De Volkskrant tv-selectie voor 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

In de documentaire A Family Affair onderzoekt Tom Fassaert het verhaal achter zijn grootmoeder, het 95-jarige voormalig model Marianne Hertz. Beeld
In de documentaire A Family Affair onderzoekt Tom Fassaert het verhaal achter zijn grootmoeder, het 95-jarige voormalig model Marianne Hertz.Beeld

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Een gesprek met Cécile Narinx, hoofdredacteur van Harper's Bazaar. In haar nieuwe boek Dit boek gaat niet over mode laat Narinx zien wat kleren vertellen over onze identiteit, cultuur, tradities, hiërarchie, verhoudingen en smaak.

2Doc: A Family Affair
NPO 2, 20.00 uur

Met een Gouden Kalf bekroonde documentaire van Tom Fassaert. Hij wordt uitgenodigd door zijn 95-jarige grootmoeder Marianne. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren vijftig. Van de ene op de andere dag emigreerde ze naar Zuid-Afrika.

Ali B op volle toeren
NPO 3, 21.20 uur

Ali B heeft zowel Herman van Veen als Boudewijn de Groot weten te strikken voor een muzikale ruil. De twee grootheden stelden een voorwaarde: ze wilden alleen samen optreden. Ze zullen een nummer van rapper Diggy Dex bewerken.

Facts & Villerius
NPO 3, 22.10 uur

Jessica Villerius brengt een bezoek aan een populaire penisvergrotingskliniek in Dubai, die gerund wordt door de excentrieke tweelingbroers Roberto en Maurizio Viel. Villerius volgt een man die zijn geslacht laat verbreden en verlengen.

Hoe heurt het eigenlijk?
NPO 1, 22.15 uur

In de eerste van een nieuwe reeks reportages bezoekt Jort Kelder in Brussel De ommegang, een festijn voor de adel waar de intrede van keizer Karel V wordt nagespeeld. In Monaco leert Kelder hoe je een goed jacht op de kop kunt tikken.

2Doc: Motley's Law
NPO 2, 23.05 uur

Deense documentaire uit 2015 waarin de advocaat Kimberley Motley wordt geportretteerd. Zij mag als enige buitenlander en als enige vrouw in het rechtssysteem van Afghanistan werken. Ondanks haar moed loopt ze grote risico's.

Changing Lanes (Roger Michell, 2002)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Wanneer twee New Yorkers op een druilerige dag met hun auto's op ongelukkige wijze tegen elkaar botsen, verandert hun leven ingrijpend. Dit dankbare en vaker gebruikte gegeven wordt door scenarioschrijver Chap Taylor en regisseur Roger Michell, die na het succes van Notting Hill (1999) door Hollywood werd binnengehaald, anders dan verwacht uitgewerkt.

Ben Affleck is een broekje op een groot advocatenkantoor, maar wel de schoonzoon van de grote baas. Hij staat op het punt een rechtszaak te winnen waarmee hij een toppositie zal bewerkstelligen. De man met wie hij ongelukkig in botsing komt, Samuel L. Jackson, bevindt zich op een minder gelukkig punt in zijn leven: ook hij moet naar de rechter, maar dan om vermoedelijk te horen te krijgen dat niet hij maar zijn ex de voogdij over hun kinderen krijgt. Lang verhaal kort: de mannen raken in de loop van de dag steeds meer afhankelijk van elkaar om hun leven niet geheel in puin te laten eindigen.

Maar in plaats van dat zij gebroederlijk optrekken, ontaardt dit in een verbitterde strijd, die zich ontrolt als een thriller met en dat is de meerwaarde van Changing Lanes gelaagde personages zoals je ze maar weinig tegenkomt in Hollywood.

Het paard van Sinterklaas (Mischa Kamp, 2005)
NPO 3, 15.30-17.05 uur

'Zo, jullie zijn al helemaal in de kerstsfeer', zegt Sinterklaas (Jan Decleir) wanneer hij het vroeg versierde Chinese restaurant van Winky's ouders bezoekt. Behalve de Chinese kleuter, nieuw in Nederland, moeten vooral haar ouders wennen aan de Hollandse folklore. Omdat er elk jaar kinderen bijkomen die de leeftijd bereikt hebben om deze klassieker voor het eerst te bekijken, kan Het paard van Sinterklaas niet vaak genoeg worden uitgezonden; ga zo door dus, NPO.

De makers van Het paard van Sinterklaas beseften goed welk goud ze in handen hadden met het ijzersterke scenario (van Tamara Bos) en het geweldige hoofdrolspeelstertje Ebbie Tam (inmiddels 19 jaar oud). Veel meer dan het verhaal rustig afwikkelen doet regisseur Mischa Kamp dan ook niet. Eén keer pakt ze uit met een scène waaraan veel sneeuw is toegevoegd, maar verder laat ze alle eer aan Winky (en haar voice-over), de andere acteurs en de fraaie kale locaties.

Het teken van het beest (Pieter Verhoeff, 1980)
ONS, 21.01-22.30 uur

Geslaagde samenwerking tussen regisseur Pieter Verhoeff (Van geluk gesproken, Nynke) en acteurs van het destijds invloedrijke Werkteater, die resulteerde in een bovenal sfeerrijke Nederlandse speelfilm naar een waargebeurde Friese geschiedenis.

IJe Wijkstra ('Het beest van Doezum') werd op jonge leeftijd verleid door Aaltje Botter, een moeder van zes kinderen wier man in de gevangenis zat, en leefde twee weken in haar huis. Daar werd schande over gesproken. Niet minder over wat er daarna gebeurde: zij verliet haar kinderen en trok bij hem in. Vanwege dat verlaten van haar kinderen wil de politie haar verhoren, maar zover komt het niet, omdat Wijkstra de vier agenten die haar komen halen, overhoop schiet.

Als vaker in films van Pieter Verhoeff wordt er vooral geweldig geacteerd in Het teken van het beest, met voorp de twee hoofdrolspelers: Gerard Thoolen is monumentaal als de drinkende Fries bij wie toch wel wat steekjes los zitten. Marja Kok, destijds zijn collega bij het Werkteater, speelde nooit een overtuigendere rol dan als de zinnelijke, verleidende plattelandsvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden