De Volkskrant tv-selectie voor 17 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

In de Close Up-documentaire 'Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf' reist de fotografe door Amerika.Beeld AvroTros

De kleedkamer
Canvas, 19.10 uur

Voetbalclubs en oud-spelers worden geportretteerd. Dit keer het Germinal Ekeren van 1996. Dat draaide jaren mee in de subtop. Ruben Van Gucht keert met oud-spelers Tahamata, Snelder en Hofmans terug naar het oude oefencomplex.

Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf
NPO Cultura, 21.00 uur

Documentaire over fotografe Robin de Puy, die geregeld voor de Volkskrant werkt. Ze krijgt prestigieuze opdrachten, maar... fotografeert ze nog wel de mensen die ze in beeld wil hebben? Ze trekt door de VS.

Broodje gezond
NPO 3, 21.10 uur

Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris onderzoeken in dit programma het waarheidsgehalte van uitspraken en studies over voedsel en gezondheid. Vanavond: is vlees kankerverwekkend? Ze spreken een oncoloog en mensen uit de vleesindustrie.

Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris gaan op zoek naar de zin en onzin over voeding en gezondheid.Beeld KRO-NCRV

3Doc: World's Best Diet
NPO 3, 21.45 uur

Documentairemakers Jimmy Doherty en Kate Quilton reizen de wereld over en kijken wat in diverse landen op het menu staat en hoe gezond de inwoners zijn. In Mexico heeft eenderde van de bevolking obesitas, in Engeland een kwart.

De rijdende rechter wordt vervolgd
NPO 1, 22.20 uur

Hoe staat het met de hoofdpersonen uit eerdere uitzendingen? Ooit waren buurvrouwen Heidi en Anne vrienden. Tot Heidi een nieuwe schutting wilde, toen lag Anne dwars. Meester John Reid gaf Heidi gelijk. Is de schutting er gekomen?

De rijdende rechter: Mr. John Reid.Beeld KRO-NCRV

Bezness as Usual (Alex Pitstra, 2015)
NPO 2, 22.55-23.55 uur

Een handvol herinneringen had Alex Pitstra aan zijn Tunesische vader Mohsen Ben Hassen. Hoe ze samen voetbalden en hoe Mohsen hem leerde fietsen in de galerij van hun Groningse flat. Maar ook hoe Mohsen de voordeur intrapte toen Alex' moeder Anneke hem niet meer binnenliet. Na zijn mislukte Nederlandse huwelijk ging Mohsen terug naar Tunesië en verdween 21 jaar uit Alex' leven.

Het geslaagde egodocument Bezness as Usual toont hoe dertiger Pitstra, inmiddels een getalenteerd filmmaker die met Die Welt (2013) zijn veelgeprezen regiedebuut afleverde, de relatie met zijn vader probeert te vernieuwen. In 2005 zocht hij Mohsen voor het eerst op in diens aan zee gelegen stad Sousse; tegenwoordig gaat hij één à twee keer per jaar terug.

Mohsen blijkt geen 'Al Qaida-strijder in een lemen hut', maar een joviale man, die zijn zoon in zijn hart sluit alsof hij nooit is weggeweest. Toch dringt Pitstra, die in Tunesië niet Alex maar Karim heet, nog steeds niet echt tot hem door. Wat moest Mohsen destijds als typische Tunesische playboy ('bezness') met Anneke? Waarom ging het mis? Pitstra wil het allemaal begrijpen, terwijl hij en cameraman Tadeusz Kieniewicz Mohsen dicht op de huid zitten. In Nederland wordt de nuchtere Anneke aan de tand gevoeld en schakelend tussen die twee werelden bekruipt Pitstra het gevoel dat Anneke welbeschouwd Mohsens ticket naar Europa was. Misschien dat die geschiedenis zich nu herhaalt, maar dan met hemzelf. Een verscheurdheid die Pitstra goed invoelbaar maakt in een film die zich vooral bewijst als een op cultuurbotsingen stuttend familieportret - zeker wanneer Pitstra zijn Zwitserse halfzus Jasmin naar Sousse haalt.

The Tailor of Panama (John Boorman, 2001)
RTL 8, 20.30-22.45 uur

Geheim agent Osnard (Pierce Brosnan, slijmerig en erg anti-James Bond) strandt in Panama, waar hij moet uitdokteren hoe het land na Manuel Noriega's dictatuur ervoor staat. Broeit er verzet tegen het nieuwe, corrupte bewind? Als informant kiest Osnard kleermaker Harry Pendel (Geoffrey Rush), wiens vrouw Louisa (Jamie Lee Curtis) voor de president werkt en die zelf de elite van Panama strak in het pak steekt. Onder druk gezet door Osnard verzint Pendel een schimmig verzetscomplot, waar de opportunistische Osnard maar al te graag in gelooft. Een spel dat allicht flink zal ontsporen. Wat deze John le Carré-verfilming zo amusant maakt, is het bizarre tintje dat menige scène krijgt. Bovenal: de surrealistische verschijningen van toneelschrijver Harold Pinter, als Pendels lang overleden leermeester die hem vanaf gene zijde verstand probeert in te praten.

Changeling (Clint Eastwood, 2008)
SBS 9, 20.30-23.20 uur

In dit uitstekende drama weet Christine Collins (Angelina Jolie) het zeker: het door de politie opgespoorde jongetje dat na dagen van onzekerheid in haar armen wordt geduwd, is helemaal niet haar vermiste zoon Walter. De corrupte, gewelddadige en dictatoriale politie van Los Angeles anno 1928 blijft niettemin overtuigd van het eigen gelijk. Changeling vertelt een verhaal dat lange tijd niets dan afgrijzen en koude rillingen oproept en dan verzekeren de begintitels ook nog eens dat dit allemaal echt is gebeurd. Eastwood neemt zijn publiek met de nachtmerrie-achtige verwikkelingen stevig in de houdgreep en laat er in zijn sober getoonzette film geen twijfel over bestaan dat Collins in haar recht staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden