De Volkskrant tv-selectie voor 19 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Vanaf links: Penelope Wilton, Helen Mirren en Julie Walters. Beeld
Vanaf links: Penelope Wilton, Helen Mirren en Julie Walters.Beeld

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.30 uur

Zoektocht in vier afleveringen naar het eten van morgen. Deel 1 gaat over het vlees, en dan in het bijzonder het varken van de toekomst. Gaan we dat vetmesten in een hyperefficiënte megastal of moet het misschien wat kleinschaliger?

Paxman in Brussels
BBC 1, 21.00 uur

In de aanloop naar het Brexit-referendum (23/6) verdiept journalist Jeremy Paxman zich in de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Hij toert door Brussel, waar hij politici ontmoet en probeert te doorgronden hoe de EU werkt.

De meesterwerken
NPO 2, 21.10 uur

Nieuwe reeks waarin Paul Witteman zijn gasten hun favoriete boek, film, muziekstuk, beeldend kunstwerk en tv-programma laat kiezen. Youp van 't Hek komt onder meer met Madame Bovary van Flaubert en het beeld Maria Magdalena van Donatello.

Paul Witteman Beeld anp
Paul WittemanBeeld anp

Sprekend Nederland
NPO 1, 21.20 uur

Eenmalig liveprogramma over Nederlandse accenten, dialecten en de daaraan verbonden vooroordelen. Rik van de Westelaken en Nicolette van Dam zoeken aan de hand van experimenten, spelletjes en wetenschap naar het 'sterkste accent'.

Helden van de lach
Eén, 21.25 uur

Een portret van de ook hier populaire cabaretier Wim Helsen, die volgend seizoen met een nieuwe show in de theaters staat. Aan het woord komen zijn regisseur Randall Casaer, collega Javier Guzman en Kleine Komedie-directeur Vivienne Ypma.

Het uur van de wolf
NPO 2, 23.15 uur

Op de dag dat zij de P.C. Hooftprijs voor Letterkunde krijgt uitgereikt een portret van schrijfster Astrid Roemer. Vijftien jaar lang trok zij als een nomade over de wereld met kat, laptop en rugzak. Regisseuse Cindy Kerseborn speurde haar op.

Calendar Girls (Nigel Cole, 2003)
Net 5, 22.55-01.05 uur.

Ongetwijfeld naar aanleiding van Helen Mirrens optreden als kolonel in de oorlogsthriller Eye in the Sky, nu te zien in de bioscopen, heeft Net5 deze week enkele films met de Britse vedette geprogrammeerd. Met Mirren kun je alle kanten op. Gisteren was ze te zien als Israëlische geheimagente (The Debt, 2010), vandaag is ze in Calendar Girls een keurige vijftiger uit Yorkshire. Chris (Mirren), Annie (Julie Walters) en nog wat Yorkse dames brengen een stout plan ten uitvoer nadat de man van een van hen aan leukemie is overleden. Ze gaan geld inzamelen voor het ziekenhuis door het uitgeven van een kalender, waarop de dames zelf naakt zullen poseren.

De fine fleur van de Engelse acteergemeente, en dus ook Mirren en Walters, verschijnt aldus ook naakt op de kalender. Dat levert niet alleen ín de film publiciteit op, ook de pr-campagne voor Calendar Girls liep destijds op rolletjes. En dat terwijl het bepaald niet ongewoon was om Mirren uit de kleren te zien gaan: dat deed ze al toen ze op de bühne stond met de Royal Shakespeare Company, en ook in talrijke speelfilms verscheen ze naakt, van Age of Consent (1969) en Caligula (1979) tot haar rol als hoerenmadam in Love Ranch (2010). Die laatste, door echtgenoot Taylor Hackford geregisseerde film zou volgens Mirren de laatste zijn waarin ze haar borsten toonde aan het publiek. 'Mijn 'pleasure pillows' bewaar ik vanaf nu voor mijn echtgenoot', bekende ze vorig jaar op de Amerikaanse tv-zender CBS.

It's Complicated (Nancy Meyers, 2009)
Net 5, 20.30-22.55 uur.

Jane (Meryl Streep) en Jake (Alec Baldwin) zijn een decennium geleden gescheiden van elkaar. Een voorbeeldige scheiding, volgens hun omgeving, omdat de twee elkaar op verjaardagen en andere verplichte samenkomsten niet ontlopen en goed met elkaar kunnen opschieten. Maar natuurlijk is zij jaloers op zijn veel jongere vrouw en is zijn leven met die vrouw in werkelijkheid veel minder aantrekkelijk. Dus zo kan het gebeuren dat ze voor het afstudeerfeest van hun zoon samen een avondje doorzakken en in bed belanden. De gevolgen daarvan zijn, de titel zegt het, nogal gecompliceerd, zeker ook omdat er ook nog een architect (Steve Martin) in het spel is die zijn zinnen heeft gezet op Jane. De vijfde film van regisseur-scenarist Nancy Meyers (The Holiday) past naadloos in haar oeuvre van licht-melancholieke romkoms die de middelmaat ontstijgen door de verwikkelingen net niet te ongeloofwaardig te maken en door net iets meer te zijn dan alleen maar romantische ontwikkeling. Prima, zorgeloos vermaak.

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)
Veronica, 20.30-23.05 uur.

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in de derde Indiana Jonesfilm. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Dankzij de perfect gecaste Connery, afwezig in de eerste twee delen, mag Indiana Jones and the Last Crusade worden gezien als het beste deel van de serie. Spielberg heeft lang volgehouden dat dit derde deel het laatste zou zijn, maar negentien jaar later verscheen in 2008 toch nog een vierde. En al werd dat vervolg maar matig ontvangen, toch staat voor 2019 alweer de volgende Indiana Jones-film geprogrammeerd. Geregisseerd door Spielberg én met Harrison Ford.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden