De Volkskrant TV-selectie voor 18 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Oranges and sunshine Beeld null
Oranges and sunshine

Oranges and Sunshine (Jim Loach, 2010)

Net als in het vorig jaar in de bioscoop vertoonde drama Philomena, waarin Judi Dench met Steve Coogan in Amerika op zoek gaat naar het kind dat haar als tiener door nonnen is afgenomen, behandelt dit Britse Oranges and Sunshine een onvoorstelbare, waargebeurde geschiedenis over georganiseerde kinderdeportatie. Het bekendere Philomena vertelt vanuit persoonlijke emotie, terwijl Oranges and Sunshine (dat in een jury met onder anderen Paul Verhoeven werd bekroond op het Film by the Sea-festival, maar geen reguliere bioscooprelease kreeg) het perspectief laat zien van de sociaal werkster die het drama op het spoor komt. We schrijven de jaren tachtig, Nottingham. Margaret Humphreys (Emily Watson) ontdekt hoe verweesde en semiverweesde kinderen decennia eerder massaal van Britse opvangtehuizen naar Australië werden vervoerd, waar hun 'sinaasappelen en zonneschijn' werd beloofd, terwijl de realiteit bestond uit kinderarbeid en misbruik. Ze reist naar Australië om als een volleerd detective de verdwenen kinderen, volwassenen inmiddels, op te sporen, maar stuit op schaamte en het onvermogen iets over het verleden te vertellen. Dreigtelefoontjes en nachtelijk bezoek tonen dat ze iets waarachtigs op het spoor is. Onder regie van Jim Loach, die hier ook qua sociale thematiek in de voetsporen treedt van vader Ken, speelt hoofdrolspeelster Watson met gepaste distantie. Ook Loach junior slaagt erin het drama voor zich te laten spreken.
BBC 1, 00.35-02.20 uur

Arsenic and Old Lace (Frank Capra, 1944)

Een onvervalste klucht, deze filmbewerking van het gelijknamige, drie jaar eerder verschenen toneelstuk van Joseph Kesselring. In hoog tempo rijgt de film zijn meer en minder geslaagde sketches aaneen rond de gestoorde familie van Mortimer Brewster (Cary Grant); de ene broer verkeert in de illusie dat hij president Roosevelt is, de andere broer is een op de vlucht geslagen moordenaar met een Frankensteinachtig figuur als medeplichtige en zijn twee tantes (klassieke vertolkingen door Josephine Hull en Jean Adair) vermoorden eenzame oude mannetjes om ze, tja, uit hun lijden te verlossen. Ondertussen valt Mortimer, zelfverklaard antihuwelijksgoeroe, als een blok voor een knappe blondine (Priscilla Lane). Het zit geregeld op de grens tussen rusteloze leukdoenerij en virtuoos, licht anarchistisch komedietheater, deze rechttoe-rechtaan Capra, maar vervelen doet het geen moment.
Arte, 13.50-15.45 uur

Tomboy (Céline Sciamma, 2011)


Misschien worstelde ze al lang met de wens, misschien is het ook een spontaan besluit, maar als de 10-jarige Laure door de kinderen in haar nieuwe woonplaats voor een jongen wordt aangezien, gaat ze daarin meteen mee. Ze zegt dat ze Mickäel heet, spuugt op de grond zoals de jongens doen, voetbalt met hen zonder shirt en maakt een piemeltje van klei om bij het zwemmen niet op te vallen. Het is zomervakantie, dus een tijdje zal Laure deze voor haar bloedserieuze maskerade kunnen volhouden. Maar wat als ze straks naar school moet? En dan is er ook nog Lisa, een meisje uit Laure's buurt dat stapelverliefd wordt op dat nieuwe, onpeilbare jongetje. Fenomenaal, hoe regisseur-scenarist Céline Sciamma (Girlhood) in het zomerse drama Tomboy de stille verlangens van haar hoofdpersonage verbeeldt, zonder ook maar een noodgreep naar grote gebaren of zwaar aangezette dramatiek.
Arte, 20.15-21.35 uur

Stephen Fry in Central America Canvas, 22.05 uur

Stephen Fry bezoekt Belize, waar hij gewonde zeekoeien ziet en langsgaat bij het inheemse Garifunavolk. In Guatemala ontmoet hij een voormalige Miss Guatemala en de enige miljardair van Centraal-Amerika.

Stephen Fry Beeld null
Stephen Fry

3Onderzoekt NPO 3, 22.05 uur

Aflevering over de modellenwereld, waarin graatmager zijn de norm is. Presentatrice Anne-Mar Zwart (66 kilo) gaat het experiment aan om binnen 7 weken een topmodellenlichaam te krijgen dat voldoet aan de eisen van Victoria's Secret.

2Doc: The Unknown Known NPO 2, 23.50 uur

Portret van Donald Rumsfeld, als minister van Defensie onder Bush medeverantwoordelijk voor de oorlog in Irak. Regisseur Errol Morris vraagt Rumsfeld zijn memo-archief toe te lichten, die hij schreef in zijn ruim vijftig jaar durende carrière.

Nooit meer slapen NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt media-ondernemer Derk Sauer, inwoner van Rusland en bestuursvoorzitter van documentairefestival IDFA, dat vanavond begint. Na politieke druk vertrok Sauer als directeur van het Russische mediabedrijf RBK.

Floortje naar het einde van de wereld NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing is op Spitsbergen en reist per sneeuwscooter naar Pyramide, een voormalig mijnstadje. De Russische Aleksandr werkt er bij temperaturen, kouder dan -25 graden en met ijsberen dichtbij.

Floortje Dessing Beeld null
Floortje Dessing

Zembla NPO 2, 20.25 uur

In Status: Vermist volgt Zembla op Borneo zus en moeder van Danaë Moons, een 30-jarige vrouw die sinds een bootongeluk in januari wordt vermist. De familie krijgt zo weinig hulp van de Nederlandse autoriteiten dat ze zelf op zoek gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden