De Volkskrant tv-selectie voor 17 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Edward Norton in Primal Fear.

Rio live: springrijden, NPO 1, 14.00 uur

In 2014 werden de Nederlandse springruiters wereldkampioen en daarmee is het team een van de voor de hand liggende kandidaten voor een gouden medaille. Jeroen Dubbeldam is het boegbeeld van het team.

Castle, Net 5, 19.40 uur

Rick Castle is misdaadauteur. Wanneer de politie een moordenaar probeert te pakken die inspiratie uit Castles boeken haalt, wordt de schrijver gevraagd de politie te helpen. Hij wordt beschoten, waarna hij een paranormale ervaring beleeft.

Nick & Simon: the American Dream, NPO 3, 19.55 uur

Nick en Simon reizen door Amerika en krijgen de kans van hun leven. Ze mogen voor aanvang van een NBA-basketbalwedstrijd - 14 duizend toeschouwers - het Amerikaanse volkslied zingen. Ze zijn behoorlijk nerveus omdat ze de tekst niet kennen.

Nick & Simon. Beeld ANP

Charlie, NPO 3, 22.40 uur

In deze zwart-humoristische ziekenhuisserie neemt zuster Charlie (Halina Reijn) het niet zo nauw met de ziekenhuisregels. Ze is drugsverslaafd en gaat vreemd met collega Daan. Een oud-collega is terminaal ziek en vraagt om hulp.

Rio live: sprint, NPO 1, 21.25 uur

Regerend wereldkampioen Dafne Schippers is de grote favoriet voor goud op de 200 meter. Haar grootste concurrente is de Amerikaanse Tori Bowie. De enige atlete die net als Schippers vorig jaar een tijd onder de 22 seconden neerzette.

2Doc: Les invisibles, NPO 2, 23.20 uur

Regisseur Sébastien Lifshitz raakte geboeid door het leven van Franse homoseksuele mannen en vrouwen in de jaren veertig en vijftig. Met onder anderen een oude geitenboer, die vertelt over de avontuurtjes die hij aan de oevers van een rivier had.

Primal Fear, RTL 8, 20.30-23.10 uur

Dé waarheid bestaat niet en iedereen is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Het zijn open deuren waarmee de gewiekste, publiciteitsgeile advocaat Martin Vail (Richard Gere) behoorlijk goed carrière heeft weten te maken. In Primal Fear stuit Vail op de grenzen van zijn principes, wanneer hij de verdediging op zich neemt van misdienaar Aaron Stampler (Edward Norton). De aartsbisschop van Chicago is op extreem nare wijze vermoord en alles wijst erop dat Stampler de slachtpartij heeft aangericht. Maar Vail twijfelt aan dat snelle oordeel en weet zeker dat hij de zaak zal winnen van aanklager en ex-geliefde Janet Venable (Laura Linney). Want kan de nogal labiel overkomende Stampler wel echt zo veel koelbloedige gruwelijkheid op zijn geweten hebben? En welke geheimen ontdekt psycholoog Molly Arrington (Frances McDormand) wanneer ze in Stamplers gespleten brein begint te graven?

In Primal Fear, naar William Diehls gelijknamige roman, komt het verschil tussen schijn en werkelijkheid vaak ter sprake. Regisseur Gregory Hoblit verleent de film daarnaast zelf een bedrieglijke identiteit. Wat een aardige rechtbankthriller lijkt, ontpopt zich als een subtiel, film-noirachtig portret van Vail: een man die denkt dat hij elke strafzaak onder controle kan krijgen, die met genoeg whisky achter de kiezen precies weet hoe het leven juridisch en moreel in elkaar zit, maar die het onderspit delft als de waarheid inderdaad niet blijkt te bestaan. Richard Gere heeft deze in feite tragische figuur goed in de vingers en zet Vail neer met een glibberig mengsel van charme en zelfbedrog.

Richard Gere en Edward Norton in Primal Fear.

The Jewel of the Nile, RTL 7, 22.30-00.40 uur

Het is alweer lang geleden dat zanger Billy Ocean, die met de gecoiffeerde sik, een hit scoorde met When the Going Gets Tough. Kent u de clip nog, met beelden uit de film The Jewel of the Nile? Een mallotig dansende Michael Douglas en een guitig knipogende Kathleen Turner. Zij speelden Jack en Joan, een stel dat vaststelt dat hun relatie begint te roesten. Daar komt verandering in wanneer de schrijfster van avonturenromans (Turner) naar Afrika gaat op uitnodiging van een rijke Arabier, die snode plannen uitvoert. Alles komt natuurlijk goed in deze avonturenfilm met een knipoog, die bijna net zo leuk is als voorganger Romancing the Stone (1984). Vooral Danny DeVito is weer op dreef.

No, Arte, 23.00-00.55 uur

Het is 1988, de vooravond van een door het buitenland afgedwongen referendum waarin het Chileense volk zich mag uitspreken voor of tegen een verlengde regeerperiode van generaal Pinochet. René (Gael García Bernal) is een jonge, succesvolle reclamemaker die in het welvarende Chili van die dagen is benaderd door een oude bekende die deel uitmaakt van het nee-kamp. Tegenover het 'ja' van de trawanten van Pinochet, die nog altijd een intimiderend beleid voert en de media beheerst, lijkt het 'nee' op dat moment kansloos. De Chileense cineast Pablo Larraín, die met No zijn Pinochettrilogie voltooide (de eerdere films waren Tony Manero en Post Mortem), lardeerde zijn in documentaire stijl gedraaide speelfilm met historische archiefbeelden, onder meer uit de campagne-uitzendingen van beide partijen. Het onderscheid is nauwelijks te maken, wat de belevenis voor de kijker aanzienlijk intensiveert. Het maakt van No een spannende, genuanceerde en gelaagde film, destijds een publieksfavoriet op het Filmfestival in Rotterdam en later genomineerd voor een Oscar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden