De Volkskrant tv-selectie voor 15 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Voetbalmeisjes. Beeld
Voetbalmeisjes.Beeld

Voetbalmeisjes, NPO 3, 18.15 uur

Met Beyonce's Run the world als leader begint een nieuwe jeugdserie over een meisjesvoetbalelftal. Ze moeten van de jongens naar het modderveldje, hebben niet zulke sjieke ouders aan de kant als de hockeymeisjes en zijn bovendien van alle soorten en maten en stijlen. Maar de meisjes van FCAthena zijn een team en strijden voor wat ze waard zijn.

Verborgen verleden special, NPO 2, 20.30 uur

Ruben Nicolai bleek blauw bloed te hebben, Maarten van Rossem ontdekte dat zijn voorouders plantagehouders waren. Verborgen verleden viert de 50ste uitzending met een terugkijktalkshow met o.a. Teun van de Keuken, Jack van Gelder en Tom Egbers. Die laatste stond in Verborgen Verleden in Preston aan het armengraf van de Ierse oma van zijn opa. Na de uitzending kreeg Egbers het voor elkaar dat er een grafsteen kwam voor haar, Mary Ann Duffy-Connolly.

Andere tijden: Hoe de rokers zijn verdreven, NPO 2, 21.20 uur

Alleen al vanwege de strakke jarentachtigreclames van Peter Stuyvesant (jachten, zon, autolak, jeugd, glanzend haar, sexy sigaretten) even kijken naar Andere tijden over de geschiedenis van de strijd van de anti-rooklobby. Een David-en-Goliathstrijd, want het marketingbudget van antirookstichting Stivoro was maar een splinter van dat van de tabaksindustrie. Toch werd de roker wonder boven wonder uiteindelijk overal verbannen

Een vrouw rookt een sigaret. Beeld ANP
Een vrouw rookt een sigaret.Beeld ANP

Wuthering Heights, BBC 2, 09.45 uur

Emily Brontës roman werd vaak verfilmd maar zelden zo mooi als hier. Perfectionist Wyler gebruikt vloeiend camerawerk om zijn locaties te verbinden: kijk hoe de geliefden Cathy en Heathcliff (als volwassenen gespeeld door Merle Oberon en Laurence Olivier) vanuit het benauwende landhuis waar ze opgroeien in een doorlopende beweging de hei op rennen, terwijl in die scène hun onderdrukte gevoelens in een uitgesproken passie veranderen.

The Awful Truth, Eén, 16.15 uur

In de jaren dertig en veertig wisten ze in Hollywood precies hoe je een goede romantische komedie maakt. Snelle, gevatte en suggestieve dialogen, verwerkt in een wirwarplot rond een man en een vrouw die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch ook wel, of toch ook niet?), maar die uiteindelijk een droomkoppel vormen. Dat alles opgediend door smakelijke sterren als Cary Grant en Irene Dunne, die in dit waanzinnig grappige screwball-meesterwerk op het punt staan van elkaar te scheiden. Maar wil zij dat wel echt? En wat moet ze met die Texaanse klojo (Ralph Bellamy)?

There's Something About Mary, Eén, 21.25 uur

Een van de weinig moderne films die erin slagen de esprit van de screwballkomedie naar het nu te vertalen. De timide Ted (Ben Stiller) is sinds high school gek op Mary (Cameron Diaz) en zoekt haar weer op. Dat had hij voor zijn gemoedsrust - en die van anderen - beter niet kunnen doen. In een reeks misverstanden combineren de Farrelly's platte humor met romantiek; tegenover de zoetige liedjes die Jonathan Richman en zijn kompanen zingen, terwijl ze doodgemoedereerd ergens in een boom zitten, staat de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden