De Volkskrant tv-selectie voor 13 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
null Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS

Opium op Oerol
NPO 2, 19.45 uur

Vaste prik inmiddels op theaterfestival Oerol op Terschelling is de dagelijkse talkshow van Cornald Maas. In de eerste aflevering ontvangt hij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en voorzitter van de Toneeljury Ferry Mingelen.

EK 2016: België-Italië
NPO 1, 20.50 uur

De eerste wedstrijd voor België op het EK Voetbal is direct een pittige: vanavond nemen de Rode Duivels het op tegen Italië. Kunnen Belgische sterspelers als Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku de hoge verwachtingen waarmaken?

Kevin de Bruyne speelt met België tegen Italië. Beeld afp
Kevin de Bruyne speelt met België tegen Italië.Beeld afp

Simon Reeve's Sacred Rivers
Canvas, 21.05 uur

Presentator Simon Reeve reist langs de Chinese rivier de Yangtze. Hij trekt langs de 50 duizend jaar oude rotssculpturen van Dazu en de Drieklovendam, de grootste elektriciteitscentrale ter wereld. De reis eindigt in Shanghai.

Candice Renoir
NPO 2, 22.50 uur

Start van het eerste seizoen van de Franse detective rond Candice Renoir, een gescheiden moeder van vier kinderen die teamleider wordt bij de recherche in een havenstadje in Zuid-Frankrijk, waar het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden.

Valerio International
NPO 3, 21.55 uur

Herhaling van het interview van Valerio Zeno met de populaire landschapsfotograaf Eelco Roos. De ontmoeting vindt plaats in het Canadese Calgary. Ook spreekt Valerio in New York met Dominique Samuel, de visagist van o.a. Lady Gaga.

Valerio gaat op bezoek bij fotograaf Eelco Roos. Beeld anp
Valerio gaat op bezoek bij fotograaf Eelco Roos.Beeld anp

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt cabaretier Erik van Muiswinkel, die een paar weken geleden bekendmaakte te stoppen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Daarnaast vertelt Van Muiswinkel over zijn laatste cabaretvoorstelling De Olieworstelaar.

The Wolfpack (Crystal Moselle, 2015)
NPO 2, 20.15-21.50 uur

Ze brachten hun jeugd grotendeels in volstrekte isolatie door, de zes broers Bhagavan, Govinda, Jagadesh, Krisna, Mukunda en Narayana en hun jonge zusje Visnu. Hun machtswellustige vader, bijgestaan door hun jaknikkende moeder, wilde zijn kroost zo lang mogelijk beschermen tegen de grote boze buitenwereld. Ze leerden over het leven door films te kijken die ze vervolgens tot in de kleinste nuance naspelen, in de huiskamer. Toevallig liep documentairemaakster Crystal Moselle ze tegen het lijf, gewoon op straat in hun woonplaats New York, toen ze zich op eigen houtje voorzichtig ontworstelden aan de veredelde opvoeddictatuur van pa en ma. Moselle won snel hun vertrouwen - als filmmaker oogstte ze al gauw hun bewondering - en registreerde hun vervolgstappen in de echte wereld. Wat The Wolfpack zo aangrijpend maakt, is dat de broers zich met zo veel energie en vastberadenheid aan hun ingesnoerde bestaan ontworstelen.

Tegelijk toont Moselle hoe de jongens scènes uit Pulp Fiction, The Dark Knight en Reservoir Dogs naspelen, met zelfgemaakte kartonnen wapens, zonder hun wereld te bespotten. Soms haalt Moselle ook moeder Susanne voor de camera, en in zijn enige echte scène weet ze zelfs vader Oscar iets aandoenlijks te geven. Maar wat gaat er in hem om? Hij laat het niet zien en Moselle vraagt niet door. Klein smetje op een schitterend groepsportret.

Spread (David Mackenzie, 2009)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Luchtig stervehikel voor mooiboy Ashton Kutcher, die toen alweer enkele jaren aan de leiband lag van de zestien jaar oudere Demi Moore (het stel scheidde in 2013). In Spread, een film die in Nederland de bioscoop niet haalde, zoekt hij ook het bed van oudere bemiddelde vrouwen. Want zo, denkt de pas in Los Angeles gearriveerde arrogante losbol, leid je het leven zoals het hoort aan de immer zonnige westkust. En verdomd, het lukt hem. Dus waarom hij dat alles op het spel zet voor serveerster met mooie bruine ogen Margarita Levieva? Regisseur David Mackenzie maakt nu inhoudelijk beduidend zwaardere cinema, met het gevangenisdrama Starred Up en het komende herfst te verschijnen Hell or High Water.

Alibi (Johan Nijenhuis, 2008)
NPO 3, 20.30-22.05 uur

Vlotte, maar gemakkelijke en melige komedie over een medewerker van een alibibureau, die door zijn werk in de problemen komt. Dergelijke kantoren, die overspelige mannen bijstaan bij het vreemdgaan door wantrouwige echtgenotes om de tuin te leiden, schijnen echt te bestaan. Georgina Verbaan speelt met vette verve het serveerstertje dat voor het romantische deel van de komedie zorgt.

Le professional (Georges Lautner, 1981)
Canvas, 21.55-23.40 uur

Stervehikel voor de Franse acteur Jean-Paul Belmondo die toen op de toppen van zijn populariteit verkeerde. Een degelijke thriller over een geheim agent die op missie in Afrika in de steek wordt gelaten door zijn superieuren. Jaren later, terug in Parijs, is hij uit op wraak. Klassiek geworden is niet zozeer de film alswel de muziek van Ennio Morricone, met een wereldberoemd thema (Chi mai).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden