De Volkskrant tv-selectie voor 19 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

redactie
In BBC-serie Countdown to Life wordt onderzocht welke invloed de tijd in de baarmoeder heeft. Beeld BBC
In BBC-serie Countdown to Life wordt onderzocht welke invloed de tijd in de baarmoeder heeft.Beeld BBC

Countdown to Life

Canvas, 19.35 uur
Wetenschappelijk drieluik over de invloed die de tijd in de baarmoeder heeft op gezondheid en persoonlijkheid. Aflevering 1 toont een vierling die de beperkingen van de menselijke voortplanting laat zien en een NBA-ster met gespiegelde organen.

Bloed, zweet en aria's

NPO 2, 20.25 uur
Een opera is niet alleen zwaar vanwege de zangpartijen, ook door het acteerwerk. In aflevering 4 van deze serie over De Nationale Opera zien we hoe soliste Camilla Nylund acteerles krijgt bij de voorbereidingen van Der Rosenkavalier.

In een eerdere aflevering van Boed, zweet en aria's was te zien hoe gastsolist John Osborn de hoofdrol vertolkt in de door Terry Gilliam geregisseerde opera Benvenuto Cellini. Beeld AVROTROS
In een eerdere aflevering van Boed, zweet en aria's was te zien hoe gastsolist John Osborn de hoofdrol vertolkt in de door Terry Gilliam geregisseerde opera Benvenuto Cellini.Beeld AVROTROS

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur
De Keuringsdienst toont hoe de visindustrie op grote schaal vissen inspuit met water om ze groter te maken. Zo kan een vis, bijvoorbeeld pangasius, bij verkoop wel twee keer zo zwaar zijn als bij de vangst.

Expeditie Robinson

RTL 5, 20.30 uur
De finale komt in zicht en van de zeventien oorspronkelijke overlevers zijn er nog zes over. Klaas van der Eerden en Oscar Aerts moeten zich bewijzen in een nieuwe proef en op het afvallerseiland krijgt Danny Ghosen bezoek van de eerste bewoners.

In het zestiende seizoen van Expeditie Robinson zijn nog zes kandidaten in de race. Beeld RTL
In het zestiende seizoen van Expeditie Robinson zijn nog zes kandidaten in de race.Beeld RTL

Opium

NPO 2, 21.10 uur
Cornald Maas liep mee met schrijfster Roos Ouwehand op de première van haar eerste toneelstuk Sophie, met actrice Tjitske Reidinga. Advocaat Gerard Spong doet verslag van het toneelstuk Advocaat van de duivel.

Hello goodbye

NPO 1, 21.30 uur
In aflevering drie van Hello Goodbye-nieuwe stijl, waarin oerpresentator Joris Linssen op Schiphol nu wordt bijgestaan door Yvon Jaspers, gesprekken met onder anderen een oma die door vliegangst wordt gescheiden van haar eerste kleinzoon.

undefined

Presentator Joris Linssen wordt dit seizoen bijgestaan door Yvon Jaspers. Beeld anp
Presentator Joris Linssen wordt dit seizoen bijgestaan door Yvon Jaspers.Beeld anp

Citizenfour (Laura Poitras, 2014)

NPO 2, 23.00-00.50 uur
Iedereen die de tv vanavond inschakelt voor Citizenfour zal de inhoud van de documentaire vermoedelijk kennen in grote lijnen althans. De Amerikaanse documentairemaakster Laura Poitras (My Country, My Country en The Oath) was samen met journalist Glenn Greenwald immers de eerste die van Edward Snowden te horen kreeg hoe de Amerikaanse geheime diensten op grote schaal gesprekken en berichten van burgers onderscheppen.

Snowden en Greenwald vergaarden juni 2013 wereldfaam, maar Poitras bleef relatief onzichtbaar, achter haar camera. Met Citizenfour, vorig jaar spraakmakend op het IDFA en begin dit jaar goed voor de documentaire-Oscar, beschrijft ze de periode van het eerste contact tot Snowdens vlucht, via Hongkong naar Moskou, waar hij nog steeds verblijft.

De documentaire, in feite een veredelde, onderkoeld vertelde paranoiathriller, speelt zich goeddeels af in het hotel in Hongkong waar Snowden voor het eerst naar buiten trad. Citizenfour, de codenaam waarmee Snowden contact zocht met Poitras, trapt het wereldnieuws op de staart: we zien hoe Snowden zijn eigen relaas op de tv bekijkt, de ogenschijnlijk stoïcijnse Greenwald breekt van de stress een pen doormidden, Snowden verstijft als in die kamer plots het brandalarm rinkelt.

Snowden is een intelligente, helder formulerende, bleke jongen, maar Poitras toont ook een glimp van de mens achter de klokkenluider. Ze vertelt secuur, zonder sensatiezucht en weerstaat de verleiding haar hoofdpersoon op een voetstuk te plaatsen. Poitras zelf beschouwt haar documentaire na My Country, My Country (2006, genomineerd voor een Oscar) en The Oath (2010) als het derde deel in een trilogie over Amerika na de aanslagen van 11 september 2001. De film vertelt een breder verhaal over macht en reikwijdte van overheidsinstanties sinds het begin van de oorlog tegen terrorisme. Verplichte kost.

Miss Potter (Chris Noonan, 2006)

RTL 8, 20.30-22.15 uur
In deze biopic over de Britse schrijfster en tekenares Beatrix Potter mag Renée Zellweger met haar eeuwig getuite mondje, blozende wangen en langgerekte nek weer haar typische vrijgezelle 30-plusvrouw neerzetten. Met een kinderlijk stemmetje babbelt ze tegen 'haar vrienden', zoals een getekende Peter Rabbit, die door regisseur Chris Noonan tot leven is gewekt. Van Potters emancipatiestrijd of de dramatische gebeurtenissen die haar leven bepaalden, krijg je nauwelijks iets mee; haar emancipatorische strijd en dramatische vormende gebeurtenissen worden slechts terloops aangestipt. Miss Potter is vooral een op romantiek en zoetheid drijvende kostuumfilm en dat mag ook, op zijn tijd.

The Way Back (Peter Weir, 2010)

RTL 7, 23.10-01.25 uur
Janusz krijgt bij zijn aankomst in de Siberische goelag goede raad. Een bewaker meldt dat ontsnappen kansloos is omdat 'niet de wapens, niet de hekken, niet de honden, maar de natuur' hem hier gevangen houdt. Maar luisteren is niet zijn sterkste kant. In The Way Back, gebaseerd op het omstreden boek The Long Walk van Slawomir Rawicz uit 1956, onderneemt Janusz met een aantal medegevangenen een spectaculaire ontsnapping. Uit het kamp, lopend door het besneeuwde Siberië, langs het Baikalmeer, via Mongolië, door de Gobiwoestijn, over de Himalaya. Door samenwerking overleven ze een ogenschijnlijk eindeloos durende ontsnapping. Iets meer karakter had de gevangenen niet misstaan, maar enerverend is hun tocht wel.

In The Way Back van regisseur Peter Weir ontsnapt een groep gevangen uit een Siberische goelag. Beeld .
In The Way Back van regisseur Peter Weir ontsnapt een groep gevangen uit een Siberische goelag.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden