De Volkskrant tv-selectie voor 20 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Aflevering 1 van Stadsmormels draait om de vos. Die komt vaker voor in Amsterdam dan je denkt. Beeld
Aflevering 1 van Stadsmormels draait om de vos. Die komt vaker voor in Amsterdam dan je denkt.Beeld

Kleine lettertjes
NPO 1, 21.20 uur

Nieuwe humoristische kennisquiz over regels en wetgeving, van politieverordening tot grondrecht, van huisregel tot Algemene Voorwaarden. Cabaretiers Thomas van Luyn en Pieter Derks helpen deelnemende BN'ers bij het testen van hun kennis.

Stadsmormels
NPO 1, 22.05 uur

De vos, de ooievaar, de muis, de meerkoet, de parkiet en het konijn; al deze dieren zijn woonachtig in Amsterdam, en allemaal zijn zij hoofdpersoon in een van de zes afleveringen van de VARA-serie Stadsmormels. Natuurfilmer Marc van Fucht trok nu eens niet de wilde natuur in, maar filmde middenin de grote stad. De eerste aflevering draait om de vos: in Londen is hij een ware plaag en ook in Amsterdam komt hij vaker voor dan je zou denken. Het commentaar in de serie wordt geleverd door Aart Staartjes.

Philomena (Stephen Frears, 2013)
BBC 2, 22.00 uur

Helemaal alleen draagt de indrukwekkende Judi Dench dit zachtmoedige maar intense drama over een vrouw die vijftig jaar geleden haar kind moest afstaan. Ze was ongetrouwd en Iers. En ze was niet de enige. Als een uitgerangeerde journalist (Steve Coogan) haar verhaal uitdiept en de twee op zoek gaan naar de zoon, wordt langzaam duidelijk hoe hartverscheurend en allesbepalend het drama voor de vrouw is geweest. En hoe groot het schandaal is dat al doende wordt onthuld.

Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014)
NPO 2, 23.30 uur

Het bijzonderste van deze bijzondere film over de Malinese stad Timboektoe, is dat Abderrahmane Sissako, zelf afkomstig uit buurland Mauritanië, erin slaagt zonder oordelen een gemeenschap te tonen waar een fundamentalisch regime is neergestreken. En vooral wat de gevolgen ervan zijn voor individuen, ongeacht aan wiens kant ze staan.

Timbuktu is een speelfilm maar heet niet voor niets Timbuktu. De stad met die naam viel in 2012 in handen van moslimextremisten; de film is meer dan fictie. Maar in zijn vorm is het pure kunst. Sissako meandert langs de vrouw die zich verzet tegen de uithuwelijking van haar dochter, de man die ondanks verboden musiceert en de jihadisten die gewapend op patrouille zijn. Het gaat van institutionele dwaasheden naar individueel geluk en drama en levert een prachtige, met zeven Césars bekroonde mozaïekfilm op, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid.

Dans la maison (François Ozon, 2012)
Canvas, 22.35 uur

Zoveel is duidelijk, liet François Ozon destijds al in de Volkskrant weten: 'Je moet wel werken.' De toeschouwer moet aan de slag in deze film. Hij krijgt van de regisseur een verhaal opgediend, met daarin nog een verhaal: een leraar Frans (Fabrice Luchini) is onder de indruk van het schrijftalent van een van zijn leerlingen, Claude (Ernst Umhauer). Hij moedigt de jongen aan vooral méér te schrijven. En dan ontstaat een vervolgverhaal over het gezin van een klasgenoot van Claude.

Veel blijft raadselachtig in Dans la maison, vooral wanneer het ene verhaal overgaat in het andere, oftewel: waar binnen de fictie de tweede fictieve laag wordt aangeboord. Het maakt van de film een ietwat afstandelijke maar bijzonder intrigerende kijkervaring.

Unbreakable Kimmy Schmidt seizoen 3
Sinds 19 mei op Netflix

Kimmy Schmidt is nog steeds 'unbreakable', want zij en haar kleurrijke New Yorkse entourage keren dit weekend terug op Netflix met een derde seizoen. In de gloednieuwe afleveringen van de succescomedy rond Kimmy (Ellie Kemper), de ietwat wereldvreemde vrouw die een groot deel van haar leven als sektelid doorbracht in een bunker, is te zien hoe Kimmy naar de universiteit gaat om te studeren. Ondertussen schrijdt gay best friend Titus Andromedon (Titus Burgess) door de New Yorkse straten in de knalgele jurk van zijn idool Beyoncé.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden