De Volkskrant tv-selectie voor 20 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

James Stewart in Alfred Hitchcocks thriller Vertigo. Beeld null
James Stewart in Alfred Hitchcocks thriller Vertigo.

Freek tegen de stropers
NPO 3, 20.30 UUR

Freek Vonk mag mee op patrouille met een anti-stroperseenheid: alles wat ze tegenkomen is verdacht en na een nacht te hebben doorgehaald is Freek compleet paranoïde. Ook ontmoet hij een stroper die vertelt al 22 neushoorns te hebben gedood.

Vera
EEN, 20.40 uur


Na de mysterieuze dood van de gepensioneerde Margaret Kraszewski in een drukke trein in de spits van Newcastle, wordt de hulp ingeschakeld van detective Vera Stanhope. Het spoor voert haar naar een stille straat in een ingeslapen kuststadje.

De Hokjesman
NPO 2, 21.05 uur

Hokjesman Michael Schaap onderzoekt de codes en omgangsvormen binnen de milieubeweging. Mogen ze het vliegtuig nemen? Mogen ze zich voortplanten? En wat vinden ze ervan dat 'bewust' voedsel salonfähig is geworden?

Freek Vonk. Beeld null
Freek Vonk.

Love, Nina
BBC 1, 22.30 uur


Nick Hornby bewerkte de bestseller van Nina Stibbe over een beginnende no-nonsense-au pair in het Noord-Londen van 1982 tot een sprankelende vijfdelige miniserie. Helena Bonham Carter speelt de rol van moeder en journalist George.

The Wrecking Crew
CANVAS, 22.45 uur

Het verhaal van de leden van dé Amerikaanse studioband van de jaren zestig en zeventig. Zo speelde The Wrecking Crew de wall of sound op alle producties van Phil Spector en zijn ze te horen bij Sonny & Cher, Beach Boys en Frank Sinatra.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35

Overgevlogen vanuit het Cannes-filmfestival praten acteurs Russell Crowe en Ryan Gosling met Graham Norton over hun nieuwe misdaadkomedie The Nice Guys. Ook Jodie Foster en duiker Tom Daley zijn te gast. Muziek is er van Elton John.

Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958)
NPO 2, 23.30-01.30 uur

In 2012 was het weer zover. Een leger internationale filmcritici mocht namens het Britse filmblad Sight and Sound de beste film aller tijden kiezen. De poll, sinds 1952 elke tien jaar gehouden, was één keer gewonnen door Vittorio de Sica's Ladri di biciclette (1948) en verder alleen door Orson Welles' Citizen Kane (1941). In 2012 was het met Kane's alleenheerschappij gedaan, toen Alfred Hitchcocks zinderende meesterwerk Vertigo de eerste plaats veroverde. Anders dan bij Citizen Kane lag dat niet aan de technische innovaties van Hitchcock en zijn team. Waar Vertigo in excelleert is sfeer, sfeer en nog eens sfeer.

Terwijl de plot zo min mogelijk onthuld dient te worden, is het verhaal van Vertigo met al zijn bizarre ontwikkelingen eigenlijk bijzaak. Scottie, een ex-politieagent met hoogtevrees (James Stewart), wordt door een vriend gevraagd om diens getroebleerde vrouw Madeleine (Kim Novak) te schaduwen. De vrouw lijkt bezeten door de geest van edelvrouw Carlotta Valdes, en Scottie moet uitzoeken wat daar achter zit. Het begin van een alles verzengende, verdorven romance ,waarin niets is wat het lijkt en Hitchcock met verzadigde kleuren, soft focus en hoogtevrees-suggererende camera-effecten de bodem onder de werkelijkheid vandaan haalt. Weinig films roepen zo sterk het gevoel op dat je naar een (vaak beeldschone) nachtmerrie kijkt, die na de slotbeelden zomaar weer opnieuw zou kunnen beginnen.

Graham Norton Beeld null
Graham Norton

Starred Up (David Mackenzie, 2013)
NPO 3, 22.00-23.45 uur


Eén bonk griezelige agressie, totaal niet benaderbaar. Die indruk maakt de 19-jarige Eric Love (Jack O'Connell) aan het begin van Starred Up. Love wordt twee jaar te vroeg overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen, omdat hij onder leeftijdgenoten niet te handhaven is. Als een beest gaat hij tekeer, bijtend en schoppend. Zowel zijn nieuwe medegevangenen als de bewakers moeten het ontgelden. De Schotse regisseur Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) doet geen moeite de kijker voor zijn ongetemde hoofdpersoon in te nemen. Des te knapper is het dat het er langzamerhand toch insluipt: begrip en zelfs compassie voor Eric, die niet beter weet dan zich te uiten met geweld. Hij komt in dezelfde vleugel terecht als zijn vader Nev, een door de wol geverfde gedetineerde, die zich hoog in de gevangenisrangen bevindt. Hun eerste ontmoeting laat weinig heel van illusies over vaderliefde. De gecompliceerde band tussen vader en zoon staat centraal in Starred Up. Terwijl het harnas van Eric beetje bij beetje afbrokkelt, verandert het drama van toon. Van bikkelhard wordt de film aangrijpend en ontroerend. Het sterke acteerwerk helpt daarbij, net als Mackenzies beheerste, dwingende verteltrant. Starred Up is een gevangenisdrama dat de kijker om de goede redenen bij de keel grijpt - niet vanwege het sensationele geweld, maar door een onderstroom van terechte woede en oprecht medeleven.

A Fish Called Wanda (Charles Crichton, 1988)
Een, 23.20-01.00 uur.


Tot klassieker uitgegroeide, bijzonder aangename misdaadkomedie. Jamie Lee Curtis en John Cleese zijn op dreef als verleidelijke dievegge en aanvankelijk onberispelijke advocaat. De bijrolspelers zijn zo mogelijk nóg meer in hun element: Michael Palin, een stotterende vissenliefhebber, en Kevin Kline, die een domme oud-CIA-agent speelt. Gevieren beroven ze stuntelend banken en proberen ze elkaar er bovendien in te luizen, waarbij veel grappen betrekking hebben op de aloude strijd tussen Britten en Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden