De Volkskrant tv-selectie voor 16 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Still uit Je zal het maar hebben. Tim Hofman leert koken met zijn voeten. Beeld BNN
Still uit Je zal het maar hebben. Tim Hofman leert koken met zijn voeten.Beeld BNN

Champions League

SBS 6, 20.00 uur
In de achtste finale van de Champions League bezoekt Chelsea Paris Saint-Germain. De Londenaren maken in de eigen competitie geen kans meer op het kampioenschap maar hopen het seizoen internationaal nog glans te geven.

Zlatan Ibrahimovic speelt met PSG tegen Chelsea. Beeld epa
Zlatan Ibrahimovic speelt met PSG tegen Chelsea.Beeld epa

Brandpunt

NPO 2, 20.25 uur
De komende weken horen 200 duizend basisschoolleerlingen met welk niveauadvies ze op zoek kunnen naar een middelbare school. Wie gaan er precies over deze adviezen en welke belangen spelen een rol bij hun besluitvorming?

Kleine helden

CANVAS, 21.05 uur
Nieuwe reeks waarin journalist Rudi Vranckx op bezoek gaat bij 'gewone' mensen die proberen het verschil te maken. Deze week: hoe de Mexicaanse Semeí Verdía weerstand biedt aan de drugsoorlog in zijn land met een eigen burgerwacht.

Rudi Vranckx zoekt kleine helden. De Mexicaanse Semeí Verdia legt zich niet neer bij de drugsoorlog. Beeld Joris Vermost
Rudi Vranckx zoekt kleine helden. De Mexicaanse Semeí Verdia legt zich niet neer bij de drugsoorlog.Beeld Joris Vermost

Je zal het maar hebben

NPO 3, 21.20 uur
Door een dubbelzijdige focomelie kan Suki haar handen nauwelijks gebruiken. Ze laat zien hoe ze heeft leren koken met haar voeten. Tim Hofman ontmoet ook Daniël, die door een autismespectrumstoornis niet goed tegen prikkels kan.

Chinese New Year

BBC 2, 22.00 uur
Presentator Ant Anstead reist naar Liuyang, waar vierhonderd vuurwerkfabrieken 80 procent van alle Chinese knal- en sierpakketten vervaardigen. Hij bezoekt ook de tempel voor de uitvinder van het vuurwerk, monnik Li Tian.

Vuurwerk tijdens Chinees Nieuwjaar. Beeld afp
Vuurwerk tijdens Chinees Nieuwjaar.Beeld afp

De strijd om het einde

NPO 2, 22.55 uur
Terugblik op de totstandkoming van de euthanasiewet. Bijna dertig jaar was over de wet gepraat voordat ze in 2002 werd ingevoerd. Onder anderen activiste Klazien Sybrandy-Alberda en tegenstander Ruud Lubbers komen aan het woord.

Last Night (Massy Tadjedin, 2010)

WDR, 23.40-01.00 uur
Is zij aangeschoten en ten onrechte achterdochtig? Of liegt hij dat het gedrukt staat? In de eerste scènes van het relatiedrama Last Night bezoeken Joanna (Keira Knightley) en Michael (Sam Worthington) na een drukke dag werken zo'n zien-en-gezien-worden-feestje dat te maken heeft met zijn werk. Haar valt op dat hij wel erg vaak in de directe omgeving verkeert van een vrouwelijke collega (Eva Mendes) over wie zij nog nooit iets gehoord had. Het leidt ertoe dat de nacht die volgt in een ruzieachtige sfeer verloopt, met verwijten die op niets lijken gestoeld.

Het is de mooi klein gehouden aanzet tot een ogenschijnlijk clichématig vervolg. Hij moet de volgende dag op zakenreis met de bewuste collega en zij treft juist die ochtend een oude vlam (Guillaume Canet). Maar in de uitwerking van dat vervolg is Last Night allerminst clichématig en toont regisseuse-scenarioschrijfser Massy Tadjedin (1976), geboren in Iran en opgegroeid in Californië, een rijpheid die je niet vaak ziet bij debutanten. De avond die Joanna en Michael ieder met die ander doorbrengen, bewerkstelligt meer vragen dan antwoorden over trouw, vreemdgaan, seks en intimiteit. Er wordt à la Richard Linklaters Sunset-Sunrise-Midnight-trilogie veel gepraat en geslenterd. En er wordt vooral veel afgetast, aangetrokken en teruggedeinsd. Tadjedin toont veel empathie en laat de typische Hollywoodpatronen van goed en slecht ongebruikt. Mede door de acteerprestaties van de vier hoofdrolspelers krijgt de film bovendien een mooie, melancholieke toon waarin iets doorklinkt over volwassen worden en beslissingen nemen.

Bee Movie (Steve Hickner, Simon J. Smith, 2007)

RTL 8, 20.30-22.10 uur
Jerry Seinfeld bedacht, schreef en produceerde deze animatiefilm, waarvoor de komiek bovendien de belangrijkste stem insprak. Veel punchline-achtige dialogen dus in een verhaal dat erop neerkomt dat Seinfeld de bijen- en de gewone wereld ontleedt door ze te vermengen - bijen zoeken contact met mensen. Het resultaat is een meer voor volwassenen dan voor kinderen onderhoudende animatiefilm.

The Five-Year Engagement (Nicholas Stoller, 2012)

Net 5, 22.25-01.00 uur
Waar in romkoms de verloving normaal gesproken wordt overgeslagen, duurt die hier, na een rommelig huwelijksaanzoek van Tom (Jason Segal) aan Violet (Emily Blunt), zoals de titel al zegt, behoorlijk lang. Er lopen nogal wat beren op de weg naar het huwelijk, zoals het dilemma 'liefde of loopbaan'. Bovendien blijkt zij net niet doortastend genoeg om hem, besluiteloze oudere puber, over de streep te trekken. Geen hoogtepunt in het oeuvre van bezige bij Judd Apatow.

The Eagle (Kevin Macdonald, 2011)

RTL 7, 20.30-22.45 uur
Lastig genre, de Romeinenfilm. Hoe breng je de antieke geschiedenis geloofwaardig tot leven? Hoe behouden acteurs hun waardigheid in een kostuum dat sinds Asterix en Obelix vooral op de lachspieren werkt? Regisseur Kevin MacDonald koos voor een bloedserieuze benadering bij zijn verfilming van een populair jeugdboek uit 1954. Hoofdrolspeler Channing Tatum is niet helemaal op zijn plek, maar het verhaal over de verbroedering tussen een Romein en zijn Britse slaaf die in de 2de eeuw na Christus samen op zoek gaan naar een in Schotland verdwenen legioensmascotte, bevat een voldoende dosis avontuur om dat te compenseren.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden