De Volkskrant tv-selectie voor 2 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Chama (Lina El Arabi) tussen haar ouders in Ne m'abandonne pas. Beeld
Chama (Lina El Arabi) tussen haar ouders in Ne m'abandonne pas.Beeld

Van der Vorst ziet sterren
RTL 4, 20.30 uur

Peter van der Vorst gaat op visite bij rapper-zanger Typhoon, oftewel Glenn de Randamie. Ook een interview met de zingende Brabantse zussen van O'G3NE, de groep die Nederland vertegenwoordigt op het komende Eurovisie Songfestival.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

Vervolg op de uitzending uit 2013 waarin de Syrische bootvluchteling Hassan Mousa werd gevolgd. Drie jaar later is Hassan een van de Syrische vluchtelingen die asiel kregen in Nederland. Kunnen Hassan en zijn twee kinderen hier integreren?

Ali B op volle toeren
NPO 3, 21.15 uur

Ali B is terug met zijn succesprogramma waarin hij Nederlandse zangers koppelt aan rappers. In aflevering 1 ontmoet Lee Towers de rappers Stepherd & Skinto. Het duo gaat aan de slag met You'll Never Walk Alone, en Towers covert Brak Obama.

Heel Nederland slaapt
NPO 1, 21.20 uur

Nieuwslezer Dionne Stax presenteert een thema-avond over slaap, met reportages en experimenten die de geheimen van de slaap ontrafelen. Radio 1-presentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan live te slapen terwijl Nederland meekijkt.

Ali B is terug met zijn succesprogramma Ali B op volle toeren waarin hij Nederlandse zangers koppelt aan rappers. Beeld anp
Ali B is terug met zijn succesprogramma Ali B op volle toeren waarin hij Nederlandse zangers koppelt aan rappers.Beeld anp

Facts & Villerius
NPO 3, 22.00 uur

Jessica Villerius bezoekt een kindergevangenis op de Filipijnen en treft er kinderen van 8 tot 16 jaar in smerige cellen zonder uitzicht op een proces. Ook volgt ze de voor een Nobelprijs genomineerde pater Shay Cullen, die hen wil bevrijden.

2Doc: Hillary Clinton
NPO 2, 22.55 uur

Documentairemaker William Karel volgde de campagne van Hillary Clinton om het Witte Huis van nabij. Ook wordt teruggeblikt op Clintons lange carrière, waarin zij vanaf het begin al zeer kritisch werd bejegend, zowel politiek als persoonlijk.

Ne m'abandonne pas (Xavier Durringer, 2016)
TV 5, 18.40-20.10 uur (herhaling a.s. vrijdag, 23.59 uur).

Verrassend snel is alles duidelijk. De voorbeeldige Parijse student Chama heeft net toelating gedaan voor haar studie politicologie, als ze met haar vriendin over straat snelt en de laatste haar vraagt: 'Weet je het wel zeker? Je gaat verdwijnen.' Maar Chama weet het zeker. Ze meldt zich, nadat ze een hoofddoek heeft omgedaan, in een woning waar een laptop klaarstaat waarop ze kan skypen met haar vriend. En meer dan dat: ze wordt in de echt verbonden met deze jihadist die in Syrië zit. Thuis wacht haar een feestje met trotse ouders en dito oma. Chama schakelt, intelligent als ze is, moeiteloos tussen de twee werelden.

Totdat het feestje wordt verstoord door de vader van de man met wie Chama zojuist is getrouwd. Na de ontdekking volgt de vraag: wat nu? De Franse, voor tv gemaakte film Ne m'abandonne pas antwoordt die vraag in de vorm van een thriller. De vraag waaróm Chama, die kort ervoor nog met haar moeder in de je-suis-Charlie-demonstraties liep, zo snel is geradicaliseerd, wordt aangestipt. Maar die kwestie blijft op de achtergrond ten faveure van het hier en nu: de mentale en soms ook fysieke strijd die moeder en dochter, zo veel van elkaar houdend maar plotseling zo van elkaar vervreemd, leveren. Dat resulteert behalve in spanning op meerdere momenten ook in ontroering, vooral omdat Lina El Arabi en Samia Sassi de gecompliceerde relatie tussen dochter en moeder sterk verbeelden. Dat de verklaring voor Chama's houding goeddeels ontbreekt, is tot op zekere hoogte onbevredigend, maar komt de film als thriller beslist ten goede.

Welcome to the Punch (Eran Creevy, 2013)
RTL 7, 22.30-00.35 uur.

Als roofdieren kijken ze elkaar aan. Agent Max Lewinsky (James McAvoy) is na een wilde achtervolging in zijn knie geschoten door crimineel Jacob Sternwood (Mark Strong) en ligt hulpeloos te wachten tot Sternwood hem het genadeschot geeft. Dan die lange, bloeddorstige blik wisseling, die de mannen voor altijd aan elkaar bindt. Drie jaar later heeft Lewinsky de traumatische, vernederende ervaring nog niet verwerkt. Buitenkansje dus, als Sternwood weer opduikt. Maar hoe dichter Lewinsky zijn aartsvijand nadert, hoe ingewikkelder de zaak blijkt te zijn. De plot van Welcome to the Punch doet er verder weinig toe. Wat telt zijn de flair en de onderkoelde technostijl waarmee regisseur en scenarist Eran Creevy van veel stereotiepe momenten iets bijzonders maakt. Hij kan zelfs een zwart-komisch bezoek aan de oma van een huurmoordenaar opvoeren, zonder dat de scène te melig wordt. Ook de uitstekende acteurs geven meer aan hun rollen dan er eigenlijk in zit.

The Greatest (Shana Feste, 2009)
BBC 1, 00.45-02.25 uur.

Melodrama dat waardig gedragen wordt door een sterk acteursensemble al was het blijkbaar niet aansprekend genoeg om de film in Nederland in de bioscoop uit te brengen. In dit speelfilmdebuut van regisseur Shana Feste, die al haar films zelf schrijft en dit verhaal baseerde op een ervaring van haar eigen vader, vormen Susan Sarandon en Pierce Brosnan het echtpaar dat door een auto-ongeluk een zoon verliest. Dat drama, de praktische nasleep en de wijze waarop de ouders hun verdriet moeten verwerken, trekt een zware wissel op de relatie, waarbij vooral de moeder het er moeilijk mee heeft dat hun zoon ook nog een geliefde had, die bovendien zwanger is. Deze Rose (Carey Mulligan) klopt aanvankelijk vergeefs bij haar schoonouders aan in een poging elkaar te steunen. Nee, te lachen valt er niets in dit wonderschoon geacteerde familiedrama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden