De Volkskrant tv-selectie voor 16 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Joyce McKinney in Tabloid van documentairemaker Errol Morris.

Puberruil
NPO 3, 19.55 uur

De christen Fiona (15) is een uitblinker. Op haar British School is ze een 'straight-A student', ze speelt saxofoon, doet aan klassiek ballet en zingt in een gospelkoor. Het leven van Sanne (15) loopt heel anders. Op haar 14de werd ze zwanger en nu zorgt ze voor haar zoontje Danillo. De twee ruilen een paar dagen van leven.

College Tour
NPO 3, 20.25 uur

Rod Stewart is te gast in Twan Huys' College Tour. De man van hits als Sailing en Da Ya Think I'm Sexy begon ooit als zanger van The Faces. Wereldwijd verkocht hij meer dan 250 miljoen platen, zes albums stonden op de eerste plek in de Britse hitlijsten. Vanavond mogen studenten hem uitvoerig ondervragen.

Flikken Maastricht
NPO 1, 20.30 uur

Wolfs (Victor Reinier) en Eva (Angela Schijf) krijgen te maken met nietsontziende criminelen die het zieke dochtertje van een juweliermedewerkster ontvoeren. Het duo weet één van de daders te pakken, maar wordt door hem in het gezicht uitgelachen. De andere ontvoerders gaan vrolijk door met hun snode plan.

Angela Schijf en Victor Reinier Beeld anp

De Strijd
NPO 2, 21.05 uur

In deze geschiedenisserie over de strijd die arbeiders hebben geleverd, staan dit keer de eerste grote stakingen centraal. Nog altijd is het neerleggen van werk een krachtig middel. De strijd belicht in deze aflevering de grote spoorwegstakingen uit 1903, maar ook de stakingen van de schoonmakers in 2012 en 2014.

Law & Order
Net 5, 20.30 uur

Drie vriendinnen gaan de nacht na Halloween op zoek naar een karakter uit een mythe: Glasgowman. De volgende dag wordt een van hen gevonden met steekwonden, de andere twee zijn vermist. Politieagenten vinden in het bos een man die voldoet aan de signalementen van de Glasgowman. Zit hij erachter?

Lee 'Scratch' Perry. Beeld anp

Lee Scratch Perry's Vision of Paradise
Canvas, 23.25 uur

Hij mag er dan uitzien als een zwerver, Lee 'Scratch' Perry (79) is een van de invloedrijkste musici ooit. Hij wordt gezien als uitvinder van de moderne reggae en dub en was mentor van Bob Marley. Documentairemaker Volker Schaner legde zijn belevingswereld vast.

Tabloid (Errol Morris, 2010)
NPO Doc, 22.00-23.30 uur

De legendarische Amerikaanse documentairemaker Errol Morris (67) is de hoofdgast van het komende IDFA. Genoeg reden voor NPO Doc om vanavond een film uit te zenden van de man die met The Thin Blue Line (1988) een ten onrechte tot levenslang veroordeelde man uit de gevangenis kreeg. Tabloid is een stuk luchtiger. Door de bonte stijl krijg je soms het gevoel dat Morris zijn hoofdpersonage niet helemaal serieus neemt. In 1977 werd Joyce McKinney verliefd op de mormoonse missionaris Kirk Anderson; toen deze plotsklaps naar Engeland verdween, geloofde McKinney dat hij door zijn geloofsgenoten was ontvoerd. Ze bevrijdde Anderson en had vervolgens de wildste liefdesweek van haar leven. Althans, dat is háár kant van het verhaal; de waarheid is wellicht dat McKinney Anderson ontvoerde en tot seks dwong. Middels boeiende gesprekken met ooggetuigen behalve Anderson, die niet wilde meewerken animaties en vrolijk illustratief archiefmateriaal reconstrueert Morris deze bizarre geschiedenis. Uiteindelijk gaat het Morris misschien nog wel het meest om de tabloidjournalisten, die McKinney gretig voor hun karretje spanden en uitmolken. In hoeverre doet hij met zijn bijna verontrustend plezierige documentaire hetzelfde, kun je je dan afvragen. En is dát niet het eigenlijke onderwerp van de film?

Kramer vs. Kramer (Robert Benton, 1979)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

In dit echtscheidingsdrama der echtscheidingsdrama's verlaat een vrouw (Meryl Streep) haar echtgenoot (Dustin Hoffman), die daardoor alleen voor hun zoontje moet zorgen. Een jaar later, als de carrièregerichte man zich tot een liefdevolle vader heeft ontwikkeld, wil ze het jongetje terug. Het met vijf Oscars bekroonde Kramer vs. Kramer bevat alle ingrediënten voor een drakerig melodrama, maar Robert Benton maakte er een ontroerende film van, die veel debat opriep over de zeggenschap over kinderen na een scheiding.

Angus, Thongs and Perfect Snogging (Gurinder Chadha, 2008)
Film 1 Comedy & Kids, 00.10-01.46 uur.

Frisse bewerking van Louise Rennisons jeugdboeken, over pubermeisje Georgia, haar monsterkat Angus en haar belevenissen in een belegen Brits kustplaatsje. Voor het grootste deel treft regisseur Chadha (Bend It Like Beckham) de juiste toon met een onwaarschijnlijk aantal voorbij karrende scootmobiels en de langste speekseldraad uit de filmgeschiedenis als voornaamste uitspattingen. Gezinsdrama, zoenstrubbelingen, groeistuipen en flirtprobeersels wisselen elkaar ongeforceerd af. De beste scènes zijn die waarin Georgia en haar vriendinnetjes kletsen over te grote neuzen, te kleine borsten, jongens en zoenladders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden