De Volkskrant tv-selectie voor 21 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

In de loopuitzending van Bureau Sport worden verschillende varianten van lopen onderzocht, van de 100 meter tot snelwandelen. Beeld anp
In de loopuitzending van Bureau Sport worden verschillende varianten van lopen onderzocht, van de 100 meter tot snelwandelen.Beeld anp

Bureau sport

NPO 3, 20.30 uur
Frank Evenblij en Erik Dijkstra trekken de hardloopschoenen aan en verdiepen zich in de wereld van het lopen: van de marathon tot de 100 meter sprint. Hoe moeilijk is het om te snelwandelen? En wie is de snelste voetballer van Nederland?

The Island

Net 5, 20.38 uur
Arie Boomsma debuteert bij Net 5, waar hij dit survivalprogramma presenteert dat klinkt als Expeditie Robinson zonder de spellen, eliminaties én de cameraploegen. Vijftien deelnemers moeten overleven op een eiland en alles zelf filmen.

The Island: geen spellen, geen afvallers, geen eliminaties. Beeld NET5
The Island: geen spellen, geen afvallers, geen eliminaties.Beeld NET5

Mooiste meisje van de klas

NPO 1, 21.25 uur
Het verhaal van de anarchistische Marion, die na de zoveelste frats op de middelbare school werd weggestuurd. Ze verlaat ook nog het ouderlijk huis en denkt zich wel te redden in Amsterdam. Daar zoekt ze geborgenheid bij de verkeerde man.

Holland Sport

NPO 3, 21.15 uur
Wilfried de Jong portretteert shorttracker Sjinkie Knegt, een Fries met Chinese roots die het liefst spreekt met zijn handen en voeten. Thuis sleutelt Knegt aan oude auto's en is hij in zijn werkplaats om onderdelen te lassen voor de ultieme schaats.

Presentator Wilfried de Jong maakt een portret van shorttracker Sjinkie Knegt. Beeld anp
Presentator Wilfried de Jong maakt een portret van shorttracker Sjinkie Knegt.Beeld anp

The story of China

BBC 2, 22.00 uur
Nieuwe, prestigieuze documentaireserie over de meer dan 4.000 jaar bestrijkende geschiedenis van wereldmacht China. Historicus Michael Wood begint zijn epische reis bij opgravingen in het dorp Erlitou en bij pelgrims aan de Gele Rivier.

Michael Wood met Koreaanse wetenschappers bij de confuciaanse begraafplaats in Qufu. Beeld BBC
Michael Wood met Koreaanse wetenschappers bij de confuciaanse begraafplaats in Qufu.Beeld BBC

Conducting Boijmans

NPO 2, 22.55 uur
Portret van Sjarel Ex, de bevlogen directeur van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. Tijdens het jaar dat Ex wordt gevolgd, zien we hem onderhandelen over kunstwerken, klassen rondleiden en galeries bezoeken in New York.

Sjarel Ex, directeur van het museum Boijmans Van Beuningen. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Sjarel Ex, directeur van het museum Boijmans Van Beuningen.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De marathon (Diederick Koopal, 2012)

RTL 4, 20.30-22.45 uur
Er is geen redden aan. Dat heeft de arts garagehouder Gerard (Stefan de Walle) zojuist laten weten. Een woekerende kanker. Drie maanden, een half jaar. Hoogstens. Nu staat Gerard bij de afsprakenbalie om zo snel mogelijk zijn eerste chemokuur te ondergaan. Een ogenblik zien we zijn gezicht. Tja, zie je hem denken, had ik misschien toch niet zo lang moeten wachten, en ja, dan zit het er binnenkort toch op. Het wordt niet gezegd, maar je ziet de gedachten door zijn hoofd spoken, omdat De Walle, hoofdrolspeler in De Marathon, een meer dan uitmuntende acteur is. Dus als de goedzak die hij speelt een paar seconden later zijn ziekenhuispas in de prullenbak gooit en uit het ziekenhuis verdwijnt zonder een afspraak gemaakt te hebben, snap je dat.

Het zijn sowieso de acteurs die van De Marathon een feest maken. Met de film begeven makers Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk (scenario) en reclameman Diederick Koopal (regie) zich op het terrein waarop normaal gesproken Engelsen uitblinken: de buddyfilm. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave. Hier zijn het de vier mannen uit Gerards garage die gesponsord de Rotterdamse marathon gaan lopen als laatste redmiddel voor de financieel op instorten staande zaak. Veel lol stopten de makers ondertussen in de in fraai Rotterdams dialect gesproken dialogen; de overdaad aan gevloek, de platte grappen en het gevit op de hoofdstad. Uitgesproken door een jaloersmakend acteursensemble (o.a. Ariane Schluter, Frank Lammers, Cynthia Abma, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa) dat zijn plezier niet verbergt.

Rocky (John G. Avildsen, 1976)

RTL 7, 22.35-01.05 uur
Waarom ook niet? Omdat vanaf vandaag Creed in de bioscopen draait, de zevende film waarin Sylvester Stallone de roemruchte Rocky Balboa vertolkt, is het eerste en nog altijd beste deel weer eens te zien. Niemand zal de onverwoestbare populariteit van het personage toen zo hoog hebben ingeschat; die bescheidenheid maakt de film tot zo'n prettige kijkervaring. In Rocky 5 (1990) bewondert het hoofdpersonage met zijn zoon Rocky jr. (gespeeld door Stallones zoon Sage) een standbeeld van zichzelf, dat de stad Philadelphia ook in het echt voor de American hero oprichtte. Mooier kan de opmars van Rocky - naïef fictiefiguur wordt icoon van onverzettelijkheid - niet worden geïllustreerd. In het eerste deel vecht Rocky met de onverslaanbaar geachte zwaargewichtkampioen Apollo Creed (Carl Weathers).

The Tale of the Princess Kaguya (Isao Takahata, 2013)

Film 1 Première, 00.35-02.46 uur
Een eenvoudige bamboesnijder vindt in een oplichtende plant een complete minimens. Een geschenk uit de hemel. Het prinsesje past aanvankelijk nog in zijn hand, maar hoe zorgzamer hij en zijn vrouw voor haar zijn, hoe groter ze wordt. En niet alleen dat: ze verandert in een 'gewone' baby en is een dag later al een peuter. Alsof haar leven zo kort zal zijn dat er geen tijd mag worden verspild. Met The Tale of the Princess Kaguya maakte animatiegrootmeester Takahata (Grave of the Fireflies) een persoonlijke, tedere verfilming van een Japanse volkslegende uit de 10de eeuw. Geen driedimensionale, gepolijste animatiewereld, maar sierlijke aquarel-, inkt- en houtskoolcomposities die veel witruimten overlaten. Als je eenmaal aan die stijl gewend bent, zie je hoe rijk Takahata's verbeelding is. Hoe het haar van de rennende prinses een wervelwind van houtskoolstrepen wordt, hoe Takahata schildert met schaduwen en lichtvlakken, of hoe stof in krullen opwaait.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden