jaren zestig/zeventig waren ze daar opeens: de synthesizer en drumcomputer. De rest is popgeschiedenis en wordt in deze documentaire van voor tot achter behandeld door Leo Blokhuis. In Japan en Amerika bezoekt hij de fabrieken die de elektronische instrumenten als eerste van de lopende band lieten rollen en hij spreekt met oude en nieuwe grootheden als Farley Jackmaster Funk, een van de grondleggers van de housemuziek, Arthur Baker (producer van Afrika Bambaataas hit Planet Rock) en dj Martin Garrix.

Vier seizoenen aan de Amstel
NPO 1, 22.05 uur

Een kijkje achter de schermen in het Amstel Hotel, waar altijd een bedje klaarstaat voor popsterren, presidenten, koningen en koninginnen. Een jaar lang draaiden de camera's mee met onder anderen chef de cuisine Keng Vichianrat, conciërge Peter Moos en de eerste vrouwelijke General Manager in 150 jaar, Anita Bos.

Alleen Elvis blijft bestaan
Canvas, 22.25 uur

Vlaanderens favoriete voetbalanalist Jan Mulder schuift aan om te komen praten over zijn favoriete film- en tv-fragmenten. Hij laat onder andere een scène zien uit The Great Buck Howard, waarin John Malkovich de rol speelt van een in vergetelheid geraakte, oude illusionist die - net als Mulder - naam maakt als gast in een talkshow.

Vlaanderens favoriete voetbalanalist Jan Mulder schuift aan om te komen praten over zijn favoriete film- en tv-fragmenten Beeld anp
Vlaanderens favoriete voetbalanalist Jan Mulder schuift aan om te komen praten over zijn favoriete film- en tv-fragmentenBeeld anp

Notorious (Alfred Hitchcock, 1946)
BBC 2, 15.00 uur

Geweldige, stijlvolle film noir, geschreven door de 'Shakespeare van Hollywood', Ben Hecht. Cary Grant en Ingrid Bergman zijn fenomenaal als de geheim agent en zijn lokaas op wie hij verliefd wordt. De film deed de ster van Bergman verder rijzen: een jaar eerder was ze ook te zien in Hitchcocks Spellbound. Het verhaal speelt zich af in Rio de Janeiro, maar regisseur Hitchcock houdt de shots liever close, dus daar zie je weinig van.

It (Tommy Lee Wallace, 1990)
Veronica, 20.00 uur

Slimme zet van Veronica, om in de slipstream van de recente horrorclownhype deze oorspronkelijk als miniserie voor tv gemaakte Stephen King-verfilming uit te zenden. Hoewel Tim Curry als de cultmonsterclown Pennywise veel aandacht opeist, en het nog maar de vraag is of de jonge Zweed Bill Skarsgård zijn angstverschijning in de volgend jaar te verschijnen remake überhaupt kan benaderen, gaat de film eigenlijk over de zeven sukkelaars (zes jongens en één meisje) in het Amerikaanse slaapstadje die het moordzuchtige wezen verslaan. Ze sluiten een pact: mocht het monster ooit weer verschijnen dan slaat het groepje opnieuw de handen ineen. Dertig jaar later moeten de hoofdrolspelers opnieuw hun kinderangsten overwinnen, waarmee de film tussen enkele platte griezelscènes door de vraagt stelt of écht volwassen worden eigenlijk wel mogelijk is.

La fille sur le pont (Patrice Leconte, 1999)
Canvas, 23.55 uur

In schitterend zwart-wit gefilmde sprookjesfilm, waarin Adèle (Vanessa Paradis) vanaf een brug over de Seine zelfmoord wil plegen, maar Gabor (Daniel Auteil) haar daarvan weerhoudt. Hij kan haar goed gebruiken als assistente in zijn act als messenwerper. In haar werk als menselijk doelwit herwint Adèle de liefde voor het leven, terwijl regisseur Leconte zich bewijst als fijnbesnaard en modern visueel verteller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden