De Volkskrant tv-selectie voor 15 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Cuba Gooding Jr. als O.J. Simpson in The People v. O.J. Simpson. Beeld ap
Cuba Gooding Jr. als O.J. Simpson in The People v. O.J. Simpson.Beeld ap

The not so secret life of the manic depressive: 10 years on

BBC 1, 22.00 uur
Tien jaar geleden maakte komiek en presentator Stephen Fry een openhartige documentaire over zijn bipolaire stoornis. Hij bracht een debat op gang over geestelijke gezondheid. Hoe gaat het nu met Fry?

De Britse presentator en komiek Stephen Fry. Beeld epa
De Britse presentator en komiek Stephen Fry.Beeld epa

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur
Coen Verbraak gaat een uur lang in gesprek met operaregisseur Xander Straat over zijn nieuwe regie van de klassieker Così fan tutte bij de Nationale Reisopera. In het werk van Mozart spelen twee vriendenkoppels een gevaarlijk spel met de liefde.

2Doc: de Levenseindekliniek

NPO 2, 20.25 uur
Documentaire over de Levenseindekliniek, die vier jaar geleden werd opgericht en waar zo'n 1.200 euthanasieverzoeken per jaar worden ingediend. Ongeveer 350 hiervan worden ingewilligd. Hoe gaat het eraan toe? Na afloop een nagesprek.

Initiatiefnemer van de euthanasiewet Roger van Boxtel in de documentaire over de Levenseindekliniek. Beeld KRO-NCRV
Initiatiefnemer van de euthanasiewet Roger van Boxtel in de documentaire over de Levenseindekliniek.Beeld KRO-NCRV

Droomhuis gezocht

NPO 1, 21.15 uur
Nieuwe reeks van het programma waarin Nederlanders op zoek gaan naar hun ideale huis in het buitenland, bijgestaan door Sybrand Niessen. Ilja en Edward wonen nu nog in Assen, maar willen een huis met uitzicht op zee in Ierland.

Lauren!

NPO 3, 22.00 uur
In Schotland dwalen volgens oude mythen en sagen veel geesten rond. Het is dan ook niet gek dat een op de drie Schotten in geesten gelooft. Lauren Verster gaat op spokenjacht in Edinburgh: zullen de 'haunted dolls' ook contact met haar zoeken?

Lauren Verster gaat op zoek naar geesten is Schotland. Beeld AVRO-TROS
Lauren Verster gaat op zoek naar geesten is Schotland.Beeld AVRO-TROS

The People v. O.J. Simpson

BBC 2, 22.00 uur
Begin van een Amerikaanse dramaserie gebaseerd op de strafzaak uit de jaren negentig tegen footballspeler O.J. Simpson, wegens de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Met John Travolta, David Schwimmer en Cuba Gooding Jr. als O.J.

Z (Costa-Gavras, 1969)

Arte, 20.15-22.15 uur
Zo zie je ze niet vaak meer. De ruim gelauwerde film Z van de Griek Costa-Gavras (Missing, Clair de Femme, Amen), uit 1969, is een ouderwetse, linkse politieke film. Elke overeenkomst met bestaande personages en gebeurtenissen is met opzet, zou de disclaimer kunnen luiden van Z, een reconstructie van de moord in 1963 op de linkse Griekse politicus Gregoris Lambrakis.

Costa-Gavras (1933; hij werd afgelopen vrijdag 83) woonde al sinds zijn 18de in Parijs, nadat hij geweigerd was op een Atheense universiteit omdat zijn vader verdacht werd van communistische activiteiten. Hij kreeg voor Z geen enkele medewerking van de Griekse overheid; het land was sinds 1967 een militaire dictatuur, nadat het leger een einde had gemaakt aan de strubbelingen tussen oude partizanen en communisten die het land sinds het einde van WOII in hun greep hielden. Zodoende werd Z grotendeels opgenomen in Algerije en speelt de film zich af in een niet met name genoemd land waar iedereen Frans spreekt. Daar worden activistische advocaten die een politieke bijeenkomst organiseren tegengewerkt door de autoriteiten, die bovendien de hulp van knokploegen inroepen. De broeierige avond die volgt, eindigt dramatisch, waarna politiek, politie en rechterlijke macht de zaak succesvol in de doofpot lijken te stoppen.

Z blijft ogenschijnlijk ver van Hollywood doordat de film zich geheel en al concentreert op 'de zaak'. Hoofdpersonen hebben geen achtergrond, geen privé - het liefdesleven van Yves Montands naamloze hoofdpersoon wordt in een paar ultrakorte shots geschetst. Totdat opeens een jonge en zwaarbebrilde Jean-Louis Trintignant zijn entree maakt als onervaren en rechtschapen onderzoeksrechter en de zaak een voor de machthebbers onaangename loop neemt. Dan krijgt de film een duidelijker perspectief en meer vaart, en wordt het beter te begrijpen waaraan Z zijn klassiekerstatus en prijzen (twee Oscars en de grote juryprijs in Cannes) dankt. Al kan ook hij de historische tragische afloop niet veranderen.

Ghost of Girlsfriends Past (Mark Waters, 2009)

RTL 8, 20.30-22.30 uur
Romkom pur sang uit het lichtvoetige verleden van acteur Matthew McConaughey. Hij is hier een succesvolle fotograaf die monogamie als een teken van zwakte beschouwt. Trouwen, verkondigt hij aan de vooravond van het huwelijk van zijn broer, is een zoethoudertje voor de minderbedeelden. Dan weet je genoeg. Diep in zijn hart verlangt hij naar een stabiele relatie met zijn jeugdliefde Jenny (Jennifer Garner), maar er zijn vier geestverschijningen nodig om hem dat aan het verstand te peuteren. Geslaagde bijrol van Michael Douglas, die als geest van een oude playboy in al zijn scènes de show steelt.

Knowing (Alex Proyas, 2009)

Veronica, 20.30-23.00 uur
Tijdens een college staat professor John Koestler (een matig overtuigende rol van Nicolas Cage) er 'toevallig' even bij stil: is het ontstaan van het zonnestelsel toeval of gebeurt alles met een reden, volgens een hoger plan wellicht? Dat laatste, zo beseft Koestler, als hij een mysterieuze brief met cijfercodes uit het verleden in handen krijgt die een bijzondere betekenis blijken te hebben. Knowing is een mysterieuze en naargeestige, maar ook onrealistische hutspot van elementen uit eerdere sciencefiction- en rampenfilms: de willekeur van aanslagen, global warming, mensen die 'anders' zijn, het einde van hun wereld: het zit er allemaal in.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden