De Volkskrant tv-selectie voor 13 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Hans Albers in Münchhausen. Beeld
Hans Albers in Münchhausen.Beeld

Che
NPO 2, 20.25 uur

In Guatemala en Mexico ontdekt Erik Dijkstra hoe de revolutionair ontwaakte in Che Guevara. Hij praat met Che's goede vriendin Myrna Torres en ontmoet Antiono del Conde, die Che van een boot voorzag.

World's Busiest Cities
BBC 2, 21.00 uur

In Moskou wonen 13 miljoen mensen en de Russische stad is er een van grote tegenstellingen: zo is de metro de efficiëntste van de wereld, maar staan er ook de langste files. Steden die nog volgen in deze serie zijn Mexico-Stad en Delhi.

Zembla
NPO 2, 21.20 uur

Heeft het EU-beleid om de migratiestroom aan banden te leggen effect? Zembla reist naar Noord-Afrika en ontdekt dat vluchtelingen nog steeds een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars, uitbuiting en mishandeling.

How to stay young
BBC 1, 22.00 uur

Een groep vrijwilligers wordt drie maanden lang gevolgd om te kijken of het verouderingsproces te stoppen is. De 50-jarige Alison Richards leert dat er verrassende manieren zijn om zijn geheugenverlies tegen te gaan.

2Doc: Anne & Jean Paul
NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Leendert Pot volgt het leven van zijn zus Anne (53), die het syndroom van Down heeft. Ze gaat samenwonen met Jean-Paul, die ook verstandelijk beperkt is. Lukt het de twee zelfstandig te leven? En wat is daarvoor nodig?

True Detective
Canvas, 23.10 uur

Martin Hart en Rustin Cohle, ooit partners bij de politie, leggen afzonderlijk een verklaring af over de moord op prostituee Dora Lange zeventien jaar geleden. Canvas zendt vandaag de eerste aflevering uit van deze bloedstollende detectiveserie.

Münchhausen (Josef von Báky, 1943)
Arte, 14.00-15.50 uur.

'Een man met een rijke verbeelding dwingt de wereld simpelweg rijker te worden.' Ware woorden, al worden ze misschien uitgesproken door een beroepsleugenaar. Want wie kan nou geloven wat Baron Hieronymus van Münchhausen zegt te hebben meegemaakt? Dat hij ooit kilometers lang door de lucht suisde op een kanonskogel? Dat hij een ballontrip naar de maan ondernam, en daar sprak met wezens die hun hoofd los kunnen koppelen van hun lijf ('Heel handig, kan ik hier met u praten terwijl mijn lichaam het huishouden doet')? Dat hij met de eeuwen nooit ouder werd?

Of het nu sterke verhalen zijn of niet die een nazaat van de baron aan zijn gezelschap vertelt, regisseur Josef von Báky en hoofdrolspeler Hans Albers maken er een weergaloos spektakel van dat je van de eerste tot de laatste trucage voor Münchhausens avonturen doet vallen. Hij mocht dan ook wat kosten, deze megaproductie waarmee op instigatie van nazi-propagandaminister Josef Goebbels het 25-jarig bestaan van de Berlijnse filmstudio UFA werd gevierd. Het voor die tijd monsterlijke bedrag van 6,5miljoen mark ging op aan de productie; 6,5miljoen die onder meer aan de fabricage van echt gouden en zilveren rekwisieten werd besteed en aan het afhuren van het Venetiaanse Canal Grande en die dus niet, zou je kunnen denken, opging aan oorlogsvoering. Dat zag Goebbels toch wel anders: de film had zijn eigen propagandistische intenties, als een van de oorlog afleidend staaltje escapisme, als ode aan het pastorale Duitse landschap en als omfloerste bestendiging van de nationale normen en waarden.

Over dat laatste zijn de historici het overigens niet eens. Sommige deskundigen menen dat het scenario van de onder pseudoniem werkende schrijver Erich Kästner recalcitranter en anti-nazistischer is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Oordeelt u vooral zelf, voor zover de speciale effecten en de kleurrijke charme u niet blind maken voor dubbele bodems, nazi-ideologieën of onderhuidse kritiek.

Jackie (Antoinette Beumer, 2012)
RTL 5, 20.30-22.30 uur

'Jelka en ik spelen absoluut niet onszelf.' In de publiciteit rond de film Jackie mag Carice van Houten nog zo stellig zijn geweest, je kijkt als toeschouwer toch naar twee acterende zussen die twee zussen spelen. Tweeling Daan (Jelka van Houten) en Sofie (Carice van Houten) nemen na een alarmerend telefoontje uit Santa Fe het vliegtuig naar het stadje in New Mexico, Amerika. Daar wacht hun moeder (Holly Hunter) in het ziekenhuis op hulp. De twee hebben de oud-hippie, die voor hun twee homovaders een tweeling baarde en direct weer uit zicht verdween, nooit gekend. Moeder Jackie, been in het gips, lijkt weinig zin te hebben in hulp, maar vooral jongste zus Daan neemt daarmee geen genoegen. En zo kan het gebeuren dat de drie in moeders roestige camper de zuidelijke VS doorkruisen, onderweg naar een verzorgingshuis. Een tijdige wending behoedt de film voor een dodelijke dosis voorspelbaarheid.

The Amazing Spider-Man (Marc Webb, 2012)
RTL 7, 20.30-23.15 uur

Vijf jaar nadat de trilogie van Sam Raimi met Tobey Maguire en Kirsten Dunst was voltooid, mochten Andrew Garfield en Emma Stone het heldenstokje overnemen. Nog meer dan Raimi in zijn trilogie deed, maakte Engelsman Marc Webb van zijn hoofdpersonages invoelbare mensen van vlees en bloed. The Amazing Spider-Man is zodoende bovenal een psychologisch drama over een jongen die met vers verworven superkrachten moet leren omgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden