De Volkskrant tv-selectie voor 13 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Sandra Roelofs in Stand By Your President. Beeld .
Sandra Roelofs in Stand By Your President.Beeld .

EK Nederland-Tsjechië
NPO 3, 20.00 uur

Wil het Nederlands elftal nog kans maken op EK-kwalificatie, dan mag het geen misstap maken in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië. De NOS doet rechtstreeks verslag, met commentaar van Frank Snoeks. Ondertussen wordt gehoopt dat IJsland van Turkije wint, de samenvatting van die wedstrijd volgt rond elven.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

In aflevering 'Nieuw in het parlement: lichting 1967' blikken Kamerleden die in 1967 hun intrede in de Tweede Kamer deden terug op de veranderingen van destijds in de parlementaire cultuur. Aan het woord komen Hans Wiegel (VVD), Bram Stemerdink (PvdA), Anneke Goudsmit (D66) en Jan Nico Scholten (CDA).

undefined

River
BBC 1, 22.00 uur

Start van een nieuwe politieserie met in de hoofdrol Stellan Skarsgård (bekend van diverse Lars von Trier-films) als John River, een detective die zowel geniaal als emotioneel labiel is. In de eerste aflevering moet River de moord op een tienermeisje oplossen: haar ex-vriendje heeft bekend, maar er is nog geen lichaam gevonden.

Hart en ziel
NPO 2, 22.50 uur

Tijl Beckand vertelt het verhaal achter Peer Gynt, het beroemdste werk van de Noorse componist Edvard Grieg, geschreven bij het toneelstuk van Henrik Ibsen. Peer Gynt is een mythische figuur uit het dorp Vinstra in de Ronde Bergen, die liegend en bedriegend door het leven gaat. Beckand reist naar het dorp van Peert Gynt.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

In de week van het Amsterdam Dance Event interviewt Ester Naomi Perquin de man die de housemuziek in Nederland introduceerde: Eddy de Clercq. In de jaren zeventig was De Clercq betrokken bij de oprichting van clubs als De Koer en Club RoXY. Het boek Laat de nacht nooit eindigen beschrijft zijn carrière.

undefined

Eddy de Clercq in 2000. Beeld ANP
Eddy de Clercq in 2000.Beeld ANP

Stand By Your President (Ineke Smits, 2014)
NPO 2, 23.05-00.45 uur.

Hoe een Zeeuws meisje de first lady van Georgië werd: het klinkt als een sprookje, maar in Stand By Your President pakt dat anders uit. Met heimwee blikt Sandra Roelofs (1969) terug op de tijd dat ze als echtgenote van Micheil Saakasjvili in het hart van de Georgische Rozenrevolutie belandde, en vervolgens meemaakte dat hij de nieuwe president van het land werd.

In haar geslaagde documentaire toont regisseur Ineke Smits (Magonia, Poetins moeder) even hoe Roelofs aan Saakasjvili's zijde de groten der aarde ontmoet (president Bush hier, koningin Elizabeth daar). Vervolgens concentreert de film zich op de eindfase van Saakasjvili's presidentschap, en op de persoonlijke strijd die Roelofs doormaakte toen haar man de gunst van het volk had verspeeld. Steeds moeilijker kon ook zij zich vinden in zijn beleid, terwijl hij het als gezinsvader eveneens liet afweten.

De film zit vol scherpe, soms tragikomische scènes waarin het persoonlijke en het politieke op elkaar botsen, zoals die waar Roelofs' ouders op bezoek zijn en een familiefietstochtje uitloopt op een karavaan van bodyguards en beveiligingsauto's. Maar het is vooral Roelofs die de documentaire zo sterk maakt. Stand By Your President profiteert maximaal van haar warmte en openheid; of ze nu over Saakasjvili praat of - op bitterzoete toon - over het leven dat ze óók had kunnen hebben, in haar stadje in Zeeuws-Vlaanderen.

Rendition (Gavin Hood, 2007)
RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Het is Meryl Streep-week bij RTL 8, en daarom wordt deze sterke mozaïekfilm van stal gehaald, met Streep als CIA-bons. De term rendition staat voor de CIA-vluchten waarmee sinds 2001 zo'n drieduizend terrorismeverdachten uit de VS naar een geheime locatie buiten het land werden vervoerd. Rendition voert zo'n verdachte op, een gelukkig getrouwde Amerikaans-Egyptische biochemicus, die in een vieze Noord-Afrikaanse gevangenis als lijdend voorwerp fungeert van heftige 'waterboarding'-scènes. CIA-nieuweling Jake Gyllenhaal kijkt toe en komt in gewetensnood.

Tanta agua (Ana Guevara en Leticia Jorge, 2013)
Film 1 Sundance, 21.00-22.38 uur.

Veertiger Alberto is geen vakantietalent. Hij kiest de regenachtigste periode van het jaar uit voor de trip met zijn twee kinderen, die hij sinds de scheiding nauwelijks heeft gezien. Het armetierig appartementje nabij Salto, 'Uruguays mineraalwaterhoofdstad', heeft een slaapkamer te weinig, geen televisie en een plastic hertenkop die elk moment van de muur kan vallen. Lucía (14) en Federico (10) eten liever de ham-kaasbroodjes die hun moeder heeft klaargemaakt dan Alberto's crackers, en ook met de uitstapjes wil het in Tanta agua ('Te veel water') niet vlotten.

Veel droogkomische tableaus die de personages van een afstandje in hun miezerige omgeving plaatsen, maar vooral op de minder kunstmatige momenten is de film geslaagd: als de drie in het appartement een spelletje doen omdat er met dat hondeweer niets anders op zit, zie je al snel je eigen jeugdherinneringen aan verregende vakanties erdoorheen schemeren. Met dank ook aan de jonge acteurs, die hun verveling extreem goed uitspelen. Malú Chouza (Lucía) is erg sterk wanneer haar personage een ongelukkige vakantieromance beleeft en weer verder van haar vader afdrijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden