De Volkskrant tv-selectie voor 13 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Jesse Heijnis
Beeld uit The Magdalene Sisters. Beeld
Beeld uit The Magdalene Sisters.Beeld

My atomic aunt
Zondag, Canvas, 21.40 uur

Na 10 jaar buiten Japan te hebben gewoond, keert filmmaker Kyoko Miyake terug naar het dorpje Namie, dat sinds de tsunami en de kernramp bij Fukushima veranderde in een spookstad. Miyake bracht er als kind idyllische zomers door bij haar tante - De rode lampjes van de kerncentrale stonden al die tijd symbool voor een succesvolle toekomst. 'Altijd als we op bezoek waren, zei mijn tante: als er ooit een centrale naar Namie komt, kan ik mijn droomhuis bouwen.'

Missie Aarde
Zondag, NPO 3, 21.50 uur

De incapabele bemanning van ruimtevaartschip Tasman is terug voor een tweede seizoen sciencefictioncomedy. Naast vaste krachten Kim van Kooten, Alex Klaasen en Raymond Thiry maakt actrice Ellen Parren haar debuut als intergalactisch asielzoeker Svetlana.

Strictly Ballroom (Baz Luhrmann, 1992)
Zondag, BBC 2, 16.00 uur

Aanstekelijk danswerk, in deze komedie over een jonge danser en diens problemen met de gevestigde danswereld. Australiër Luhrmann won er in Cannes de Prix de la Jeunesse mee, en zag zichzelf al snel naar Hollywood vertrekken: zijn volgende films waren het flitsende Leonardo DiCaprio/Shakespeare-vehikel Romeo + Juliet (1996) en de kakelbonte kostuum-musical Moulin Rouge! (2001).

The Magdalene Sisters (Peter Mullan, 2002)
Zondag, BBC 2, 00.50 uur

Elk land zijn katholieken-schandaal. En gezien de strengheid van het katholicisme in Ierland, viel te verwachten dat daarover een mooie film mogelijk was. The Magdalene Sisters van de katholiek opgevoede Schotse acteur Peter Mullan is meer dan dat. Het is een geweldige film, bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië. Over zogeheten onreine - verkrachte, ongewenst zwangere - vrouwen die opgesloten werden in kloosters en 12 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar moesten werken in de wasserij. Drie van hen komen in de film in opstand tegen hun onterechte lot. De strijd en ontberingen waartoe dat leidt zijn door Mullan sec in beeld gebracht, gedragen door sterke hoofdrollen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden