De Volkskrant tv-selectie voor 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Toy Story 3 Beeld Disney/Pixar

Focus - Het geheime leven van baby's

Zondag, NPO 2, 19.20 uur
Wist u dat de meeste baby's eerst 'papa' leren zeggen voordat ze 'mama' zeggen? Deze en meer van dit soort feitjes in Focus' documentaire Het geheime leven van baby's. We leren hoe de snelle lichamelijke veranderingen van een zuigeling van invloed zijn op zijn of haar gedrag, dat een peuter relatief gezien sterker is dan een paard en we maken kennis met baby's die wonder boven wonder zijn blijven leven.

De wereld in zeven dagen

Zondag, NPO 2, 20.15 uur
Regisseur en cameraman Hans Pool en journalist Koos de Wilt vlogen de wereld rond voor een zevendelige reeks over het leven van zeven gezinnen in zeven verschillende landen. Iedere aflevering staat een ander thema centraal. Deze week: de liefde. In Kenia worden we voorgesteld aan een man die leeft met twee vrouwen. Hoe verhoudt zijn liefdesleven zich met de levens van gezinnen uit Turkije, Brazilië, de VS, Rusland, China en Nederland? De voice over is van Adriaan van Dis.

Vrolijke Kerst marathon

Zaterdag en zondag, NPO 3, 11.40 uur
Warme jeugdserie over de familie Vrolijk, die door de financiële problemen van papa en mama (Jeroen Spitzenberger en Hadewich Minis) hun luxe bestaan noodgedwongen inruilen voor een leven in een oud kantoorgebouw tussen andere nieuwe armen. Vorig jaar al eens uitgezonden, nu speciaal voor de feestdagen op herhaling.

Vrolijke Kerst marathon

Toy Story 3 (Lee Unkrich, 2010)

Zondag, BBC 1, 16.05 uur
Puntgaaf sluitstuk van de trilogie over het speelgoed van jongetje Andy. Dik tien jaar na deel 2 kostte het de makers geen moeite de wereld van Toy Story weer tot leven te wekken, vol vertrouwde en nieuwe creaties. De geslaagde grappen volgen elkaar in hoog tempo op, de beelden vol met de prachtigste details. De stemmencast, met Tom Hanks als cowboy Woody en Tim Allen als de onverschrokken astronaut Buzz Lightyear, heeft er hoorbaar zin in. De plot heeft van begin af aan iets tragisch: Andy, te oud om met poppen te spelen, zet het speelgoed op zolder wanneer hij naar de universiteit vertrekt. Door allerlei misverstanden belandt de speelgoedploeg echter in de kinderopvang. In die griezelig georganiseerde crèche ontpopt Toy Story 3 zich als onvervalst gevangenisdrama, compleet met pikorden, chantagepraktijken en zorgvuldig uitgedokterde ontsnappingsplannen.

Het Nieuwe Rijksmuseum - De film (Oeke Hoogendijk, 2014)

Zondag, Canvas, 21.45 uur
Eigenlijk ontbrak er maar één ding aan de bekroonde tv-documentaireserie van Oeke Hoogendijk: het einde. Tien jaar lang volgde Hoogendijk de verbouwing van het Rijksmuseum. Ze bezocht bijeenkomsten met boze fietsers, zag de ene directeur vertrekken en de andere komen, sprak met bozige architecten, maar na vier afleveringen was het Rijksmuseum nog altijd niet open. In de filmversie is de opening wél te zien. Een miraculeus happy end van een proces waarbij 'alles tot op stoeptegelniveau' wordt besloten. Een bureaucratische, tragikomische thriller is het, zwijgend gadegeslagen door de kunst zelf - het lijkt alsof de schutters hun hoofden er meewarig bij schudden. Beeldschoon gefilmd , knap gemonteerd.

De opening van het Rijksmuseum na de verbouwing Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden