De Volkskrant tv-selectie voor 14 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Presentatoren van Met De Kennis Van Nu André Kuipers, Liesbeth Staats, Diederik Jekel en Bart Meijer. Beeld null
Presentatoren van Met De Kennis Van Nu André Kuipers, Liesbeth Staats, Diederik Jekel en Bart Meijer.

De kennis van nu

NPO 2, 19.20 uur

Jaarlijks worden in Nederland 41 duizend mensen getroffen door een beroerte. De Kennis van Nu laat drie nieuwe behandelingen zien die tot goede resultaten leiden. Zoals in het AMC in Amsterdam, waar sinds kort een behandelmethode wordt ingezet waarvoor een ploeg specialisten 24 uur per dag klaarstaat.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In de aflevering 'Voor jou tien jongeren' onderzoekt Zembla het slechte imago van de vijftigplusser op de arbeidsmarkt. Meer dan 40 procent van de langdurig werklozen is nu ouder dan vijftig jaar. Hoe verhoudt zich dat tot het gegeven dat onze overheid van de werknemer verlangt tot 67 jaar door te werken?

Van der Vorst ziet sterren

RTL 4, 20.30 uur

Peter van der Vorst portretteert presentator-acteur Johnny de Mol, die met zijn programma Syndroom genomineerd is voor de Gouden TelevizierRing, die donderdag wordt uitgereikt. Er wordt ook gepraat over de afperszaak van de familie De Mol en Johnny's nieuwe toneelstuk De gelukkigste dag.

null Beeld null

Louis Theroux: Autism

NPO 3, 22.30 uur

Herhaling van de aflevering waarin Louis Theroux een school in New Jersey bezoekt die is gespecialiseerd in de begeleiding van autistische kinderen. Theroux maakt kennis met bijzondere leerlingen zoals de 13-jarige Joey, die een talent heeft voor tekenen, maar ook lijdt aan dagelijkse woedeaanvallen.

Hart en ziel

NPO 2, 22.50 uur

Tijl Beckand vertelt het verhaal achter de Messiah van Georg Friedrich Händel. Deze componist was rond 1740 in Londen uitgerangeerd geraakt. Hij vereenzaamde en begon teksten uit de Bijbel over de komst van de Messias op muziek te zetten. Toen kwam er een uitnodiging uit Dublin voor nieuwe concerten.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Jelka van Houten is actrice en zangeres, bekend van tv-series als Jeuk, films als Jackie en musicals als Turks fruit. Nu brengt ze haar haar eerste soloalbum uit, getiteld Hard Place for a Dreamer. Het album werd opgenomen in de Sun Studio in Memphis en Van Houten werkte samen met de singer-songwriter Kim Richey.

Meryl Streep in Hope Springs. Beeld null
Meryl Streep in Hope Springs.

Hope Springs (David Frankel, 2012)

RTL 8, 20.30-22.35 uur

Het is Meryl Streep-week bij RTL 8, en vandaag staat de tweede film op het programma die Streep draaide met regisseur David Frankel. Anders dan hun eerdere samenwerking in The Devil Wears Prada (afgelopen maandag te zien) is Hope Springs geen luid en duidelijke komedie, hoewel genoeg te lachen is om het uit hun relatiecrisis kruipende stel dat in de film centraal staat. Arnold (Tommy Lee-Jones) en Kay (Streep) slapen al een eeuwigheid niet meer in hetzelfde bed, raken elkaar nauwelijks nog aan en wisselen voornamelijk korte, liefdeloze zinnetjes uit.

Om aan de ellende te ontsnappen schakelt Kay een relatietherapeut in (Steve Carell) en Arnold stemt nukkig in om dan maar aan de slag te gaan. Wat Hope Springs geslaagd, grappig en soms licht ontroerend maakt, is dat Frankel het onderwerp serieus maar ook liefdevol aanpakt en zijn acteurs - ook komiek Carell - tot mooi, bedrieglijk 'gewoon' spel aanzet. Zelfs een potentieel smakeloze scène als die waarin Kay haar man oraal probeert te bevredigen in een bioscoop, is even grappig als ongemakkelijk. Kay en Arnold zullen er later precies zo op terugkijken, mocht hun therapie slagen.

You Only Live Twice (Lewis Gilbert, 1967)

RTL 7, 20.30-23.00 uur

De vijfde in de James Bond-serie en de eerste film waarmee Sean Connery afscheid nam van de rol van geheim agent 007 - hij zou dat later nog twee keer doen, met Diamonds Are Forever (1971) en Never Say Never Again (1983). Aardige aflevering, mede door het scenario van Roald Dahl, die Ian Flemings boek slechts deels volgde en het vaste stramien van de Bond-verhalen fantasierijk aanvulde. Connery staat tegenover de gevaarlijke baas van een misdaadorganisatie, die, nadat hij een Amerikaanse ruimtecapsule heeft bemachtigd, een atoomoorlog tracht uit te lokken.

Democrats (Camilla Nielsson, 2014)

NPO 2, 23.05-00.40 uur

De effectieve ontleding van een farce, deze droog observerende documentaire. Ze willen in hun missie geloven, de twee politici die samen Zimbabwe doorkruisen om de bevolking te horen over het beleid van president Mugabe. Paul Mangwana hoort bij Mugabes partij ZANU-PF en Douglas Mwonzora bij de oppositie, maar ze delen de hoop op vooruitgang. Zo worden ze onwaarschijnlijke bondgenoten, wanneer de bijeenkomsten door angst geregeerde schijnvertoningen blijken.

Trash (Stephen Daldry, 2014)

HBO 2, 19.05-21.99 uur

'Vertrouw nooit de politie. Die behandelt iedereen als vuil.' Weesjongen Rafael (Rickson Tevez) kan het weten. Net als zijn kompanen Gardo (Eduardo Luis) en Rato (Gabriel Weinstein) woont hij bij de stort van Rio, waar ze overleven als vuilnisrapers. Wanneer ze daar een goedgevulde portemonnee vinden, krijgen ze al snel de sadistische politiechef Frederico (Selton Mello) achter zich aan. Terwijl de gevestigde orde in Trash het kwaad vertegenwoordigt, vechten de jongens voor rechtvaardigheid door het raadsel van de portemonnee tot op de bodem uit te zoeken. Doorwrocht sociaal commentaar blijft daarbij achterwege. De film werkt vooral als opwindend, scherp gemonteerd avontuur: lekker apenkooien door de favela. Ergens tussen het grimmige realisme van Cidade de Deus en een jongensboek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden