De Volkskrant tv-selectie voor 2 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Vanaf links: Marwan Kenzari, Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar in Rabat. Beeld .
Vanaf links: Marwan Kenzari, Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar in Rabat.Beeld .

Man bijt hond

NPO 2, 18.45 uur

Nu echt de allerlaatste Man Bijt Hond! In de slotuitzending wordt Michael Abspoel, de voice-over van het programma met zijn karakteristieke intonatie, gevolgd. We zien Abspoel tijdens een van z'n laatste inspreeksessies, blikken terug op de ontwikkeling van zijn stem en gaan kijken of zijn stem op straat herkend wordt.

Het gala van de Nederlandse film

NPO 3, 20.25 uur

Na het rumoer rond de kalverennominaties vanavond de uitreiking van de filmprijzen, die zijn gekozen via het nieuwe 'academy-systeem'. En iedereen is natuurlijk benieuwd of dit jaar het, nu door Claudia de Breij gepresenteerde, gala in het Utrechtse Beatrix Theater níét genant is.

Carice van Houten en Barry Atsma tijdens het Gouden Kalveren-gala in 2010. Beeld anp
Carice van Houten en Barry Atsma tijdens het Gouden Kalveren-gala in 2010.Beeld anp

Waterloo: Dagboek van een veteraan

NPO 2, 21.00 uur

Jan Rem, de betovergrootvader van kunsthistoricus Paul Rem, streed mee in de Slag bij Waterloo (1815). In deze documentaire gaat Paul Rem op pad met zijn voorvaders dagboek, waarin gedetailleerd verslag wordt gedaan van het gevecht bij de Belgische plaats waar Napoleon werd verslagen.

Mistaken for strangers

Canvas 22.55 uur

Muziekdocumentaire uit 2013 waarin Matt Berninger, de zanger van de succesvolle band The National, zijn jongere broer Tom, een metalhead die nog bij zijn ouders in Cincinnati woont, inhuurt als roadie voor zijn nieuwe grote tournee. Tom besluit het avontuur te filmen, wat een fraai portret van de twee broers oplevert.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Filmlegende Robert De Niro is te gast bij Graham Norton, samen met Anne Hathaway, ook niet de minste. Het tweetal is te zien in de komedie The Intern, over een oude man die stage gaat lopen bij een hip internetbedrijfje. Verder zijn te gast de acteurs Kenneth Branagh en Tom Hiddleston. Muziek komt van The Shires.

Graham Norton. Beeld .
Graham Norton.Beeld .

Global Citizen Festival

NPO 1, 00.20 uur

Verslag van het Global Citizen Festival, dat werd gehouden op 26 september in Central Park in New York en samenviel met de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Popster Beyoncé was de hoofdact. Daarnaast waren er optredens van de Britse zanger Ed Sheeran en de bands Pearl Jam en Coldplay.

Rabat (Victor Ponten en Jim Taihuttu, 2011)

NPO 3, 22.05-23.50 uur

Drie Arabieren in een taxi, op weg van Nederland naar Marokko. Het klinkt bijna als het begin van een foute mop, maar Nadir (een Gouden Kalf-winnende rol van Nasrdin Dchar) heeft serieuze bedoelingen met de tocht. Aan zijn vrienden Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari), die aanvankelijk tegen zijn zin meereizen, vertelt hij lang niet alles; de oude Mercedes is een gift van zijn vader aan een vriend, meer niet. Onderweg hebben ze veel lol met elkaar, laten ze zich door een leuke Franse liftster meesleuren en nemen ze een duik in de zee, maar bij de laatste grensovergang zou hun vriendschap toch weleens op springen kunnen komen te staan.

Het komt zelden voor dat een speelfilmdebuut zo'n beheerste, evenwichtige en volwassen indruk maakt. Regisseur-schrijvers Jim Taihuttu en Victor Ponten maakten een roadmovie waarin verschillende werelden met elkaar verkeren en waarin je als individu een weg moet zoeken door de vele tradities, omgangsvormen en relaties die je krijgt aangereikt. De jongens mogen dan wel Marokkaanse Nederlanders zijn, in hun zoektocht naar een zekere identiteit kan iedereen zich herkennen. Door het sterke acteerwerk is het ook vanzelfsprekend dat Nadir, Abdel en Zakaria al zeventien jaar vrienden door dik en dun zijn - en dat ze alles in het werk stellen om dat ook te blijven. Een warmer hart had deze bijzondere productie niet kunnen krijgen.

38 témoins (Lucas Belvaux, 2012)

NPO 2, 23.50-01.25 uur

Een meisje wordt doodgestoken in een portiek; in het tegenoverliggende appartementencomplex heeft niemand iets gemerkt. Daar klopt niks van, voel je wanneer de camera van woning naar woning trekt en iedere potentiële getuige zichzelf het zwijgen oplegt. In 38 témoins, dat een Amerikaanse moordzaak uit 1964 naar hedendaags Le Havre verplaatst, richt regisseur Belvaux zich op getuige Pierre Morvand en diens vrouw Louise, die de bewuste nacht niet thuis was en dus niet weet wat haar man daadwerkelijk heeft gezien en gehoord. Het resultaat is een thrillerachtig relatiedrama dat met de reconstructie van de moord een beklemmende finale heeft. De locaties worden mooi gebruikt: Le Havre is een miezerige spookstad met een skyline waar stukken uitgeslagen lijken te zijn.

Michiel de Ruyter (Roel Reiné, 2015)

Film 1 Premiere, 20.30-22.55 uur

Eigenlijk was het niet te doen: met 8 miljoen euro een historisch drama maken waarin onder meer vijf zeeslagen, een lynchpartij door een woedende menigte en diverse koninklijke onderonsjes voorkomen. Roel Reiné, die zowel de regie als het camerawerk deed, durfde het aan. Hij werkte jarenlang in Amerika, waar hij vlot en met weinig geld actiefilms regisseerde. Een grootschalig zeeheldenepos tevoorschijn toveren leek hem geen probleem, beperkt budget of niet. Het script is overvol, dus geen wonder dat zeeheld De Ruyter (Frank Lammers) er persoonlijk wat bekaaid afkomt. Inventiever wordt het politieke spel geschetst, maar het zijn de zeegevechten die de meeste bewondering afdwingen. De in formatie varende vloot van De Ruyter oogt prachtig, als een choreografie op het water, dan weer van bovenaf, dan weer langszij gefilmd. Michiel de Ruyter is soms wat overdadig en lomp, maar boven alles een fraai lesje vaderlandse geschiedenis, met durf en daadkracht verbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden