De Volkskrant tv-selectie voor 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Love is te zien op Netflix.

Love
Netflix

Judd Apatow (Girls, Trainwreck) schreef mee aan deze nieuwe 10-delige comedyserie over twee sukkels voor de liefde die bevriend raken maar stiekem wel/niet, wel/niet, wel/niet meer willen dan dat. De slonzige Mickey (Gillian Jacobs) stapte onlangs uit een zoveelste ruzierelatie, terwijl nerd Gus (Paul Rust) voor het eerst sinds lange tijd weer single is nadat hij zijn vriendin betrapte met een ander - natúúrlijk zijn ze voor elkaar gemaakt.

Andere Tijden
Zaterdag, NPO 2, 21.20 UUR

Nu krimpgemeente Emmen met een vernieuwd stadscentrum en dierenpark de leegloop probeert tegen te gaan, blikt Andere Tijden terug op de periode waarin de stad zichzelf al eens opnieuw uitvond. Na het einde van de veenindustrie ontwikkelde Emmen zich in de jaren vijftig tot dé stad voor textielfabrieken en was er plots voor duizenden mensen weer een baan.

Betty Page Reveals All
Zaterdag, Arte, 22.00 uur

'Ze zeggen dat ik de seksuele revolutie heb ontketend, maar ik deed gewoon m'n werk en had het naar m'n zin', aldus Betty Page (1923-2008), die in deze documentaire terugblikt op haar korte bestaan als pin-up- en rolmodel in de jaren vijftig. In zacht kinky fotoreportages verenigde Betty kant en leer, naughty & nice en groeide zo uit tot het populairste underground sekssymbool van Amerika. In 1959 vond ze het mooi geweest en stortte ze zich op een carrière als missionaris.

Suddenly, Last Summer (Joseph L. Mankiewicz, 1959)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

Uitstekende zwartwitverfilming naar het controversiële toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Katharine Hepburn) die geld schenkt aan een psychiatrische instelling als die lobotomie uitvoert op haar nicht (Elizabeth Taylor). Gekker nog zijn de verhalen die de ronde doen over het problematische productieproces: regisseur Mankiewicz dreigde de aan drank en medicijnen verslaafde Montgomery Clift te ontslaan, waarop Taylor én Hepburn dreigden op te stappen. Oscarnominatie voor zowel Taylor als Hepburn.

Frances Ha (Noah Baumbach, 2012)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

'Elke filmmaker zou minstens één keer in zwart-wit moeten werken', benadrukte regisseur Noah Baumbach in interviews bij de presentatie van Frances Ha. 'Zwart-wit kan een hedendaagse film instant nostalgie geven.' Critici vergeleken zijn fraaie grotestadsfilm over de zoveelste twintiger die weigert volwassen te worden (gespeeld door Baumbachs geliefde Greta Gerwig) destijds dan ook met Manhattan van Woody Allen, maar Frances Ha kan prima op eigen benen staan. Er gebeurt ogenschijnlijk weinig in de film, maar onderhuids bruist die van het leven. Het hoofdpersonage draalt en nikst, maar als het goed gaat, is de stad haar speeltuin, waar ze doorheen danst , nep-vecht en rent, begeleid door een geweldige soundtrack.

Le gamin au vélo (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

De Waalse filmmakers/broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, met films als Rosetta (1999) en L'enfant (2005) chroniqueurs van somberte in de lagere klasse, maakten met Le gamin au vélo ('Het kind met een fiets') hun meest lichtvoetige film tot nu toe. De kracht ervan schuilt in de eenvoud van het verhaal, dat draait om een jongetje dat door zijn vader in de steek is gelaten. De debuterende kindacteur die hem vertolkt, Thomas Doret, krijgt dankzij die minimale vertelling alle ruimte om te schitteren.

The Ides of March (George Clooney, 2011)
Zaterdag, BBC 2, 0.00 uur

Als kroniek van een aangekondigde deceptie, zo valt dit uitstekende politiek drama samen te vatten. Het is het verhaal over de ambitieuze persvoorlichter Stephen Meyers (Ryan Gosling), die met de Democratische presidentskandidaat Mike Morris (George Clooney) een verkiezingscampagne voert. Stephen gelooft in Morris' oprechtheid en integriteit, hoe naïef dat ook klinkt voor zijn omgeving. Ondanks alle peptalk en mooie praatjes is de politiek, zeker op dit niveau, geen zaak voor idealisten. Bovendien is Stephen zelf ook geen heilige; hij is ambitieus en heeft er veel voor over om de top te bereiken. Dat het mis moet gaan, is duidelijk. Maar de manier waarop kent wel een paar verrassingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.