De Volkskrant tv-selectie voor 13 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

The Gladiator

Opium op Oerol

NPO 2, 19.20 uur

Op theaterfestival Oerol ontvangt Cornald Maas illusionist Victor Mids (Mindf*ck), die een bezoek bracht aan De onzichtbare man. Deze voorstelling van Orkater gaat over de bijzondere band tussen een kunstenaar en een illegale vluchteling.

Brandpunt

NPO 2, 20.30 uur

Reportage over seksuele intimidatie in de boeddhistische gemeenschap. Oane Bijlsma vertelt hoe zij op een meditatiecursus in het boeddhistisch complex Lérab Ling in Zuid-Frankrijk werd geconfronteerd met een opdringerige Tibetaanse lama.

Light of Dawn: Normandy landings

Canvas, 21.15 uur

In deel twee van deze documentaire over de landing van de geallieerden in Normandië in juni 1944 wordt ingegaan op de besluitvorming in de driehoek Londen, Moskou en Washington, en de strategieën van Hitler om de landingen te verijdelen.

Jo Cox: Death of an MP

BBC 2, 22.00 uur

Documentaire over de brute moord op de Britse, pro-Europese politica Jo Cox, op 16 juni 2016, midden in de campagne rond het Brexitreferendum. Aan het woord komen Cox' familie, ooggetuigen en bekenden van de extreem-rechtse dader.

Born Too White

Canvas, 22.05 uur

Dokter Oscar Dukes, die zelf albinisme heeft, gaat naar Tanzania en Malawi om uit te zoeken waarom er zo veel haat is jegens mensen met een witte huid en rode ogen. De afkeer van albino's is zo groot dat mensen worden verminkt of vermoord.

Born Too White

2Doc: Nothing is Forgiven

NPO 2, 22.55 uur

Portret van de Marokkaanse activist en journalist Zineb El Rhazoui, die in Parijs werkte op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Toen op 7 januari 2015 de terreur genadeloos toesloeg, was Zineb zelf afwezig. Hoe ziet haar leven er nu uit?

Gladiator (Ridley Scott, 2000)

Veronica, 20.30-23.40 uur.

Met Gladiator blies regisseur Ridley Scott de historische spektakelfilm, tot dan toe een doodgewaand filmgenre, nieuw leven in. Zogenoemde toga movies over de klassieke oudheid werden sinds de jaren zestig vrijwel niet meer gemaakt, maar door de enorme bioscooprecette van de film van Scott grepen producenten weer naar de Loeb Classical Library om bij Herodotus en Homerus te zoeken naar scenario-ideeën. Sindsdien maakte Oliver Stone een film over Alexander de Grote en trok Brad Pitt een rokje aan in Troy. Scott deed het allemaal nog eens dunnetjes over met Kingdom of Heaven, over 12de-eeuwse kruistochten, en Robin Hood, een prequel op de mythe. Daarna was het wel zo'n beetje klaar, al valt het succes van Game of Thrones, zij het in mindere mate, ook in het gereanimeerde genre te plaatsen.

De grootste troefkaart van Gladiator is hoofdrolspeler Russell Crowe, die de Romeinse generaal Maximus speelt. Hij wordt in het Rome van 180 voor Christus gedwongen als gladiator bloedige gevechten te leveren op leven en dood. Deze verhaallijn heeft vertakkingen naar thema's als liefde, vriendschap, trouw, verraad en familiebanden. Een groots drama als dit moet stromen op alle mogelijke golven van het totaalspektakel en dat doet Gladiator. De beloning kwam met vijf Oscars. Daarmee werden zowel de productie als ook Hollywoods spektakeltraditie geëerd.

Forgetting Sarah Marshall (Nicholas Stoller, 2008)

SBS 9, 20.30-22.40 uur.

Wat flauwe, lompe komedies over min of meer echte, kwetsbare mensen: ook als Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) enkel de rol van producent speelt, slaagt hij erin zijn stempel op het eindresultaat te drukken. In Forgetting Sarah Marshall krijgt de sombere Peter (Jason Segel) van zijn vriendin Sarah de bons. Wanneer hij op vakantie in Hawaï zijn ellende probeert te vergeten, blijkt Sarah met haar nieuwe minnaar juist ook daar te verblijven. Wat volgt is lome, melige humor over seks en relaties rond een in wezen serieuze kwestie: hoe verdient een man met weinig ambities en een laag zelfbeeld het respect van een vrouw? Het lukt Peter, door grappig en hartverscheurend eerlijk te zijn. Dat Segel al in zijn eerste scène naakt voor de camera verschijnt, is geen toeval: hier is een man die zich in alle opzichten blootgeeft. Dat is vaak pijnlijk genant, maar ook innemend.

Des hommes et des dieux (Xavier Beauvois, 2010)

WDR, 0.25-2.30 uur.

Idylles houden in films zelden stand. Zo ook het harmonieuze bestaan uit Des hommes et des dieux. De trappisten die halverwege de jaren negentig in een klooster in het Algerijnse Atlasgebergte wonen, staan op goede voet met de plaatselijke bevolking. Alles gaat perfect, tot de door het land razende burgeroorlog tussen de regering en islamitische fundamentalisten ook het klooster dreigt te bereiken. Broeder Christian en zijn monniken weten dit, maar in Xavier Beauvois' op feiten gebaseerde film klampen ze zich niettemin zo lang mogelijk vast aan hun dagelijkse routine, alsof ze met gebeden en gregoriaans gezang de vijand op afstand kunnen houden. Moeten ze vertrekken of kunnen ze toch blijven? Kunnen ze de lokale bevolking achterlaten? Komt blijven niet neer op zelfmoord? Morele kwesties die Beauvois niet oplost, zodat na afloop van deze verpletterende kijkervaring nog genoeg te discussiëren valt. Op het Filmfestival van Cannes bekroond met de Grand Prix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden