De Volkskrant tv-selectie voor 14 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida maken een reis door Marokko. Beeld KRO-NCRV
Schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida maken een reis door Marokko.Beeld KRO-NCRV

Portugal - IJsland
NPO 1, 20.50 uur

Het Nederlands elftal beet zich in de kwalificatiereeks tot twee keer toe stuk op de IJslanders, waardoor het land met 330 duizend inwoners nu zijn debuut mag maken op een EK-eindronde. In Saint-Étienne wacht hen Christiano Ronaldo.

Broodje Gezond
NPO 3, 21.10 uur

Boter of margarine - wat lekkerder is, kunnen we zelf uitmaken, maar welke van de twee smeersels is het gezondst? Op zoek naar een antwoord bezoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris een margarinefabriek en twee boterbroers.

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

Chez Benali
NPO 2, 20.25 uur

Aan de hand van zes legendarische recepten maken schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida een reis door Marokko en zijn geschiedenis. Aflevering 1 staat in het teken van arganolie, ook wel bekend als het vloeibare goud.

A'dam - E.V.A.
NPO 3, 23.15 uur

Herhaling van de veelgeprezen romantische dramaserie over de jonge Zeeuw Adam en zijn liefde voor de Amsterdamse Eva. Samen vormen ze het hart van een mozaïek met steeds nieuwe kleine en grote verhalen uit de hoofdstad.

null Beeld Victor Arnolds
Beeld Victor Arnolds

De 13e Man
NPO 2, 23.40 uur

Documentaire uit 2011 over drie scheidsrechters uit het amateurvoetbal: de jonge predikant David, de verlegen Jan-Willem en oud-marinier Badr. In de kerk kan David rekenen op veel respect, maar op het veld blijkt dat steeds lastiger.

Black Power
BBC 1, 23.45 uur

Filmmaker Dan Murdoch ontmoet leden van de Amerikaanse Black Liberation Movement. Hij vraagt ze naar hun motivatie en komt terecht in een wereld waar een steeds grotere groep activisten de wapens oppakt uit onvrede met de politie.

Hook (Steven Spielberg, 1991)
RTL 8, 20.30-23.30 uur

Misschien wat rommelig en lang (144 minuten, zonder reclame), maar Steven Spielbergs verbeelding van het Peter Pan-verhaal staat garant voor - ook zonder kinderen, maar toch liefst mét - een heerlijke avond. Niet in de laatste plaats dankzij hoofdrolspelers Robin Williams en Dustin Hoffman (als Kapitein Haak). De eerste is een gelukkig getrouwde zakenman, wiens drukke baan als bedrijfsjurist jammerlijk weinig tijd laat voor zijn gezin. Maar als op een dag zijn kinderen verdwijnen en hij erachter komt dat hij eigenlijk Peter Pan is, kan de boel los. En los gaat het. Chaotisch, warmbloedig en hartverwarmend, dat is deze Hook. Met Julia Roberts als Tinkerbell - op de set vanwege haar vermeende divagedrag 'Tinkerhell' genoemd, waarna Spielberg haar rol tot een bescheidener formaat zou hebben geknipt - en fraaie bijrollen van Bob Hoskins en Maggie Smith.

Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)
HBO 2, 12.55-14.55 uur

Voor het vierde deel in de postapocalyptische filmcyclus overtreft Miller zichzelf met grandioze, circusachtige stunts en de uitzinnige aankleding van het overlevende restant mensen. Zoals chief Joe, de als doodshoofd-God aanbeden tribale leider die vanaf een kolossale rotspartij over een wegterend volk heerst. En dan zijn er de naburige, niet minder krankjorum uitgedoste stammen. Het is moeilijk om niet aan IS te denken bij het zien van al die door de woestijn razende, met kanonnen uitgeruste, geïmproviseerde vechtvoertuigen. Miller gooit er ook nog een doodscultus bij: jonge mannen die in extase raken bij het idee te kunnen sterven in naam van Joe, om zich zo van een plaatsje in het paradijs te verzekeren.

Love is Strange (Ira Sachs, 2014)
Film1 Premiere, 14.25-15.55 uur

Nogal cru: wanneer Ben (John Lithgow) en George (Alfred Molina) na een relatie van 39 jaar besluiten te trouwen, wordt George ontslagen bij de katholieke school waar hij al jaren muziekles geeft. Blijft gevoelig, zo'n huwelijk, zelfs in New York, de stad van de persoonlijke expressie en decennia geleden verworven vrijheden. Het stel kan de hypotheek van hun fraai gelegen appartementje niet meer betalen, maar is niet van plan te verhuizen naar een plek die te ver ligt van het artistieke milieu waarin ze zich begeven. De oplossing: het huis verkopen en tijdelijk elders intrekken. Ben bij zijn drukke neef, diens schrijvende vrouw en hun zoekende puberzoon, waarmee hij het stapelbed deelt, George op de bank bij de buren. Love is Strange gaat over levens waar men zich best om elkaar wil bekommeren, maar waar persoonlijke vrijheid vaak geldt als een net iets hoger na te streven goed. Aan het oppervlak zit veel goede wil en aandoenlijke romantiek, eronder de ingesleten biotoopjes waarin niemand zomaar uit z'n zelfverkozen bubbel stapt. De spanning die dat oproept, maakt de film.

Outbreak (Wolfgang Petersen, 1995)
Veronica, 22.35-01.10 uur

Verstand op nulfilm over de 'grootste medische crisis aller tijden' (lees: een gevaarlijk virus dat zich dreigt te verspreiden over Amerika), te bestrijden door een team vol topacteurs (Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Kevin Spacey) dat onder leiding van rauwdouwer Petersen allerlei open deuren intrapt. Even bespottelijk als onderhoudend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden