De Volkskrant tv-selectie voor 14 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Martin Freeman in The Hobbit: An Unexpected Journey.

Het ei van Midas
NPO 2, 19.50 uur

Bioloog Midas Dekkers laat zien wat de mens allemaal van de natuur kan leren. Neem nou de kreeft, die onder water kan ruiken. Ook leert Midas dat we in de toekomst geen beveiligingscamera's meer aan huizen hangen, maar krekelharen.

Wild New Zealand
NPO 1, 20.30 uur

In het slotdeel van deze serie over de natuur van Nieuw-Zeeland is te zien hoe de unieke grondpapegaai kakapo ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd door dieren die met Europese kolonisten meekwamen, zoals katten, ratten en hermelijnen.

2Doc: missie in Afghanistan
NPO 2, 21.10 uur

In deel twee onthullen journalisten Sinan Can en Thomas Blom wat zich in juni 2007 afspeelde tijdens de slag om Chora, toen Nederlandse militairen een offensief van de Taliban afsloegen. Daarbij zouden veel burgers zijn omgekomen.

Ali B op volle toeren
NPO 3, 21.15 uur
Ali B gaat de grens over voor een nieuwe muzikale kruisbestuiving. Met rapper Digitzz vliegt hij naar Kopenhagen voor een bezoek aan de Ierse Songfestivalheld Johnny Logan. Rapper Digitzz maakt een bewerking van Logans Hold Me Now.

Kann man Gott beleidigen?
Arte, 22.05 uur
Duitse documentaire over de vraag hoe kunstenaars, filmmakers en cartoonisten omgaan met blasfemie, nu het beledigen van religie steeds vaker samengaat met terreur. Naast de Deense cartoonist Kurt Westergaard komen ook gelovigen aan het woord.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur
Pieter van der Wielen spreekt schrijver-kunstenaar Jan Cremer. In zowel zijn romans (zoals Ik Jan Cremer uit 1964) als zijn schilderijen maakt hij zich los van tradities en conventies. In zijn nieuwe boek Odyssee onderzoekt hij zijn familieachtergrond.

Evolution (Ivan Reitman, 2001)
RTL 7, 22.15-00.20 uur


Veel films op de Nederlandstalige commerciële televisie vanavond, maar naar een meesterwerk zult u vergeefs zoeken. Mocht u in een lollige bui zijn, dan kunnen we u Evolution aanraden, een komedie vol overbekende Reitmanthema's: er duiken vreemde wezens op (Ghostbusters), twee malle snuiters (Twins) gaan er achteraan en zetten daarbij keer op keer autoriteiten te kakken (Stripes). Dit alles levert een leuk gespeeld, curieus rommeltje op, waarin David Duchovny, Julianne Moore en Dan Aykroyd de handen ineenslaan om de wereld te redden. Dat de film zo'n vrolijke bende is, ligt wellicht aan het feit dat scenarioschrijver Don Jakoby het script oorspronkelijk als een bloedserieuze sf-thriller bedoelde. Regisseur Ivan Reitman zag dat niet zo zitten. Dus huurde hij twee nieuwe schrijvers in (David Diamond en David Weissman), die er een ander genre van moesten maken. En omdat Jakoby die aanpassingen wel amusant vond, werkte hij zelf nog mee ook. Zo harmonieus kan Hollywood dus ook zijn.

Hachi: A Dog's Tale (Lasse Hallström, 2009)
RTL 4, 20.30-22.30 uur


Wie vanavond liever huilt dan lacht, zij verwezen naar deze remake van de Japanse kaskraker Hachiko monogatari (1987). Op het Shibuya-station in Tokio staat het standbeeld van een hond: een eerbetoon aan de Akita-rashond die op die plek, ruim tachtig jaar geleden, dag in dag uit op zijn baas stond te wachten ook nadat de baas allang was overleden. In Japan was er in 1987 een succesvolle film over gemaakt en met wat aanpassingen liet het waargebeurde verhaal zich eenvoudig transponeren naar kleinsteeds Amerika. Richard Gere speelt in de Hollywoodversie muziekprofessor Parker Wilson, die zich ontfermt over de puppy Hachi, zo genoemd naar het Japanse symbool aan zijn halsriem. Veel gebeurt er niet in Hachi de film kabbelt rustig van winter naar lente, van zomer naar herfst. Hallström, de van origine Zweedse regisseur die zich al jaren toelegt op opbeurende drama's, laat het eenvoudige verhaal grotendeels voor zich spreken. Als tranentrekker gaat Hachi recht op zijn doel af. De acteurs spelen ingetogen, in het volle besef dat ze het moeten afleggen tegen de ware sterren van de film, de Akita's die gezamenlijk Hachi spelen. Een groepsprestatie van formaat: de trouwe hond ontwikkelt zich glansrijk van blije mensenvriend tot tragische held.

The Hobbit: An Unexpected Journey (Peter Jackson, 2012)
SBS 6, 20.30-22.30 uur / 23.00-00.45 uur

Eerste van de drie films die Jackson (The Lord of the Rings) uit J.R.R. Tolkiens Ring-prequel The Hobbit (1937) wist te peuren. Jackson maakte van het verhaal over hobbit Bilbo (Martin Freeman), die met tovenaar Gandalf (Ian McKellen) en dertien dwergen in de fantasiewereld van Midden-Aarde op pad gaat om een draak te verslaan, beduidend meer dan het ogenschijnlijk zorgeloze avontuur dat Tolkien in 1937 optekende. De toon is weliswaar lichter dan in The Lord of the Rings, maar het gevoel dat de Nieuw-Zeelandse filmer het oorspronkelijke verhaal voortdurend groter maakt dan het is, om qua omvang en urgentie niet te drastisch af te wijken van Tolkiens bekendste werk, verdwijnt nooit helemaal. Gaandeweg wordt evenwel duidelijk dat Jackson ook ruimte voor zichzelf creëert om te tonen hoe het kwaad, dat zich in The Lord of the Rings pas definitief manifesteert, hier langzaam maar zeker de wereld overneemt. Midden-Aarde overtuigt tot in de kleinste details en het is fraai te zien hoe tovenaar Gandalf zich ontpopt als actieheld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden