De Volkskrant tv-selectie voor 22 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Een nieuw seizoen van Koken met Van Boven begint. Beeld
Een nieuw seizoen van Koken met Van Boven begint.Beeld

Van alle tijden

NPO 2, 19.55 uur
Joost Karhof presenteert een nieuwe, dagelijkse geschiedenisquiz waarin naast vragen over Romeinse keizers en wereldoorlogen ook veel aandacht is voor de 21ste eeuw. Verfrissend: de quiz wordt gespeeld met onbekende Nederlanders.

Koken met Van Boven

NPO 2, 20.25 uur
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen krijgt Yvette van Boven van een paddestoelenkweker uit een kratje koningsoesterzwammen. Ze rookt de zwammen, trekt ze uit elkaar tot 'draadjesvlees' en maakt er stamppot andijvie mee.

Molenbeek

EEN, 20.35 uur
Journalist Eric Goens doet verslag van zijn ervaringen in Molenbeek. Na de aanslagen in Parijs ging Goens voor een paar maanden wonen in de Belgische gemeente die door Frankrijk werd aangewezen als broeinest van terroristische activiteiten.

De stakende stad

NPO 2, 20.55 uur
Documentaire wat voorafging aan de Februaristaking, deze week 75 jaar geleden. In de nacht van 22 op 23 februari worden bij een razzia 427 Joodse mannen opgepakt: twee dagen later is de eerste grote verzetsactie tegen de bezetter een feit.

Documentaire De stakende stad over de dagen voorafgaand aan de Februaristaking. 427 Joodse mannen werden afgevoerd. Beeld KRO-NCRV
Documentaire De stakende stad over de dagen voorafgaand aan de Februaristaking. 427 Joodse mannen werden afgevoerd.Beeld KRO-NCRV

Lauren!

NPO 3, 22.00 uur
Lauren Verster brengt een bezoek aan de commune van Damanhur, een gemeenschap in Italië met haar eigen geld en wetten, waar mensen in ondergrondse tempels dromen van een betere wereld. Verster voelt zich er 'Alice in Wonderland'.

Die Fussball-maffia

ARD, 22.45 uur
Vrijdag kiezen de leden van wereldvoetbalbond FIFA een opvolger van de veelvuldig van corruptie beschuldigde oud-voorzitter Sepp Blatter. De ARD stelt ons voor aan de kandidaten, die - verrassing - geen van allen schone handen hebben.

Gianni Infantino, kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Beeld epa
Gianni Infantino, kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA.Beeld epa

The Reader (Stephen Daldry, 2008)

RTL8, 20.30-23.00 uur
Na zijn succesvolle, innemende debuutfilm Billy Elliot - over een jongen uit een arbeidersmilieu die balletdanser wil worden - had regisseur Stephen Daldry door kunnen gaan op de weg van gemakkelijke publiekssuccessen. In plaats daarvan koos de Brit voor gecompliceerde boekverfilmingen, die zowel lof als felle kritiek oogstten. The Hours, naar een roman van Michael Cunningham, werd nog overwegend positief ontvangen. Maar met The Reader en later ook met Extremely Loud & Incredibly Close (uit 2011, naar het boek van Jonathan Safran Foer), sneed Daldry bijzonder gevoelige thema's aan. Zijn niet altijd even subtiele uitwerking viel niet bij iedereen in de smaak.

The Reader is gebaseerd op Bernhard Schlinks bejubelde bestseller Der Vorleser uit 1995 - verplichte lesstof op Duitse middelbare scholen. Kate Winslet speelt Hanna Schmitz, een voormalige SS-kampbewaakster die in de jaren vijftig een korte, heftige verhouding krijgt met de 15-jarige Michael. Zij leert hem de liefde kennen, in ruil wil zij graag door hem worden voorgelezen uit de wereldliteratuur. Jaren later, hij studeert inmiddels rechten, ziet Michael Hanna terug, wanneer zij terechtstaat voor oorlogsmisdaden. Michael ontdekt dan dat Hanna nóg een geheim heeft verzwegen, dat voor haar zwaarder blijkt te wegen. Daldry maakt er een vernuftig drama van, soms te melodramatisch, maar altijd intrigerend. Het is de rol van Kate Winslet, bekroond met een Oscar, die het meest bijblijft.

Die Hard: With A Vengeance (John McTiernan, 1995)

Veronica, 20.30-23.05 uur
Een hevig lispelende Jeremy Irons is de gevaarlijke gek in deze ijzersterke derde Die Hard-aflevering. De immer koele Bruce Willis speelt opnieuw de rol van superagent John McClane, ondanks zijn steeds manifestere drankprobleem. Irons speelt Simon, die met Willis het spelletje Simon Says speelt; Willis moet doen wat Simon zegt, anders ontploffen er in New York bommen. En er explodeert veel in deze vermakelijke pulpfilm.

Terwijl de bommen tikken, moet Willis raadsels oplossen, aan speurtochten meedoen en dwars door de wijk Harlem lopen met een bord waarop de tekst 'I hate niggers' staat. Vanaf daar bindt hij samen met de uitstekend spelende Samuel L. Jackson de strijd aan met het geboefte. Regisseur John McTiernan overwoog overigens de heftige explosie gedurende de eerste seconden (!) van de film te verwijderen. De scène lag destijds gevoelig wegens de bomaanslag in Oklahoma City, ruim een maand voor de première van de film.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971)

Veronica, 23.05 - 01:10 uur
Lekker foute recht-in-eigen-hand politie-actieklassieker met Clint Eastwood als politieagent 'Dirty' Harry Callahan, een zwijgende, norse wraakengel die geen enkel middel onbenut laat in zijn strijd tegen het tuig. Hij is de man 'die je niet ergens naartoe stuurt, maar op iemand loslaat'. In de eerste van vijf Dirty Harry-films bindt hij de strijd aan met een psychopathische moordenaar die San Francisco in zijn greep houdt. Toen de plot bekend werd van Eastwoods drama Gran Torino, waarin de acteur als het ware een gepensioneerde Harry vertolkt, hoopten fans dat het hier feitelijk om het zesde deel van de politieserie zou gaan. Dat gerucht drukte Eastwood zelf vlot de kop in. 'Over sommige zaken moet je realistisch zijn', zei hij, acht jaar geleden. 'Dirty Harry zou op mijn leeftijd niet meer voor de politie werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden