De Volkskrant tv-selectie voor 15 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Sarah Polley als supermarktcaissière in Gio. Beeld
Sarah Polley als supermarktcaissière in Gio.Beeld

Sterren op het doek: Cruijff
NPO 2, 20.25 uur

Johan Cruijff is te gast in deze een-na-laatste uitzending van Sterren op het doek. Terwijl Hanneke Groenteman vragen stelt, wordt de volgens velen 'beste voetballer aller tijden' door drie kunstenaars geportretteerd. Hopelijk levert het interview met 'het orakel van Betondorp' weer Cruijffiaanse uitspraken op.

Keuringsdienst van Waarde
NPO 3, 20.30 uur

De Japanse Wagyu-koeien leiden een heel wat plezieriger bestaan dan een ordinaire Nederlandse melkkoe. Ze worden gemasseerd, krijgen klassieke muziek te horen en drinken bier. Tenminste, zo luidt het verhaal. Maar klopt dat wel? De Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit.

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

Gouden Televizier-Ring Gala
NPO 1, 20.30 uur

Ook dit jaar bracht de bekendmaking van de genomineerden voor de Televizier-Ring ophef. Zo zou het programma Streetlab geen kans mogen maken omdat de kijkcijfers tegenvallen (270 duizend kijkers per keer). Het programma neemt het op tegen Expeditie Robinson en SynDROOM, die al eens werden genomineerd.

Opium
NPO 2, 21.05 uur

Cornald Maas bezoekt de voorstelling De Tweeling, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Museumdirecteur Ralph Keuning vertelt over tentoonstelling Miró & Cobra in het Cobra Museum. En Leo Vroman-biografe Mirjam van Hengel bezoekt de voorstelling Hoe mooi is alles, over de overleden dichter.

Studio Flagey
Canvas, 22.10 uur

Bart Peeters verwelkomt in dit muziekprogramma als 'curator' acht weken lang gasten in het Flageygebouw in Brussel. Samen selecteren zij een aantal muziek- en videofragmenten en vertellen hierover. Vanavond zijn zanger Raymond van het Groenewoud en Tom Van Laere, bekend als muzikant Admiral Freebee, te gast.

Cornald Maas Beeld anp
Cornald MaasBeeld anp

Het uur van de wolf
NPO 2, 23.05 uur

Het uur van de wolf zendt de documentaire Paola Ventura - De verdwijnende man uit. Erik van Empel legde in grijstinten vast hoe deze Italiaanse fotograaf werkt. Vaak poseert hij zelf, en ook zijn vrouw, zoontje en tweelingbroer moeten vaak opdraven. De angst dierbaren kwijt te raken is een belangrijk thema voor hem.

Go (Doug Liman, 1999)
RTL 7, 23.10-01.15 uur.

De Canadese Sarah Polley (36) is het type ster van wie veel mensen niet eens beseffen dat ze haar kennen. Als regisseur verdwijnt ze het liefst achter haar films, hoe persoonlijk producties als het dementiedrama Away from Her (2006) en de documentaire The Stories We Tell (2013) ook zijn. Als actrice kruipt ze graag weg in fraaie, veelal kwetsbare rollen. Mede door de traumatische ervaringen die ze als 9-jarige had op de set van Terry Gilliams The Adventures of Baron Munchausen (1988), zwoer Polley het acteren even af; toen ze in Doug Limans Go speelde, zat ze nog bepaald niet lekker in haar acteursvel.

Supermarktcaissière Ronna (Polley) verdient in Go niet genoeg om haar huur te betalen. Als twee jongens aan haar kassa om twintig xtc-pillen vragen, lijkt de oplossing nabij. Vervolgens gaat alles mis wat kan misgaan, in een onderhoudende, snelle misdaadfilm, die opzichtig leentjebuur speelt bij Quentin Tarantino's Pulp Fiction. Go begint en eindigt op dezelfde tijd (Kerstavond) en plaats (de supermarkt); er spelen zich drie bizarre verhalen af die nu en dan samenkomen.

Rescue Dawn (Werner Herzog, 2006)
SBS 9, 20.30-23.05 uur.

Toen enfant terrible Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) oud-gevechtsvlieger Dieter Dengler ontmoette, wist hij meteen dat hij een film over hem zou maken. Het werden er twee: bijna tien jaar na de documentaire Little Dieter Needs to Fly volgde Rescue Dawn. Daarin wordt het verhaal over Denglers ontsnapping uit een krijgsgevangenkamp opnieuw verteld, nu verpakt als een opwindende speelfilm. Christian Bale imponeert als de vlieger die in 1965 tijdens een geheime missie boven Laos wordt neergeschoten en in gevangenkamp en jungle moet zien te overleven.

The Hours (Stephen Daldry, 2002)
RTL 8, 20.30-22.45 uur.

In 1923, in Engeland, begint Virginia Woolf (Nicole Kidman) aan haar roman Mrs. Dalloway. In 1951, in Los Angeles, kan een zwangere huisvrouw (Julianne Moore) niet ophouden in die roman te lezen, terwijl ze eigenlijk een feestje moet voorbereiden. En in 2001, in New York, volgt het leven van een derde hoofdpersoon (Meryl Streep) het boek precies. Drie keer volgt de knap geconstrueerde verfilming van Michael Cunninghams gelijknamige roman een dag uit het leven van de hoofdpersonen, waarbij echo's en beeldrijmen de lagen verbinden.

Deux jours, une nuit (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014)
Film 1 Sundance, 22.20-23.51 uur.

Ze moeten haar gewoon even zien, daar is Sandra's vriend (Fabrizio Rongione) van overtuigd. Hij bedoelt: het is makkelijk voor een bonus te kiezen als je degene die je daarmee dupeert, de collega met wie je jaren hebt gewerkt en die door jouw keuze haar baan verliest, niet in de ogen hoeft te kijken. Sandra heeft twee dagen om haar fabriekscollega's over te halen van de bonus af te zien, zodat zij weer aan de slag kan. In hun vrije weekend gaat ze bij hen langs. Een eigentijdse race tegen de klok, met een maatschappijkritische toon: wat wint, mededogen of een onmenselijk systeem? Alleen de dramatische kunstgreep aan het einde van de film irriteert enigszins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden