De Volkskrant tv-selectie voor 21 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Clint Eastwood in Gran Torino. Beeld
Clint Eastwood in Gran Torino.Beeld

Gran Torino / The Rookie (Clint Eastwood, 2008/1990)

Veronica, 20.30-22.55 / 22.55-01.30 uur.

Mooie double bill van de man die dit jaar 86 hoopt te worden en in beide films zichzelf regisseerde. Tussen The Rookie en Gran Torino zitten achttien jaar en een wereld van verschil. In de oudste film, die vanavond als tweede wordt uitgezonden, is Clint Eastwood het personage dat we uit het midden van zijn carrière kennen: de harde, cynische, niet veel pratende politieman. Hij krijgt in The Rookie (1990) als L.A.-cop de beginnende Charlie Sheen onder zich. Uiteraard ontstaat er na aanvankelijke stuursheid vriendschap tussen de twee, maar de film moet het vooral hebben van het uitstekende actiewerk - typisch zo'n succesvolle Eastwood-film die destijds niet veel waardering van de kritiek kreeg, maar inmiddels als een waardevol onderdeel van zijn oeuvre wordt beschouwd.

Gran Torino (2008) werd al direct door iedereen gekoesterd en is een kenmerkende film voor Eastwoods latere werk. Daarin nam hij afscheid van de genrefilms en ging maatschappelijke vraagstukken involveren in meer klassieke drama's. Zo is in deze film zijn personage Walt Kowalski weduwnaar, Korea-veteraan en voormalig Ford-arbeider, die is blijven wonen in een achterstandswijk in Detroit, waar de meeste mensen zoals hij zijn weggetrokken. Zijn enige twee metgezellen: een hond en een Ford Gran Torino uit 1972. Hij brengt zijn dagen kijkend en kankerend door. Onderwerp van zijn tirades: zijn familie, die hem in een verzorgingstehuis wil stoppen, de verloederende buurt en de mensen die volgens hem daarvoor verantwoordelijk zijn. In het bijzonder zijn dat de gezinnen uit alle windstreken van de wereld die neerstrijken in de huizen rondom hem, zoals zijn nieuwe buren, een grote Aziatische familie. Als de zoon bovendien zijn Gran Torino jat, lijkt het hek van de dam. Juist dan stuurt Eastwood met souplesse zijn film in een heel andere richting. Beslist niet onverwacht en verrassend, maar wel met een voor Hollywood-begrippen onbestaanbaar slot. Alleen al daarom niet te missen.

Bessie

HBO 2, 19.05-21.00 uur.

(Dee Rees, 2015) Met behoorlijk wat prijzen bekroonde film over het leven van de Amerikaanse, in Tennessee geboren blueszangeres Bessie Smith (1893-1937), vorig jaar door abonneezender HBO gemaakt. Regisseur en scenarist Dee Rees concentreert zich op haar opkomst en doorbraak. Van jonge zangeres tot keizerin van de blues dus, in een tijd en op een plek waarin die weg bepaald niet geplaveid was. Bessie is aan de oppervlakte een verzorgde biografische film, zoals we die kennen van HBO, maar had best wat meer diepgang kunnen gebruiken. De met een Emmy bekroonde vertolking door Queen Latifah van de zangeres, die behalve met veel vooroordelen ook wel met eigen demonen moest afrekenen, is bewonderenswaardig.

Bessie Smith. Beeld Getty Images
Bessie Smith.Beeld Getty Images

Sex and the City

Net 5, 20.30-23.30 uur.

(Michael Patrick King, 2008) De serie was beter, maar voor liefhebbers is de eerste Sex and the City-film goed te verteren. Het was voor hen in elk geval, vier jaar na afloop van de serie, een nieuwe kans om zich te verlustigen aan de uitzinnige outfits, de chique tassen en de peperdure designerschoenen van hoofdpersoon Carrie en haar vriendinnen. Al verkleden de dames zich in deze film dermate vaak dat je je onwillekeurig afvraagt wat Chanel, Gucci, Manolo Blahnik en Louis Vuitton hebben neergelegd voor hun aanwezigheid in de 2,5 uur durende film. Waar de serie de tijdgeest haarscherp aanvoelde, is de film onbedaarlijk tuttig. Bovendien kwam de economische crisis net op stoom toen deze lofzang op het ongebreidelde materialisme verscheen. Critici waren genadeloos.

't Schaep in Mokum

NPO 1, 20.30 uur

Riet moet weer aan het werk, dus klopt ze aan bij Greets fourniturenzaak. Maar Greet heeft al iemand aangenomen, ene Hassan. Door voelt zich oud en Lena moet een nieuwe woning zoeken, maar gaat liever stappen.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur

De Keuringsdienst gaat op zoek naar de waarheid achter boerenkaas. Boerenkaas is een beschermd begrip. Zo is het verplicht rauwe melk van de eigen koe te gebruiken. Maar veel producenten blijken zich niet aan de regels te houden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Break Free

NPO 3, 21.00 uur

Een eerbetoon aan de 29-jarige kunstenares Danaë Moons. Zij baseerde haar werk op de 'oerkracht van de natuur'. Om inspiratie op te doen, ging ze naar de jungle, maar in Borneo kwam haar boot in een stroomversnelling terecht.

Katja's bodyscan

NPO 1, 21.20 uur

Katja Schuurman onderzoekt wat aantrekkingskracht is en waar het vandaan komt. Waarom vindt Katja haar eigen vriend aantrekkelijk? Ze laat ze een MRI-scan van haar hersenen maken om te zien wat er in haar brein gebeurt als ze haar vriend ziet.

Man en kunst

NPO 2, 22.45 uur

Lucas de Man vertelt bijzondere anekdotes bij kunstwerken. Vandaag De Denker van Rodin. Het beeld was nooit bedoeld als los beeld, maar als onderdeel van twee bronzen deuren voor een museum in Parijs dat er nooit is gekomen.

Het uur van de wolf

NPO 2, 23.00 uur

Documentaire over de dichter Ted Hughes, die een heftig privéleven had. Zijn eerste vrouw, schrijfster Sylvia Plath, pleegde na een affaire van Hughes zelfmoord. Zijn latere vriendin doodde zichzelf en hun 4-jarige dochter op identieke wijze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden