De Volkskrant tv-selectie voor 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Jim Carrey in A Christmas Carol. Beeld
Jim Carrey in A Christmas Carol.Beeld

Partners in crime
NPO 2, 18.25 uur

Komiek David Walliams (Little Britain) speelt in deze misdaadserie een gewone man in de jaren vijftig die in de trein naar Parijs met zijn vrouw Tuppence verstrikt raakt in een internationaal spionagenetwerk. Naar een boek van Agatha Christie.

David Williams Beeld anp
David WilliamsBeeld anp

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden interviewt beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans. Voor het Jheronimus Bosch-jaar is in het Stedelijk Museum in Den Bosch zijn videodrieluik The Fish Pond Song te zien, geïnspireerd op Bosch' schilderij Tuin der Lusten.

Messiah Masterclass
NPO 2, 19.30 uur

Drie dagen wordt een uitvoering van Händels Messiah voorbereid door Leona Philippo, Remco Veldhuis, Monique Klemann en William Spaaij. Met bariton Maarten Koningsberger werken zij toe naar een optreden in de Grote Kerk in Naarden.

Last week tonight with John Oliver
Canvas, 22.40 uur

Het satirische nieuwsprogramma van John Oliver op HBO is nu drie dagen per week te zien op de Belgische tv. Canvas begint met een aflevering uit mei 2014, met als gast Vice-journalist Simon Ostrovsky.

De prooi
NPO 2, 22.45 uur

Herhaling van de tv-serie naar de gelijknamige bestseller van Jeroen Smit. Pierre Bokma won een Gouden Kalf als bankier Rijkman Groenink, die in de eerste aflevering in de race is om ABN Amro-bestuursvoorzitter Jan Kalff op te volgen.

5 jaar later
NPO 1, 23.00 uur

Jeroen Pauw gaat in de kerstweken op bezoek bij gasten die hij vijf jaar geleden interviewde. In de eerste aflevering is hij thuis bij Gordon. Wat is er geworden van Gordons torenhoge ambities als zanger, televisiepresentator en zelfs politicus?

A Christmas Carol (Robert Zemeckis, 2009)
Veronica, 20.30-22.20 uur.

Komt er in Charles Dickens' A Christmas Carol een vliegend tapijt voor? Je zou het bijna denken wanneer je aan het begin van Robert Zemeckis' verfilming over de besneeuwde daken van Londen zoeft, dwars door klokkentorens en kerstkransjes heen. Vijf duizelingwekkende minuten duurt het voor de vlucht bij het kantoor van vrek Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) eindigt en dat alles in één lange, krankzinnige take. Het universum van Dickens als achtbaanrit. Deze A Christmas Carol is een film voor het oog en voor de onderbuik.

Opnieuw experimenteert Zemeckis met de zogenaamde performance capture-techniek, die hij introduceerde in The Polar Express (2004), aanzienlijk verbeterde in Beowulf (2007) en dit jaar perfectioneerde met The Walk. De acteurs worden op de kale studiovloer in een soort duikpak met elektroden gestoken en bij hun spel door talloze lichtgevoelige camera's omringd. Hun bewegingen komen tot in detail in de computer terecht, waarna de hele vertolking als het ware overgetekend en verplaatst wordt naar de door de computer gegenereerde wereld die de makers voor ogen stond. Met verbluffend resultaat: Carrey vliegt met hetzelfde gemak als waarmee hij soep opslurpt.

Oorlogswinter (Martin Koolhoven, 2008)
RTL 4, 20.30-22.40 uur

Soms wat bombastische verfilming van Jan Terlouws beroemde jeugdboek uit 1972. Regisseur Koolhoven, die zijn filmcarrière begon met kleine, eigenzinnige films als Suzy Q en AmnesiA en momenteel werkt aan zijn langverwachte western Brimstone, toont zich op zijn best in de mooie, tedere scènes tussen hoofdpersonage Michiel (een excellente Martijn Lakemeier) en zijn vader.

Santa's Slay (David Steiman, 2005)
Veronica, 22.20-23.50 uur

Vermakelijk voorbeeld van het in Amerika graag beoefende genre van de feestdagenhorrorfilm. In het besneeuwde stadje Hell Township landt de kerstman, op zoek naar de engel van wie hij ooit een curlingweddenschap (kunstig vormgegeven in animatie) verloor. Santa, feitelijk een demonische engerd, heeft zich duizend jaar koest moeten houden, maar mag nu los. Via een gezin, de deli en de stripclub komt hij waar hij moet zijn, maar gelukkig zijn daar een jeugdig tweetal en een dappere bejaarde om de wereld te redden. Natuurlijk, het is flauwekul, te melig en te goedkoop, maar toch: tussen al dat zijige kerstgedoe ook een verademing.

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten (Niels Arden Oplev, 2009)
NPO 3, 22.45-01.15 uur.

Aan de bewerking van Stieg Larssons Millennium-boeken hadden de scenaristen ongetwijfeld een flinke kluif: hoe breng je 1.700 bladzijden vol gespioneer en samenzweringen tussen nazi's, vrouwenhandelaren, geheim agenten en pedofielen terug tot drie speelfilms van enigszins normale lengte? Nummer één schaaft drastisch in de uitweidingen over zelfs de kleinste bijrollen, de omwegen die de plot maakt om tot een punt te komen, en de weinig overtuigende seksscènes. Dat maakt deze gecondenseerde vorm in veel opzichten een zegen. Het grootste voordeel is wel dat onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist nu lekker snel kennismaakt met zijn excentrieke speurdersmaatje, de contactvijandige maar briljante computerhacker Lisbeth Salander. Noomi Rapace verbeeldt haar zó perfect, dat je je onmogelijk een andere Salander kunt voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden