De Volkskrant tv-selectie voor 14 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Owen Wilson in Behind Enemy Lines (2001) van John MooreBeeld .

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Petra Possel in gesprek met Wim Pijbes. Als directeur van het Rijksmuseum hielp hij het bezoekersaantal verdubbelen. Zijn volgende carrièrestap wekte verbazing: hij werd directeur van het particuliere Museum Voorlinden in Wassenaar.

CL: Real Madrid - Sporting lissabon
Veronica, 20.00 uur

Bekerhouder Real Madrid start om 20.45 uur zijn groepsfase in het eigen Bernabéu-stadion. Bij tegenstander Sporting, vice-kampioen van Portugal, staan vier Nederlanders onder contract, onder wie de spitsen Bas Dost en Luc Castaignos.

Bas Dost is één van de vier Nederlanders die onder contract staat bij Sporting Lissabon, dat vanavond moet aantreden tegen Real Madrid voor de Champions LeagueBeeld afp

Icarus
NPO 2, 20.30 uur

Reeks van zes fictieve documentaires, waarin steeds een andere bekende Nederlander centraal staat die voor het oog van de natie gevallen is. In aflevering 1 ex-politica Rita (Yvonne van den Hurk), die haar maatschappelijke comeback maakt.

Zembla Internationaal
NPO 2, 21.15 uur

Uit de BBC-documentaire Het einde van de dierentuin blijkt hoe elk jaar naar schatting honderden wilde dieren worden gedood in Europese dierentuinen, omdat zij 'boventallig' worden verklaard. Wat wordt nog meer onder de pet gehouden?

Natural World Special
BBC 2, 22.00 uur

De natuurdocumentaire Jaguars: Brazil's Super Cats gaat over een onderzoeksteam dat wilde jaguars volgt. De diersoort wordt met uitsterven bedreigd, dus als het team twee wezen vindt, doet het er alles aan de dieren te helpen opgroeien.

2Doc: Transit Havana
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire waarin te zien is dat Cubaanse homo- en transseksuelen een voorvechtster hebben in Mariela Castro, dochter van president Raul. Jaarlijks laat Mariela een Vlaamse en een Nederlandse arts invliegen om op Cuba transgenders te opereren.

De natuurdocumentaire Jaguars: Brazil's Super Cats gaat over een onderzoeksteam dat wilde jaguars volgtBeeld afp

Behind Enemy Lines (John Moore, 2001)
RTL 7, 20.30-22.35 uur.

Hoe de neergestorte straaljager-copiloot Chris Burnett in vijandelijk gebied telkens weer aan zijn achtervolgers weet te ontkomen, is het grote mysterie van de actiefilm Behind Enemy Lines. Normaal gesproken zou dat het hart van de film vormen, hier wordt er telkens luchtig overheen gestapt. Held zit in hopeloze situatie, beeld wordt zwart, held is weer elders. Die opzichtige plotgaten lagen aan de basis van de negatieve kritieken die de oorlogsfilm kreeg. Terecht, maar er is ook best wat aardigs te zeggen over dit speelfilmdebuut van regisseur John Moore (A Good Day to Die Hard). Zo verweeft hij in verzorgde stijl klassieke Hollywoodelementen uit westerns en buddyfilms in het actuele verhaal: de passieve rol die de opvarenden van een Amerikaans vliegdekschip moeten spelen in de chaotische strijd tussen onduidelijke partijen in het voormalige Joegoslavië, vlak voordat daar een vredesbestand ingaat. Als een straaljager toch een keer boven verboden gebied vliegt en wordt neergehaald, wordt de enige overlevende ervan, genoemde Burnett (Owen Wilson), pion in een politiek spel, terwijl hij wordt achtervolgd door bloeddorstige Serviërs. Uiteraard trekt zijn superieur Gene Hackman zich op cruciale momenten niets aan van de verboden die hem om politieke redenen zijn opgelegd, zodat in een indrukwekkende, stuntrijke finale de held een echte held kan zijn.

A Most Violent Year (J.C. Chandor, 2014)
Film1 Première, 20.30-22.30 uur.

De in Guatemala geboren en in Florida getogen acteur Oscar Isaac kreeg nog geen Oscarnominatie, maar won al wel een Golden Globe voor zijn voortreffelijke hoofdrol in de even voortreffelijke miniserie Show Me a Hero (2015). Die Oscar zal niet lang meer duren, dus onthoud die naam. Of liever: bekijk hem, vanavond, in de uitstekende misdaadfilm AMost Violent Year, die ons terugvoert naar het gewelddadige jaar 1981 in New York, waar corruptie, straatmoorden, georganiseerde misdaad en drugsproblemen het nieuws beheersen. Oscar Isaac is een ondernemer die in zijn praktijk strenge grenzen wil hanteren in wat wel en niet mag. Zijn vrouw (Jessica Chastain) is de dochter van een crimineel die diens normbesef heeft overgenomen. Dat leidt tot een vicieuze cirkel van problemen als haar man in geldnood komt. Regisseur James Chandor (Margin Call, All is Lost) is duidelijk niet geïnteresseerd in heldendom: zijn hoofdpersonen twijfelen en maken inschattingsfouten. Het maakt van A Most Violent Year een sfeervolle, overtuigende, spannende en geweldig geacteerde film.

Cherchez Hortense (Pascal Bonitzer, 2012)
Arte, 20.15-21.50 uur.

Milde sores van de gegoede klasse in Parijs, daar weten Franse filmmakers doorgaans goed raad mee. Zeker Pascal Bonitzer, die naam maakte als scenarioschrijver van de mastodonten André Téchiné (Les innocents) en Jacques Rivette (La belle noiseuse) en in dit geval ook de regie op zich nam. Kristin Scott Thomas en Jean-Pierre Bacri vormen een geslaagd echtpaar dat zijn leven overhoop gehaald ziet worden wanneer zij van hem een gunst vraagt die hem dwingt contact te zoeken met zijn vader. 'Ik ben niet zo goed in praten, en zeker niet met mijn vader', verzucht de licht autistische wetenschapper. Als hij er dan ook nog achterkomt dat zijn vrouw hem bedriegt met een acteur, verliest hij alle greep op zijn leven. En hij niet alleen. Mensen praten langs elkaar heen, afspraken zijn voorbij voordat ze begonnen zijn en belangrijke details blijven onbenoemd. Precies zoals dat gaat in menig Franse lichte komedie met bespiegelende ondertoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden