De Volkskrant tv-selectie voor 17 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Olivia Newton-John enJohn Travolta in de musicalfilm Grease. Beeld
Olivia Newton-John enJohn Travolta in de musicalfilm Grease.Beeld

Nederland in 2050
NPO 2, 19.20 uur

Nieuw kinderprogramma waarin wordt gedroomd van een hightech-toekomst. In de eerste aflevering gymt presentatrice Rachel Rosier met een zorgrobot en proeft het testpanel een futuristische maaltijd. Eten we tegen die tijd nog vlees?

Hunted
NPO 3, 20.30 uur

Hunted is verstoppertje voor gevorderden: twaalf kandidaten slaan op de vlucht en proberen drie weken lang uit handen te blijven van een team van experts, dat ze via beveiligingscamera's en ondervragingen probeert op te sporen.

Stank voor dank
NPO 2, 21.00 uur

Filmmaker Frans Bromet praat met klokkenluiders als Hetty van de Laar (fraudezaak SNS) en Paul Schaap (kernreactor Petten) over de verstrekkende gevolgen van hun daden. Hebben ze spijt na alle ellende die ze ten deel viel?

De Privacytest
NPO 3, 21.30 uur

Art Rooijakkers opent de weken van de privacy (17 t/m 29/10) bij de NPO met een quiz die ook thuis kan worden meegespeeld. Hoe privacybewust is Nederland? In de studio is onder anderen Ancilla van de Leest van De Piratenpartij te gast.

Filmmaker Frans Bromet praat met klokkenluiders als Hetty van de Laar (fraudezaak SNS) en Paul Schaap (kernreactor Petten) Beeld Guus Dubbelman
Filmmaker Frans Bromet praat met klokkenluiders als Hetty van de Laar (fraudezaak SNS) en Paul Schaap (kernreactor Petten)Beeld Guus Dubbelman

Panorama
BBC 1, 22.00 uur

BBC-boegbeeld Jeremy Paxman spreekt met Amerikaanse politici en kiezers, op zoek naar een antwoord op de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen met presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton.

De Universiteit van Nederland
NPO 3, 22.35 uur

Deze week op NPO 3 iedere avond een internetcollege over privacy. Vanavond legt mr. dr. Bart Schermer uit wat Facebook en Google van je weten en waarom je als mens, burger en consument echt iets te verbergen hebt.

Kikkerdril (Simone van Dusseldorp, 2009)
NPO 3, 12.00-13.10 uur

De 7-jarige Max is geen huismus: het ondernemende jongetje struint veel liever in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. De dag voordat zijn grote broer Jannus aan zijn amandelen moet worden geopereerd, proberen ze samen met Max kikkerdril uit de sloot te vissen. Het mislukt en Jannus wordt boos. Als Max de volgende dag geen kikkerdril meebrengt naar het ziekenhuis, zal Jannus nooit meer met hem praten. De kleine Max neemt de woorden van zijn broer letterlijk. Regisseur Simone van Dusseldorp (Diep, Uilenbal) maakt op een innemende manier gebruik van kinderlogica, en Nino den Brave is een ontdekking in de hoofdrol.

Nino den Brave en Georgina Verbaan in Kikkerdril Beeld
Nino den Brave en Georgina Verbaan in KikkerdrilBeeld

Boulevard (Dito Montiel, 2014)
Film 1 Premiere, 19.05-20.29 uur

Het bed delen ze al lang niet meer, en 's ochtends blijft het bij kameraadschappelijke gesprekjes zonder lichamelijk contact. Hoeveel hij ook om haar geeft, zestiger Nolan (Robin Williams) is eigenlijk alleen nog maar in naam met Joy (Kathy Baker) getrouwd. Een huwelijk dat tot een serie vertrouwde rituelen is versmald, terwijl Nolan ook in zijn baan bij een bank eerder berustend dan gelukkig lijkt te zijn. Zo kan het in Dito Montiels drama Boulevard natuurlijk niet doorgaan; dat Nolan menig avond doorbrengt aan het bed van zijn zieke vader, maakt het alleen maar nog onvermijdelijker dat zijn leven een drastische wending zal nemen. En dat doet het, in de ranke vorm van de losgeslagen jongensprostitué Leo (Roberto Aguire) die op een verloren nacht door Nolan wordt opgepikt. Het niet in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte Boulevard was de laatste film waarin Robin Williams speelde, voordat hij augustus 2014 zijn leven beëindigde. Terwijl je kijkt naar de doodongelukkige Nolan is het nagenoeg onmogelijk om niet aan Williams' lot te denken. Of om menige zin in de dialoog niet meteen op hem zelf te betrekken ('Op een nacht reed ik een straat in die ik niet kende. Zo gaat het leven soms. Je rijdt een straat in. En dan een andere. En weer een andere.') Williams maakt indruk met zijn broze, naar binnen gekeerde vertolking eigenlijk méér dan het ietwat voorspelbare, schematische uit-de-kast-kruip-scenario van Douglas Soesbe toelaat.

Grease (Randal Kleiser, 1978)
RTL 8, 20.30-22.45 uur

Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You're the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease.

Batman (Tim Burton, 1989)
SBS 9, 22.25-01.00 uur

De keuze van filmstudio Warner voor de net 30-jarige Tim Burton was risicovol, maar pakte goed uit. Batman werd een succes én een goede film, waarin Burton van Gothic City een apocalyptisch donkere stad maakte en van Batman (Michael Keaton) een onbegrepen buitenstaander. De film kan tegenwoordig nog maar moeilijk uit de schaduw van Christopher Nolans Batman-trilogie kruipen, maar blijft als eigenzinnige versie op de strip alleszins de moeite waard ook dankzij de fantastische bijrol van Jack Nicholson als The Joker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden