De Volkskrant tv-selectie voor 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ex-bokser Luke Dowdney probeert kinderen in Rio de Janeiro van de straat te houden door sport. Beeld KRO-NCRV
Ex-bokser Luke Dowdney probeert kinderen in Rio de Janeiro van de straat te houden door sport.Beeld KRO-NCRV

Back on Board
CANVAS, 21.00 UUR

Het verhaal van de Amerikaanse schoonspringer Greg Louganis, die in de jaren tachtig vijf keer Olympisch goud wint, maar van zijn voetstuk valt als hij hiv-positief blijkt te zijn. Zijn coming-out kostte hem zijn sponsors en publiek.

Inside the Factory
BBC 2, 21.00 UUR

Volg 27 ton aardappelen van een boerderij in Hampshire naar de grootste chipsfabriek ter wereld, waar de aardappelen worden geschild, gesneden en gefrituurd. Engeland is dol op chips, maar is het ook een Britse uitvinding?

Vreemde tralies
NPO 2, 21.10 UUR

In de laatste aflevering uit deze reeks bezoekt Arjan Erkel de penitentiaire inrichting Pravieniškiu Kolonija, in het gelijknamige stadje in Litouwen. Een groot deel van de inwoners van de stad werkt of heeft gewerkt in de gevangenis.

In Vreemde Tralies bezoekt Arjan Erkel Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland. Beeld EO
In Vreemde Tralies bezoekt Arjan Erkel Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland.Beeld EO

Gedane zaken
NPO 1, 21.25 UUR

Na een verkeersongeluk, waarbij de 16-jarige Nina om het leven kwam, is bestuurder M. (20) veroordeeld tot 240 uur taakstraf en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Wat vinden Nina's ouders ervan en waarom gaat het OM in hoger beroep?

Fighting for Peace
NPO 2, 22.40 UUR

Terwijl Brazilië zich opmaakt voor de Olympische Spelen, probeert ex-bokser Luke Dowdney met zijn sportschool in Rio de kansarme jeugd van de straat te houden. 'Vrede komt niet uit de loop van een geweer', aldus Dowdney.

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

NYPD: Biggest Gang in NY
BBC 1, 23.45 UUR

In New York zijn bezorgde burgers actief die, gewapend met camera's, proberen politieagenten te betrappen op racistische en/of gewelddadige arrestaties. De BBC volgt hun acties en vraagt de agenten om een reactie.

Behind the Candelabra (Steven Soderbergh, 2013)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Kort nadat Steven Soderbergh zijn afscheid als filmmaker had aangekondigd, werd zijn Behind the Candelabra uitgezonden (gemaakt voor betaalzender HBO). Hoezo pensioen? Soderbergh (Ocean's Eleven, Magic Mike, The Knick) had dan ook vooral geen zin meer in Hollywood. 'De slechtste ontwikkeling in het maken van films - vooral de laatste vijf jaar - is hoe waardeloos filmregisseurs worden behandeld', zei hij tegen tijdschrift New York. 'Het is echt verschrikkelijk geworden, zoals de mensen met het geld scheten kunnen laten in de keuken, om het maar even op die manier uit te drukken. Het gaat niet alleen om de studio's - het gaat om degenen die films financieren. Ik begrijp niet waarom men ervan uitgaat dat een regisseur waarschijnlijk niet weet wat een publiek wil of nodig heeft terwijl die regisseur, in zekere zin, zelf het eerste publiek is.'

Behind the Candelabra kon niet in Hollywood worden gemaakt omdat studiobonzen het onderwerp te gay vonden. En dus toog Soderbergh naar de in zijn ogen veel progressievere televisiewereld. Het is kitsch in zijn meest glorieuze vorm, zoals de wereld van Valentino Liberace (1919-1987) in Behind the Candelabra wordt verbeeld. Soderbergh schetst de laatste tien jaar uit het leven van de Amerikaanse showpianist via de bewonderende blik van zijn jonge chauffeur/geliefde Scott Thorson (Matt Damon) en creëert een megalomane, blinkende, in een goudgele gloed gefilmde wereld vol dure sportwagens en diamanten ringen. Douglas voorziet zijn personage van de juiste balans tussen tragiek en ironie, zonder daarbij te verzanden in voor de hand liggende variaties van overacting. Damon overtuigt als naïeve adonis, terwijl Rob Lowe excelleert als droogkloterige plastisch chirurg.

The Tale of the Princess Kaguya (Isao Takahata, 2013)
Film 1 Sundance, 18:45-20:56 uur

Een eenvoudige bamboesnijder vindt een complete minimens. Het prinsesje past aanvankelijk nog in zijn hand, maar hoe zorgzamer hij en zijn vrouw voor haar zijn, hoe groter ze wordt. En niet alleen dat: ze verandert in een 'gewone' baby en is een dag later al een peuter. Alsof haar leven zo kort zal zijn dat er geen tijd mag worden verspild. Met The Tale of the Princess Kaguya maakte animatiegrootmeester Takahata (Grave of the Fireflies) een persoonlijke, tedere verfilming van een Japanse volkslegende uit de 10de eeuw. Geen driedimensionale, gepolijste animatiewereld, maar sierlijke aquarel-, inkt- en houtskoolcomposities die veel witruimten overlaten.

Black Hawk Down (Ridley Scott. 2001)
RTL 7, 23.00-01.50 uur

Al voor de première was Black Hawk Down controversieel. Producent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean) en regisseur Scott (Alien, Blade Runner) lieten zich openlijk sponsoren door het Pentagon, dat twee gevechtshelikopters en ander wapentuig leverde, waarna hetzelfde Pentagon inspraak kreeg in het scenario. Zodoende kreeg het als realistisch gepropagandeerde verslag van de mislukte Amerikaanse interventie in Mogadishu in 1993 bij voorbaat een bijsmaak van patriottisme. Daarnaast stootte het Amerikaanse perspectief een aantal protestgroepen tegen de borst. Geen enkel Somalisch personage wordt uitgediept, terwijl de Amerikanen als moedige mannen worden neergezet die verzeild raken in een situatie waar geen van hen om heeft gevraagd. Daar staat tegenover dat Black Hawk Down onmogelijk als reclame voor oorlogsvoering kan worden beschouwd: het geweld laat niets aan de verbeelding over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden