De Volkskrant tv-selectie voor 14 december
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur
De Keuringsdienst van waarde duikt in de suikerberg. Terwijl de rest van de wereld het vooral moet hebben van rietsuiker, doet Nederland als kleine speler mee met de biet: een uitvinding van Napoleon in de oorlog met de Engelsen.
Danny demonstreert
NPO 3, 21.00 uur
Danny Ghosen loopt in de VS mee met de Freedom Fighters, een groep jonge actievoerders die zich laat horen tegen racisme. Onder hen ook Takiya Thompson, die viral ging nadat ze een standbeeld had neergehaald.
Het instituut
NPO 1, 21.30 uur
In de laatste aflevering van Het instituut van dit seizoen wordt onderzocht of mensen kuddedieren zijn. Joep van Deudekom en Rob Urgert proberen de groep nare liedjes mee te laten zingen en geld uit hun zak te kloppen.
BlitZ
BBC 2, 22.00 uur
In deze serie over de bommen die vielen tijdens WOII, het verhaal van de bom op de St. Peter's Church in Bristol. Een lokale fotograaf legde de verwoestingen en het menselijke drama vast, maar zijn foto's mochten niet worden gepubliceerd.
De ballade van Marianne Faithfull
NPO 2, 22.55 uur
De Engelse zangeres Marianne Faithfull (1946) blikt terug op haar carrière. Na het succes van haar debuutsingle As Tears Go By (geschreven door de Rolling Stones), wachtten haar een drugsverslaving en een paar sterke comebacks.
Alone with Chrissie Hynde
CANVAS, 23.10 UUR
Een zomer uit het leven van popicoon Chrissie Hynde. De frontvrouw van The Pretenders neemt ons mee uit wandelen in Nashville, treedt op in Londen, koopt kleding in Parijs en laat haar thuisstad Akron in Ohio zien.
L'Apollonide (Souvenirs de la maison close) (Bertrand Bonello, 2011)
Arte, 22.15-00.15 uur
Ze doen hun best het goede van hun bestaan in te zien, de jonge vrouwen in het Parijse bordeel van rond 1900, dat we op één gelegenheid na niet verlaten in de twee uur die L'Apollonide duurt. Ze glimlachen veel naar elkaar, bieden elkaar een schoot om het moede hoofd in te laten rusten en kussen elkaar goedemorgen. En buiten is het voor vrouwen misschien wel veel slechter: een van de prostituees werkte eerder in een wasserij, waar je longen aangetast raken door de ammoniak. Maar uiteindelijk is wat de Franse filmer Bertrand Bonello toont van een verpletterende triestheid. De rituelen van het late opstaan, wanneer de zon al aanstalten maakt te verdwijnen, het wassen en aankleden, het rondhangen met de ogenschijnlijk fatsoenlijke klanten, het ondergaan van hun vernederingen, de alcohol, de opium; het haalt bij iedereen de glans uit de ogen. Het knappe van L'Apollonide is dat de film de kijker in eenzelfde roes brengt als die waarin de vrouwen hun werk doen. Met een zijdezacht bewegende camera, een lome mise-en-scène en vervreemdende stijlmiddelen (muziek uit andere tijden, split screenbeelden) laat Bonello je wegzakken in de zogenaamd gemoedelijke avonden in het bordeel. Tot de camera pijnlijk langzaam langs de lichamen van de meisjes glijdt als een nieuwe klant zijn keuze moet maken en zo de toeschouwer laat beseffen zelf ook een voyeur te zijn. Het geweld en het leed achter de gemoedelijkheid komen daarna extra hard aan.
Tower Heist (Brett Ratner, 2011)
SBS 6, 20.30-22.40 uur
De plannen om een vierde Beverly Hills Cop te maken, werden de afgelopen jaren vaker uitgesteld dan aangekondigd, waardoor de bekendste recente rol van Eddie Murphy er eentje is waarin hij niet is te zien: die van het ezeltje Donkey in de Shrek-filmserie. In het vanavond uit te zenden Tower Heist is Murphy aan de zijde van sterren als Ben Stiller en Alan Alda de zwakste acteur in de verder goed geacteerde ensemblefilm. Hierin worden de medewerkers van een chic appartementencomplex in New York met een Bernie Madoff-achtige fraudezaak gedupeerd. Hun magere pensioentjes blijken in rook opgegaan. Aangevoerd door manager Kovaks (Stiller) besluit een deel van het personeel zijn geld terug te stelen. De opstand van brave arbeiders tegen criminele superrijken past goed in de tijdgeest, maar dat thema wordt nauwelijks uitgewerkt. Regisseur Ratner (Rush Hour 1, 2 en 3) heeft vooral aandacht voor vergezochte stunts en andere plezierige ongein; Tower Heist is een onderhoudende, maar tandeloze komedie.
Wall Street: Money Never Sleeps (Oliver Stone, 2010)
RTL 7, 00.00-02.30 uur
Milder dan de satire en aanklacht Wall Street (1987), deze opvolger door dezelfde regisseur. In Wall Street: Money Never Sleeps komt Gordon Gekko, de verpersoonlijking van het motto 'hebzucht is goed', vrij na een gevangenisstraf. Aanvankelijk lijkt hij een ander mens: 'De moeder van alle kwaad is speculatie', zegt hij nu. Met zijn in gevangenschap geschreven autobiografie en lezingen scharrelt hij een inkomen bij elkaar, dat in geen verhouding staat tot zijn gages van vroeger. Intussen zien we hoe zijn dochter Winnie (Carey Mulligan) walgend haar gezicht afwendt als hij op tv verschijnt. Zij heeft gebroken met haar vader en probeert geld te verdienen met een idealistische website. Alles, ook de moraal, verandert als de koersen crashen. Dan komen vader en dochter toch weer in contact en ontvouwt zich een conventioneel familiedrama, waarin hebzucht al snel plaatsmaakt voor liefde, spijt en wraak.