De Volkskrant tv-selectie voor 21 opktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Michael Caine in Harry Brown.Beeld .

Harry Brown (Daniel Barber, 2009)

RTL 7, 23.00-01.05 uur

'Michael Caine is Harry Brown.' Een film die het hoofdpersonage en diens vertolker op zo'n manier aan elkaar voorstelt, kan alleen maar op koelbloedige actie uitlopen. In zijn eerste scène kruipt Michael Caine vervolgens zó overtuigend astmatisch en verwaarloosd uit bed, dat je je afvraagt hoe hij zich ooit tot eenpersoons burgerwacht kan transformeren.

Natuurlijk zal dat uiteindelijk toch zijn rol zijn: de naargeestige achterstandswijk waar Harry Brown woont - het Londense Elephant and Castle, waar de film ook grotendeels werd opgenomen - schreeuwt om een harde held die de straat schoonschrobt.

Regisseur Daniel Barber toont met lange, zorgvuldige scènes hoe Browns treurige alledaagse bestaan verloopt; grauwblauw en grijs zijn de overheersende kleuren, terwijl Barber volop morsige schoonheid vindt in de façades van nieuwbouwflats en het alsmaar terugkerende beeld van een duistere voetgangerstunnel onder een snelweg. In die tunnel wordt Harry's enige vriend beestachtig vermoord door een stel opgeschoten jongeren, waarna het tijd is om de astma-verstuiver in te ruilen voor een lekker in de hand liggend pistool. De politie staat immers machteloos. Zo subtiel als de film opende, zo vet zet Barber de wraakengel-routine dan aan: overal waar Harry komt, klinkt techno en hij kan geen plastic gordijn wegslaan of hij stuit op een groezelige wietplantage of een bewusteloos heroïnehoertje dat snel naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Ook dan blijft Caine als Brown mooi rondscharrelen in de ellende: verloren, maar bloeddorstig.

Lee Towers: The Voice of Rotterdam (Hans Heijnen, 2013)

NPO Doc, 22.00-23.58 uur

In 2011 mocht Lee Towers voor het eerst in elf jaar tijd weer een soloshow in Ahoy geven. Voor filmmaker Hans Heijnen een mooie aanleiding voor een portret. Een jaar lang liep hij met Lee mee, van schnabbels op haringfeesten tot de grote klapper in Ahoy. Lee Towers blijkt zijn eigen grootste fan en is tegelijkertijd 'gewoon gebleven'. Onvermoeibaar reist hij het land door voor feesten en partijen. Regisseur Heijnen duikt ook in het verleden. Lee groeide op in een strenggelovig gezin en beleefde diepe dalen na de dood van zijn broertje en een ontsnapping aan een vuurzee in een hotel. Lee kan er maar moeilijk over praten. Het maakt zijn verhaal des te aandoenlijker.

Back to the Future 1 / Back to the Future 2 (Robert Zemeckis, 1985 en 1988)

HBO 3, 22.00-23.55 uur/22.55-01.45 uur

In Back to the Future (1985) reist Marty McFly (Michael J. Fox) naar 1955 om te regelen dat zijn ouders ook echt zijn ouders worden. Lijkt bij terugkeer naar 1985 chronologisch alles oké, staat Doc (Christopher Lloyd) opnieuw voor de deur met zijn DeLorean-tijdmachine. In de nabije toekomst, 21 oktober 2015 (!) om precies te zijn, dreigt Marty's zoon het hele tijd-ruimtecontinuüm in de war te schoppen. Vervolgens pingpongen Marty en Doc als tijdreparateurs tussen toekomst, heden en verleden. Innovatieve trucages (voor 1989) maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden vier personages speelt: Marty's jonge en oudere versie, diens zoon én zijn zus.

Zembla Internationaal

NPO 2, 20.25 uur

Documentaire over belangenverstrengeling en zelfverrijking bij de FIFA. De organiserende landen van WK's worden gedwongen miljarden te steken in stadions en andere voorzieningen voor voetbalfans. In ruil belooft de FIFA de landen een opleving van het toerisme, maar de grote winnaar is de voetbalorganisatie zelf.

De affaire

NPO 2, 21.05 uur

In De affaire krijgen onderzoeksjournalisten Dana Lievens (Kiki van Deursen) en Tom Waardenburg (Peter Blok) zaken boven tafel waarin parlementaire enquêtecommissies niet zijn geslaagd. Om een goed beeld te geven van onderzoeksjournalistiek, ging aan de serie een jaar onderzoek vooraf door journalist Thomas Blom.

De affaire.Beeld .

Heel Nederland kijkt sterren

NPO 1, 21.25 uur

Heel Nederland kijkt sterren, geen sterren die op het ijs dansen, maar échte sterren. Vanuit de Oude Sterrewacht in Leiden vertellen presentator Jeroen Latijnhouwers en wetenschapsjournalist Govert Schilling hoe zwarte gaten ontstaan en hoe zwaartekrachtsgolven werken.

Louis Theroux: Dementia

NPO 3, 22.30 uur

Louis Theroux bezoekt in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, een instituut waar mensen met dementie worden verzorgd. De documentairemaker spreekt ook met de partners van de dementiepatiënten, die trouw hun sterk veranderde geliefden blijven bezoeken, al weten die vaak niet meer wie zij zijn.

2Doc: Forengie

NPO 2, 23.00 uur

Eline Flipse volgt in deze documentaire een aantal Nederlandse 'privé-weldoeners' in Ethiopië. Zitten de Ethiopiërs hier wel op te wachten? Een goededoelen-projectleider ter plaatse verwoordt het treffend: 'Met de hulpverlening zoals die was, komt Afrika niet verder. We moeten kijken met wie we willen samenwerken.'

Reggie Yates: Race Riots USA1

BBC 1, 00.05 uur

In deze documentaire over racisme in Amerika onderzoekt Reggie Yates de positie van Afro-Amerikanen. Aanleiding is de vorig jaar doodgeschoten Michael Brown. Deze ongewapende, zwarte tiener werd door een agent neergeschoten. Yates bezoekt Ferguson en ziet hoe hier een jonge generatie activisten is opgestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden