De Volkskrant tv-selectie voor 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Cuba Gooding jr. in Jerry Maguire. Beeld
Cuba Gooding jr. in Jerry Maguire.Beeld

Jan rijdt rond
NPO 3, 19.55 uur

In de nieuwe reportageserie Jan rijdt rond, een titel die niet toevallig lijkt op het onlangs gestopte Man bijt hond, rijdt een team Jannen door het land op zoek naar bijzondere verhalen op het platteland en in de stad. Jan zelf komt niet in beeld.

Hitchcock-Truffaut
Arte, 20.15 uur

Het dagenlange interview dat François Truffaut in 1962 voerde met zijn idool Alfred Hitchcock leidde tot het klassieke filmtheorieboek Hitchcock /Truffaut. In deze docu uit 2015 van Kent Jones duiden Martin Scorsese en Wes Anderson de invloed ervan.

2Doc: Pijnlijk bewijs
NPO 2, 20.25 uur

Documentaire over de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). Komt een blauwe plek bij een kind door een valpartij of is er meer aan de hand? Forensisch onderzoek kan leiden tot bewijs van mishandeling of seksueel misbruik.

Memories
NPO 1, 21.15 uur

Anita Witzier herenigt de geliefden van weleer, Louis en Stasia. Nederlander Louis heeft nadat hij weduwnaar was geworden zijn oude Poolse vlam Stasia opgespoord. De twee schreven elkaar en zijn weer verliefd. Louis gaat haar in Warschau zien.

Panorama: The VW Emissions Scandal
BBC 1, 21.30 uur

Terugblik op het sjoemelschandaal bij Volkswagen. Journalist Richard Westcott duikt in de computersoftware die VW gebruikte om te verhullen hoe vervuilend hun dieselauto's zijn. Plus: de milieugevolgen.

Anita Witzier Beeld anp
Anita WitzierBeeld anp

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt met documentairemaker John Appel (Zij gelooft in mij) over zijn nieuwe film Eritrea Stars, een documentaire over het gevluchte nationale elftal van Eritrea. In Gorinchem begint hun integratie, als profvoetballers in spe.

Jerry Maguire (Cameron Crowe, 1996)
RTL 8, 20.30-23.15 uur.

Liedjes die de gemoedstoestand of ontwikkeling van de personages benadrukken. Reclameslogans die schijnbaar toevallig hetzelfde doen. Details in het decor die subtiel commentaar op de held leveren. Natuurlijk laat de feelgoodkomedie Jerry Maguire zich gemakkelijk aan de kant schuiven als dik aangezet hollywoodsentiment, maar regisseur/scenarist Cameron Crowe heeft er stiekem toch een film van gemaakt waar je keer op keer iets nieuws in ontdekt.

Tom Cruise speelt in Jerry Maguire een gewiekste, op geld beluste sportagent, die van het ene moment op het andere tot inkeer komt en daarmee zijn hele luxe bestaan op spel zet. Wie goed oplet, merkt dat Maguires snel inkrimpende wereld bijna letterlijk in beeld wordt gebracht: terwijl de film opent met een buitenaardse blik op de aarde, is de wereldbol in Maguires bijna opgedoekte kantoor al een stuk kleiner. Wanneer Maguire later verslagen op de bank van assistente Dorothy (Renée Zellweger) zit, kun je nog net wat minuscule aardbolletjes zien liggen op Dorothy's koffietafel. Ook het superieure camerawerk van Janusz Kaminski en de magnifieke acteerprestaties van Cruise ('Show me the moneeeey!'), Zellweger en Cuba Gooding jr. als Maguires enig overgebleven klant, maken er een buitengewoon geslaagde komedie van, eentje die zijn happy end ruimschoots verdient.

Crank (Mark Neveldine en Brian Taylor, 2006)
Veronica, 22.30-00.10 uur.

Het regieduo Mark Neveldine en Brian Taylor wordt zo'n beetje unaniem beschouwd als voorvechters van slechte smaak; een stel dat volgens hun critici films maakt vanuit de welhaast fascistische fantasiewereld van een hitsige puberjongen, waarin bot geweld en misogynie de dienst uitmaken. Toch is dat slechts een deel van het verhaal. Het zijn óók films die het begrip 'over de top' een nieuwe lading geven, een uitgangspunt dat met grensverleggende audiovisuele uitbundigheid wordt onderstreept. Jason Statham, een van de leukere en charmantere acteurs van een nieuwe generatie actiehelden, speelt in hun debuutfilm Crank een Engelse huurmoordenaar die als een tornado door Los Angeles raast. De reden daartoe is helder: de Chinese maffia heeft hem met gif ingespoten. Alleen een voortdurende aanmaak van adrenaline houdt de dood op afstand. Het is een magistraal excuus voor een aaneenschakeling van woeste achtervolgingen, wilde seks en afranselingen. Het resultaat, zo stond in de Volkskrant ten tijde van de release, is een film die meer testosteron in het systeem heeft dan alle wielrenners van honderd jaar Tour de France bij elkaar.

Meet the Parents (Jay Roach, 2000)
BBC 1, 23.45-01.25 uur.

Een jaar na Analyze This, waarin Robert De Niro als een Sopranos-achtig maffiafiguur op de sofa van een psychiater belandt, etaleerde De Niro opnieuw op geslaagde wijze zijn komische talent. Hij speelt de verrukkelijk stugge schoonvader van Ben Stiller, een neuroot die zich een film lang geen houding weet te geven tegenover de familie van zijn geliefde. De Niro's heerlijke rol was overigens voor een groot deel aan het sterke scenario te danken, want daarna ging het hopeloos mis. Meet the Parents kreeg met Meet the Fockers (2004) en Meet the Parents: Little Fockers (2010) twee onvoorstelbaar gezapige vervolgen, beide opnieuw met De Niro, die voor zijn rol, dat wel, een fortuin ontving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden