De Volkskrant tv-selectie voor 13 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Tom Hanks en Michael Clarke Duncan in The Green Mile.

The Green Mile (Frank Darabont, 1999) Net 5, 20.30-00.20 uur
Hardnekkig vooroordeel: fantasyfilms en daaronder kun je grofweg alle films verstaan die in zekere mate een loopje nemen met de natuurwetten zijn escapistische kost voor kinderen, nerds en naïeve boekenwurmen. Toch doe je daarmee deze categorie schromelijk tekort. Volgens een fantasy-veteraan Guillermo Del Toro (Hellboy, Pan's Labyrinth, Crimson Peak) gaat het bij fantasy juist om zeer wezenlijke zaken. In interviews benadrukt hij dat we niet zonder onze verbeelding kunnen om de wereld om ons heen te vatten en dat fantasiewezens nu eenmaal deel uit maken van die verbeelding. 'Op hetzelfde moment dat we fabels begonnen te vertellen, verzonnen we de eerste engelen en demonen', aldus Del Toro. Zo'n uitspraak lijkt aanvankelijk mijlenver verwijderd van het universum dat regisseur Frank Darabont optrekt in The Green Mile.

Het is zijn tweede gevangenisfilm naar een verhaal van Stephen King, na het zondag nog op tv vertoonde The Shawshank Redemption (1994). De film verloopt in het begin keurig volgens de wetten van het gevangenisgenre, met Tom Hanks als hoofdcipier Paul in een cellenblok met terdoodveroordeelden. De eerste barsten in het zorgvuldig opgebouwde realisme ontstaan met de komst van gevangene John Coffey, een zwarte man die veroordeeld is voor kindermoord en zo reusachtig is dat hij in vrijwel geen enkel shot compleet valt te zien. Dat biedt nauwelijks voorbereiding op de scènes waarin Coffey, middels handoplegging, Paul van zijn blaasontsteking geneest en een doodgetrapte muis tot leven wekt. Hemels licht gloeit op in zijn handen en naderhand spuwt Coffey ziekte en dood letterlijk uit. Een aswolk lijkt het wel, maar het zou ook een zwerm kevertjes kunnen zijn. Darabont laat in het midden wat er precies gebeurt, erop vertrouwend dat zijn publiek de extreme koerswijziging pikt. De inmiddels klassieke status van deze puike Stephen King-bewerking heeft Darabonts gelijk bewezen.

The Bourne Identity (Doug Liman, 2002) Veronica, 20.30-22.30 uur
Robert Ludlum-held Jason Bourne weet niet meer wie hij is wanneer hij in de eerste van de inmiddels vijf Bourne-films zwaargewond uit de Middellandse Zee wordt gevist. Maar als enge sluipmoordenaars het op hem hebben voorzien, blijkt hij, ook tot zijn eigen verbazing, over ingenieuze vechttechnieken en overlevingsstrategieën te beschikken. Vanaf dat moment wordt de zoektocht naar zijn identiteit een spectaculair kat-en-muisspel met de overheid, dat door regisseur Liman naar woeste hoogten wordt gedreven. Met uitstekend spel van Matt Damon, die de franchise nog niet heeft losgelaten en na zijn rol als Bourne vaker mannen zonder eigenschappen zou spelen.

The Amazing Catfish (Claudia Sainte-Luce, 2013) Film 1 Sundance, 00.30-01.57 uur
Het losjes gestructureerde verhaal van dit Mexicaanse kleinood, over de eenzame Claudia die wordt opgenomen in het nest van drie puberende zussen, hun broertje Armando en hun aan aids stervende moeder Martha, is deels dat van regisseur Sainte-Luce zelf. Toch zul je nergens het standaardzinnetje 'gebaseerd op ware gebeurtenissen' lezen. The Amazing Catfish gedraagt zich nu eens als een komedie, dan weer als een drama waarin veel wordt overgegeven en gehuild. Daarbij neemt Sainte-Luce alle tijd om te tonen hoe Claudia haar plekje in Martha's familie zoekt. The Amazing Catfish (Los insólitos peces gato) heeft sterke momenten, vooral dankzij de zes uitstekende hoofdrolspelers. Die geven deze lappen-deken van een familie alle nodige charme en waarachtigheid.

Kunststof NPO Radio 1, 19.00 uur
Frénk van der Linden spreekt actrice Yora Rienstra. Vorige week was de première van theatermonoloog PAAZ, naar de roman van Myrthe van der Meer. Rienstra is daarin hoofdpersonage Emma, die haar psychiatrische opname betwist.

Nederland verbouwt NPO 3, 19.55 uur
In dit nieuwe klusprogramma worden dagelijks twee stellen gevolgd bij hun verbouwing. In aflevering één zien we hoe Rotterdammers Jan-Willem (30) en Noortje (30) hun anti-kraakwoning inruilen voor een zogenaamd Tiny House.

Still uit Nederland verbouwt

Het monitor debat NPO 2, 20.55 uur
In een debat over de sociale dienst vragen Teun van de Keuken en Liesbeth Staat zich af of het nuttig en eerlijk is mensen te verplichten iets terug te doen voor hun bijstandsuitkering. Hoe bevalt de in 2015 ingevoerde Participatiewet?

Stephen Fry in Central America Canvas, 21.15 uur
In het slot van zijn reisserie trekt Stephen Fry door het regenwoud van Costa Rica. Daar treft hij bladsnijdende mieren, pijlgifkikkers, de kleinste vleermuizen ter wereld en een babyluiaard. In Panama bezoekt Stephen de Kuna-indianen.

Buurman, wat doet u nu? Eén, 21.25 uur
De Vlaamse presentator Cath Luyten loopt een dagje mee met haar Nederlandse collega Wendy van Dijk. De agenda van Van Dijk is propvol: naast de presentatie The Voice, speelt zij in politieserie Moordvrouw en heeft ze een eigen magazine.

Nieuwsuur NPO 2, 22.00 uur
De komende acht dagen is de reeks Buiten het Binnenhof te zien. Hoe zien Nederlanders de politiek, hun leven en de toekomst? Er zijn gesprekken met shantykoor De IJsselmannen en met jongeren op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden