De Volkskrant tv-selectie voor 15 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Jodie Foster in The Silence of the Lambs Beeld .
Jodie Foster in The Silence of the LambsBeeld .

Voetbal: Europa League
RTL 7, 18.00 uur

Zowel Feyenoord als Ajax komt in actie in de eerste speelronde van een nieuw Europa Leagueseizoen. Om 19.00 uur trapt Feyenoord af tegen Manchester United, om 21.00 uur volgt een liveverslag van Panathinaikos-Ajax.

Expeditie Robinson
RTL 5, 20.30 uur

In aflevering twee van de populaire survivalstrijd moeten de twee teams op hetzelfde Filipijnse eiland verblijven. Wordt er één kamp gebouwd en het voedsel verdeeld, of is de rivaliteit zo groot dat er een grens wordt getrokken over het eiland?

Volle zalen
NPO 2, 21.15 uur

Cornald Maas gaat op pad met de pianistenbroers Lucas en Arthur Jussen en heeft een gesprek met actrice Susan Visser. Daarnaast loopt Maas mee achter de schermen bij het toneelstuk Eyes Wide Shut van Toneelgroep Maastricht.

Exitus
NPO 3, 21.50 uur

Filmmakers Bob en Jeroen bezoeken ten noorden van New York een oude, vervallen bioscoop uit de Loew-keten. In 1975 sloot het gebouw de deuren, maar met behulp van animaties brengen Bob en Jeroen het nog één keer tot leven.

Actrice Susan Visser in gesprek met Cornald Maas in zijn programma Volle Zalen Beeld anp
Actrice Susan Visser in gesprek met Cornald Maas in zijn programma Volle ZalenBeeld anp

Absolutely Fabulous: Inside British Vogue
BBC 2, 22.00 uur

In het slot van dit tweeluik over de redactie van de Britse Vogue wordt het 100-jarig bestaan gevierd met glamoureuze feestjes. Hoofdredacteur Alexandra Shulman haalt een dijk van een scoop binnen.

Ingrid Bergman met haar eigen stem
NPO 2, 22.55 uur

Intiem portret uit 2015 van de eigenzinnige Zweedse actrice Ingrid Bergman (1915-1982). Ze woonde in Hollywood, Italië, Parijs, Londen en Zweden. Bergman trouwde drie keer en kreeg vier kinderen.

Alexandra Shulman, hoofdredactrice van de Britse Vogue, hier met Catherine, hertogin van Cambridge Beeld epa
Alexandra Shulman, hoofdredactrice van de Britse Vogue, hier met Catherine, hertogin van CambridgeBeeld epa

The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991)
Net 5, 22.20-00.40 uur.

Beroemd is vooral Hannibal Lecter, in de gedaante van Anthony Hopkins. Maar de seriemoordenaar, die verlekkerd laat weten dat hij de ingewanden van zijn slachtoffers verorberde, vergezeld door een smaakvolle chianti, is eigenlijk maar een bijfiguur in de klassieker The Silence of The Lambs. Op zeker moment verdwijnt de sadistische psychiater Lecter ook uit de film. Maar niet dan nadat hij de ambitieuze FBI-agent Clarice Sterling (Jodie Foster) op het spoor heeft gezet van die andere seriemoordenaar, die aan het begin van de film zijn vijfde slachtoffer gevild heeft.

Het is door het samenspel van Hopkins en Foster, die beiden een Oscar wonnen voor hun rol, dat hun scènes in de herinnering van de toeschouwer blijven; het kat-en-muisspel waarin hij haar manipuleert en bang probeert te maken en zij van hem essentiële informatie probeert te krijgen. Maar onderschat de rol van regisseur Jonathan Demme niet. Hij koos voor elk shot een zogeheten subjectieve camera. Je kijkt beiden in feite voortdurend aan door de ogen van de ander. En hij zette de camera zo dichtbij en maakte het kader zo nauw dat de spreker maar net níét recht in de camera kan kijken. Het geeft de scènes tussen de twee een ongekende intensiteit en spanning. Waarin tot slot nog iets opvalt, dat met name voor Foster geldt en dat Demme ooit in een tv-programma over zijn werk als volgt verwoordde: 'Een geweldige monoloog houden is voor een acteur helemaal niet zo moeilijk. Echt groots acteren herken je op de momenten waarop een acteur moet luisteren.'

Des gens qui s'embrassent (Danièle Thompson, 2013)
TV 5, 20.59-22.38 uur.

Van de beperkte hoeveelheid Franse films die in Nederland een bioscooprelease krijgen, maakt deze romantische komedie geen deel uit. Terwijl zo'n genrefilm uit een ander land dan de Verenigde Staten op zijn tijd best verfrissend is. En deze film heeft bovendien een fraaie sterrencast, met misschien niet allemaal even bekende namen (Kad Merad, Éric Elmosnino, Monica Bellucci), maar dan toch wel gezichten. Zij veroorzaken met veel kabaal en opwinding toestanden als er in een joodse familie bijna tegelijkertijd een begrafenis en een bruiloft plaatsvinden.

Monica Belluci is te zien in de Franse romantische komedie Des gens qui s'embrassent Beeld afp
Monica Belluci is te zien in de Franse romantische komedie Des gens qui s'embrassentBeeld afp

Rabbit Hole (John Cameron Mitchell, 2010)
BBC 1, 00.45-02.10 uur.

Becca (Nicole Kidman) en Howie (Aaron Eckhart) worstelen met een groot verlies: acht maanden geleden overleed hun zoontje Danny. Terwijl Howie regelmatig op zijn smartphone een filmpje terugkijkt dat hij van Danny heeft gemaakt, zou Becca het liefst alle sporen uitwissen. Met al die kleine en grote dingen staan de makers voornamelijk stil bij het effect dat Danny's dood op het huwelijk van de Corbetts heeft. Van hun ooit gelukkige relatie staan nog wat wankele fundamenten overeind; ze ontzien elkaar eerder dan dat ze de situatie samen het hoofd bieden. Het knappe van het soms onverwacht grappige en warme Rabbit Hole is dat je dan nog steeds voelt dat Becca en Howie veel van elkaar houden, ook al weten ze door het verdriet nauwelijks nog hoe ze die liefde moeten tonen. Regisseur James Cameron Mitchell plaatst daartoe nadrukkelijk het spel van Kidman en Eckhart op de voorgrond, wat de acteurs waarmaken, vooral in de scènes waarin ze zonder stemverheffingen en tranen om elkaar heen cirkelen of die waarin ze tegenover anderen wel de juiste woorden weten te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden