De Volkskrant tv-selectie voor 16 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Michael Douglas en Kathleen Turner in Romancing the Stone Beeld .
Michael Douglas en Kathleen Turner in Romancing the StoneBeeld .

Rio Live
NPO 1, 19.00 uur

Kan Epke Zonderland opnieuw schitteren aan de rekstok? Na zijn gouden medaille op de Spelen van 2012 is dat vandaag de grote vraag in Rio de Janeiro. De rekstokfinale van Zonderland begint om 20.30 uur.

Champions League: Ajax-Rostov
Veronica, 20.00 uur

De laatste horde voor Ajax op weg naar de groepsfase van de Champions League is de Russische club Rostov. In Amsterdam vindt de eerste ontmoeting plaats in de play-offs. Rostov werd vorig jaar tweede in de Russische competitie.

Epke Zonderland na zijn oefening op de rekstok tijdens de kwalificatie turnen tijdens de Olympische Spelen Beeld anp
Epke Zonderland na zijn oefening op de rekstok tijdens de kwalificatie turnen tijdens de Olympische SpelenBeeld anp

In de ban van de paus
NPO 2, 21.15 uur

Naast bewonderaars heeft paus Franciscus ook vijanden. Die komen vooral voort uit de felle strijd die de paus voert tegen corruptie en zelfverrijking binnen en buiten de kerk. In aflevering twee gaat Andries Knevel op zoek naar tegenstanders.

Lauren! op Ibiza
NPO 3, 21.15 uur

Lauren Verster is op zoek naar vrijheid op Ibiza. Deze week ontmoet zij Marc, expert op het gebied van het trotseren van angsten. Hij leert Lauren haar angsten te beteugelen. Ze durft niet te zingen in het openbaar en heeft last van hoogtevrees.

Paus Franciscus op bezoek in een sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi Beeld epa
Paus Franciscus op bezoek in een sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad NairobiBeeld epa

Die Kino-Väter
Arte, 21.45 uur

Deze Franse documentaire uit 2015 portretteert Charles Pathé (1863) en Léon Gaumont (1864), die de Pathébioscoop niet zelf uitvonden, maar wel bij het grote publiek naamsbekendheid verwierven op het gebied van cinema.

Stephen Fry: Out there
NPO 2, 23.20 uur

In deel II van Stephen Fry's serie uit 2013 over homo-emancipatie bezoekt hij Brazilië. Het land van de grootste gay pride, maar ook wordt er elke 36 uur een homo vermoord. Hij spreekt met het homofobe parlementslid Jair Bolsonaro.

Stephen Fry bezoekt hij Brazilië in deel II van zijn serie uit 2013 over homo-emancipatie Beeld epa
Stephen Fry bezoekt hij Brazilië in deel II van zijn serie uit 2013 over homo-emancipatieBeeld epa

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984)
RTL 7, 22.30-00.40 uur.

Kathleen Turner speelt een romanschrijver wier leven lang niet zo gepassioneerd is als dat van haar eigen romanfiguren. Gelukkig voor haar én de toeschouwer krijgt ze bericht uit Zuid-Amerika van haar ontvoerde zus: als ze niet snel met een belangrijke schatkaart naar Cartagena komt, legt zuslief het loodje. Ter plekke stuit ze op rouwdouw Jack Colton (Michael Douglas) die haar belooft te helpen. Een even hilarische als spannende aaneenschakeling van actiescènes, valstrikken, achtervolgingen en hapgrage alligators levert het op, in een film die gemakkelijk voor het trotse neefje van Indiana Jones kan doorgaan.

Het klikte zo goed tussen Turner en Douglas (en bijrol-acteur Danny DeVito) dat het vervolg The Jewel of the Nile (1985) niet kon uitblijven. Nu Harrison Ford weer eens traint voor alwéér een Indiana Jones-film (verwacht in 2019), zou het des te fijner zijn ook Turner en Douglas nog eens zo vrolijk door de jungle te zien slingeren.

Das Wochenende (Nina Grosse, 2012)
ZDF, 23.00-00.15 uur.

Jens is nauwelijks een dag uit de gevangenis wanneer hij weer een pistool tevoorschijn tovert. Hij gebruikt het wapen niet, maar de goede verstaander weet: zijn verleden is niet zomaar vergeven en vergeten. Jens, met mooie ingehouden woede gespeeld door Sebastian Koch, keert als voormalig lid van de Rote Armee Fraktion tijdelijk terug naar zijn familie, waar ook zijn geliefde van weleer opduikt. Daar botsen niet alleen oude politieke opvattingen met nieuwe waarden - tot zijn afschuw prijkt zijn gezicht op een hip shirt met de tekst: Dringend gesuchte Terroristen, ook hoopt Jens uit te vogelen wie hem destijds heeft verraden. Dat maakt Das Wochen ende, naar het boek uit 2008 van Bernhard Schlink, tot familiedrama, whodunit en historische bespiegeling ineen. Dat lijkt veel, maar de Duitse regisseur Nina Grosse, die sinds de jaren tachtig vooral televisiefilms maakte, boetseert het tot een evenwichtig en onderhoudend geheel. Haar tv-achtergrond, de ouderwetse variant van tv althans, is echter onmiskenbaar aanwezig. Uit het relaas van een moreel ambigu figuur als Jens is meer te halen dan ze met deze film uiteindelijk doet. Das Wochenende is niet meer dan de som der delen.

The Wild Bunch (Sam Peckinpah, 1969)
Arte, 00.25-02.45 uur.

Bloed, inslaande kogels en langzaam neerzijgende lichamen. Het zijn voorname ingrediënten van de films van 'Bloody Sam' Peckinpah, de grote verbeelder van geweld, eenzaamheid en mannelijk lijden. Hij schreef en regisseerde klassiekers als Straw Dogs (1971), The Getaway (1972) en Cross of Iron (1977), maakte het zichzelf door drank- en drugsmisbruik en lastig gedrag langzaam maar zeker onmogelijk in Hollywood, maar bleef tot (en na) zijn dood in 1984 een held en voorbeeld voor veel filmmakers. Nooit eerder werd het filmpubliek geconfronteerd met zulke levensechte geweldsscènes als in zijn vanavond uit te zenden doorbraakfilm The Wild Bunch. In eerdere westerns vielen ook veel doden, maar die lieten zich keurig en snel, zonder in het rond spattend bloed en kronkelende ledematen, op de grond vallen. The Wild Bunch begint doodleuk met een uitbundig bloedbad, met veel onschuldige slachtoffers. Peckinpahs zorgvuldige choreografie van het geweld is van een wonderlijke schoonheid, wat de nodige schandalen en controverses opleverde. Maar het tonen van expliciet geweld had volgens de regisseur gegronde reden: het was zijn antwoord op de opgeschoonde beelden van de Vietnamoorlog die destijds het westen bereikten. The Wild Bunch moest kijken naar geweld voorgoed veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden