De Volkskrant tv-selectie voor 14 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Scène uit New Kids Turbo. Beeld
Scène uit New Kids Turbo.Beeld

Hier zijn de Van Rossems
NPO 2, 20.30 uur

Maarten, Sis en Vincent van Rossem brengen een bezoek aan Münster. Voor Maarten is dit vooral de stad van de Vrede van Münster (1648). Zijn zus Sis legt aan de hand van schilderijen uit die tijd uit hoe de vrede tot stand kwam.

Expeditie Robinson
RTL 5, 20.30 uur

Na de seizoensopener vorige week weten we dat er twee teams van BN'ers zijn gevormd, dat musicalactrice Carolina Dijkhuizen na die selectie alleen overbleef en dat er ook nog een eiland is met fanatieke onbekende Nederlanders.

Carolina Dijkhuizen. Beeld anp
Carolina Dijkhuizen.Beeld anp

Haagse lobby
NPO 2, 21.20 uur

Rick Nieman is terug met een nieuwe reeks onderzoeken naar de machten en krachten in Den Haag. De eerste aflevering gaat over het gloeilampverbod. Philips voerde daar een slimme lobby voor, maar welke strategie zat daarachter?

Ilses veranda
NPO 1, 21.20 uur

'The radio is playing that forgotten song / Brenda Lee's coming on strong', zingt Barry Hay in de Golden Earring-hit Radar Love. Hay is te gast bij Ilse DeLange in Nashville en ontmoet Brenda Lee, de lievelingszangeres van zijn moeder.

Barry Hay. Beeld anp
Barry Hay.Beeld anp

Het uur van de wolf
NPO 2, 22.55 uur

In Een wereld tussen twee oren portretteert Heddy Honigmann de Nederlandse schrijver en tekenaar Joke van Leeuwen, bekend van kinderboeken als Deesje en Iep!. Een intiem inkijkje in de creatieve geest van de eigenzinnige Van Leeuwen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Schrijver en satiricus Kees van Kooten is te gast bij Pieter van der Wielen. De 76-jarige Van Kooten brengt deze maand het boek Karrenvrachten pennevruchten uit, een selectie uit de teksten die hij in zijn leven bij elkaar heeft geschreven.

Les souvenirs (Jean-Paul Rouve, 2014)
TV 5, 21.00-22.30 uur

Iedereen liegt in Les souvenirs. De ene keer om eigen bestwil, de andere keer omwille van de ander. Intussen wordt het verhaal in deze bewerking van David Foenkinos' gemoedelijk verteld. Terwijl de personages vrij oppervlakkig worden geschetst, krijgen ze ieder hun charmante trekken en regisseur-scenarist Jean-Paul Rouve kiest voor enkele prettig excentrieke accenten. Zoals de orakelachtige medewerker van het tankstation waar Romain (Mathieu Spinosi) belandt, nadat zijn oma Madeleine (Annie Cordy) vanuit het bejaardenhuis naar haar geboortedorp is ontsnapt. Mooi ook hoe Rouve in een scène het sluiten van een graf volgt, terwijl de achtergebleven personages alweer met hun eigen beslommeringen bezig zijn. Een simpel memento mori, prikkend door de stroom van het leven. Zulke momenten vallen het meest op in dit vriendelijke familieportret, dat vanavond met Nederlandse ondertiteling te zien is.

New Kids Turbo (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010)
Veronica, 20.30-22.15 uur

Het vernielen van privé-eigendom, het verstoren van de openbare orde, baldadigheid, openbare dronkenschap, het bezitten van meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid softdrugs, het beledigen van een officier in functie, het beledigen van een officier in burger, wildplassen, diefstal, geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, overschrijding van de maximale snelheid binnen de bebouwde kom, vrijheidsontneming, vernieling van gemeentebezittingen, afpersing, belastingontduiking, oplichting, illegaal wapenbezit, milieuverontreiniging, 53 openstaande parkeerboetes, het achterhouden van bewijsmateriaal en het medeplegen van 39-voudige poging tot doodslag. Ongetwijfeld is dit het langste vonnis uit de vaderlandse filmgeschiedenis, dat aan het einde van New Kids Turbo wordt geveld. Tegelijkertijd geeft de rechter zo een behoorlijk adequate samenvatting van de plot van dit eerste, ontiegelijk lompe en daarom zo vermakelijke filmvervolg op de New Kids- televisieserie. In het Brabantse Maaskantje veroorzaken de langharige uitvreters Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie veel consternatie en overlast. De situatie verergert snel als de uitkeringen van de jongens worden stopgezet. Een film die je het beste in trainingsbroek kunt kijken, en hetzelfde geldt voor het eveneens vanavond te bekijken New Kids Nitro.

The Neon Demon (Nicolas Winding Refn, 2016)
Film 1 Action, 01:20-03:12 uur.

Ze heeft de blik van een hert dat in de koplampen kijkt, maar ook dat 'iets', waarmee ze als debutant in het modellencircuit van Los Angeles iedereen weet in te palmen. 'Niets wat nep is of vals', verzucht een doorgewinterde couturier wanneer hij de 16-jarige Jesse ziet. Daarmee kenschetst hij meteen ook het fonkelende labyrint dat regisseur Winding Refn (Drive) in The Neon Demon optrekt rondom zijn afwisselend fragiele en ijzige heldin. Terwijl Jesse (Elle Fanning) opvalt dankzij haar onopgevijzelde uiterlijk, weet je als toeschouwer in The Neon Demon al snel niet meer wat echt is en wat niet. Hallucinaties, dromen, een poema in haar slaapkamer en Keanu Reeves als gluiperige motelbaas alles zet de werkelijkheid op losse schroeven. En make-upartiest Ruby (Jena Malone), die zich liefdevol over Jesse ontfermt, zou best de boze koningin van dit ontsporende horrorsprookje kunnen zijn. Een vloeiende opbouw van de plot interesseert Refn en coscenaristen Mary Laws en Polly Stenham nauwelijks; liever verbinden ze scènes middels surrealistische symboliek en een onderstroom van (seksuele) perversie. En uiteindelijk heeft de in Cannes uitgejouwde film Jesse helemaal niet nodig om over de rand van de realiteit te kunnen kijken, zo blijkt uit de braakneigingen opwekkende finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden