De Volkskrant tv-selectie voor 15 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Before Sunset (2004). Beeld
Before Sunset (2004).Beeld

Reizen Waes

NPO 3, 20.20 UUR

Midden in het cyclonenseizoen proeft Tom Waes de toeristische aantrekkingskracht van eilandengroep Vanuatu. Hij bezoekt er stammen met een vulkaan in hun achtertuin en overnacht bij vermeende kannibalen.

Smakelijke verhalen

NPO 2, 20.25 UUR

Deze week het verhaal van Songül Mutluer uit Zaandam. Haar ouders stuurden haar als klein kind naar Turkije; op haar 9de kwam ze weer terug. Door het eten van zelfgemaakte dolma waant Songül zich weer even in haar tweede thuisland.

First Night of the Proms

BBC 2, 20.30 UUR

Live vanuit de Royal Albert Hall de aftrap van Engelands bekendste klassiekemuziekfestival. Ter ere van 400 jaar Shakespeare wordt Tsjaikovski's Romeo en Julia gespeeld. De Argentijnse Sol Gabetta speelt Elgars Cello Concerto.

null Beeld anp
Beeld anp

Midsomer Murders

ÉÉN, 20.40 UUR

Charlie Nelson, de nieuwe detective van Midsomer, onderzoekt de dood van een man die in een villa is neergestoken met een antiek mes. Op de avond van de moord werd er in het oude huis door een groepje mensen op spoken gejaagd.

Zwarte Zwanen

NPO 2, 20.55 UUR

Cees Grimbergen maakte opnieuw een reportage over de pensioenwereld. Wie betaalden de miljarden die door banken werden verdiend met rentederivaten en pensioenproducten? En hoe zit het met de pensioenplicht voor zzp-ers?

Bureau Rio

NPO 3, 21.15 UUR

Aan de vooravond van de Olympische Spelen zijn Frank Evenblij en Erik Dijkstra in Brazilië om alvast poolshoogte te nemen. Youp van 't Hek verzorgt een column en Dafne Schippers sprint elke aflevering tegen een bekende (oud)sporter.

Bureau Rio. Beeld
Bureau Rio.Beeld

Before Sunset (Richard Linklater, 2004)

Canvas, 21.05-22.25 uur

Een mooie belofte, die van Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) aan het einde van Before Sunrise (1995). Ze hebben elkaar leren kennen in de trein vanuit Boedapest en in tussenstop Wenen een fijne nacht doorgebracht. Bij hun afscheid op het station wisselen ze geen contactgegevens uit; spannender is het om over zes maanden, om 6 uur 'savonds, opnieuw op spoor negen af te spreken. 'Ik zal er zijn', beloven ze elkaar. Wie zelf verliefd werd op de twee dromers moest negen jaar geduld hebben: pas in het al net zo vlinderende Before Sunset (2004) onthulde regisseur-scenarist Richard Linklater (Boyhood) of Jesse en Celine zich aan hun woord hadden gehouden. Hij is inmiddels een bestseller-auteur, en zij komt kijken wanneer hij in de Parijse boekwinkel Shakespeare and Company zijn (op hun romance gebaseerde) boek presenteert. Het begin van een nieuwe zomerse wandeltocht vol geflirt en alle kanten op dwarrelende gesprekken, waarbij één ding duidelijk is: de liefde tussen Jesse en Celine smeult nog altijd. Dat de heerlijk ontspannen hoofdrolspelers Hawke en Delpy met hun personages zijn meegegroeid, maakt de film extra bijzonder en ontroerend; toch heel anders dan wanneer Before Sunset vrij snel na Before Sunrise was gemaakt en het gat van negen jaar enkel als plotelement had gefigureerd. Het einde van Before Sunset biedt net zo'n romantische cliffhanger als de eerste film en opnieuw moesten de fans negen jaar wachten. De tv-kijker krijgt het nu wat makkelijker: gewoon inschakelen op het tweede vervolg Before Midnight (2013). Over precies een week, zelfde tijdstip, zelfde zender.

A Most Wanted Man (Anton Corbijn, 2014)

NPO 3, 22.10-00.05 uur

Er is veel somber aan Anton Corbijns spionagethriller A Most Wanted Man, naar John le Carrés roman uit 2008. Al die verbeten personages met hun (drie)dubbele agenda's, schimmige verwikkelingen en door de staat gesanctioneerd machtsmisbruik. Dat alles afgezet tegen een fraai gefilmd, onguur en regenachtig Hamburg. De film is onvermijdelijk nog donkerder en omineuzer nu we weten dat hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman een jaar na de opnamen overleed aan een overdosis heroïne en cocaïne. Zoals in zijn beste films wringt de acteur zijn fysiek, stem en mimiek tot een nieuw persoon: zijn Günther Bachmann, chef van de Duitse antiterreureenheid, doet geen moment aan eerdere rollen denken.

Potiche (François Ozon, 2010)

NPO 2, 22.40-00.20 uur

Mengeling van kitscherige soap en melodrama, waarin mevrouw Pujol (Catherine Deneuve) haar man vervangt als directeur van de paraplufabriek. Ze blijkt een talent: niet alleen stemt ze de stakers tevreden, haar bewind brengt in alle opzichten kleur in de fabriekshal. Ozon refereert onder meer aan Saturday Night Fever en Charlie's Angels, gaat zich te buiten aan splitscreens en dromerige flashbacks en gebruikt Franse bubbelgumpop voor de soundtrack. De artdirection is een kleurrijk feestje.

Barbara (Christian Petzold, 2012)

BBC 2, 01.30-03.10 uur

Barbara, een dokter uit Berlijn, is in het Oost-Duitsland van 1980 overgeplaatst naar een klein ziekenhuis aan de Oostzee. Daar wordt ze opgewacht door de geneesheer-directeur van het ziekenhuis en de Stasi die haar in de gaten moet houden. Dat de horror van het Oost-Duitse systeem in het alledaagse schuilt, toont regisseur Petzold in klein gehouden scènes en oogstrelende opnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden