De Volkskrant tv-selectie voor 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Berend Jan Bockting
null Beeld  Newmarket Capital Group
Beeld Newmarket Capital Group

Achtste-groepers huilen niet (Dennis Bots, 2012)
NPO 3, 15.30 uur

Mooi ongekunstelde verfilming van een geliefd jeugdboek van Jacques Vriens. Niet alleen hoofdpersoon Akkie moet leren leven met de ziekte die ze heeft. Ook haar ouders en klasgenoten moeten leren omgaan met haar leukemie. En dat vlak voor de grote stap naar de middelbare school. Behalve het mooie, sobere scenario valt de geweldige cast op; hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, ook in werkelijkheid de dochter van filmmoeder Johanna ter Steege, is zeldzaam overtuigend.

Memento (Christopher Nolan, 2000)
BBC 2, 23.55 uur

Geweldige film, die niet vaak genoeg uitgezonden kan worden. Nooit voerde Christopher Nolan zijn voorliefde voor ingewikkelde scenario's zo ver door als hier. Om de toeschouwer effectief deelgenoot te maken van het leven van de hoofdpersoon (Guy Pearce), een man die een geheugentrauma opliep en ongeveer elke tien minuten al het voorgaande vergeet, deelde Nolan zijn film op in scènes van tien minuten, die hij in chronologisch omgekeerde volgorde afspeelde. Knap lastig, aangezien de man zonder geheugen een film lang op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw. Misschien het meest opvallend: die constructie zit de voortgang van de film niet in de weg. Nolan verstopt de puzzelstukjes die het moordmysterie helpen oplossen in subtiele details.

The Night Manager
BBC 1, 22.00 uur

Klinkende namen in deze eerste BBC-adaptatie van een John le Carré-boek sinds A Perfect Spy in 1987. De regie is in handen van de Deense Oscarwinnaar Susanne Bier (In a Better World) en filmster Tom Hiddleston speelt de rol van ex-soldaat die in opdracht van de geheime dienst als hotelmanager undercover gaat in het nieuw-geld-leven van wapenhandelaar Richard Onslow Roper (gespeeld door Dr. House, Hugh Laurie).

Teledoc Campus: Na de zomer
NPO 3, 00.10 uur

Is de overgang van de middelbare school naar de Universiteit of HBO sowieso best een heftige, de afgestudeerden van de zeven reformatorische middelbare scholen in Nederland staat al helemaal een (kleine) cultuurshock te wachten. Filmmaker Ingrid Kamerling won het vertrouwen van de scholen en hun leerlingen en laat zien met welke vragen en gebeden de tieners hun laatste zomer als scholier instappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden