De Volkskrant tv-selectie voor 12 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Emmanuelle Beart en François Cluzet in L'Enfer van Claude Chabrol. Beeld anp
Emmanuelle Beart en François Cluzet in L'Enfer van Claude Chabrol.Beeld anp

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer in gesprek met Vincent van Warmerdam. Hij is bekend als filmcomponist en theatermaker bij Orkater, maar komt nu met zijn debuutroman De plectrumfabriek, over muziek en een gezin dat opgroeit in het theater.

Paralympische Spelen
NPO 2, 19.20 uur

In het dagelijkse magazine over de Paralympics, live vanuit Rio gepresenteerd door Herman van der Zandt en zijn sidekick Marc de Hond, is aandacht voor rolstoeltennisster Jiske Griffioen, die voor goud gaat in het tennistoernooi.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen. Beeld anp
Rolstoeltennisster Jiske Griffioen.Beeld anp


De universiteitsstrijd
NPO 2, 19.55 uur

De Nederlandse versie van de succesvolle BBC-quiz University Challenge: studentententeams van acht universiteiten worden getest op hun wetenschappelijke kennis. Harm Edens is quizmaster. Vandaag de VU Amsterdam tegen de TU Eindhoven.

2Doc: Het laatste jaar van FC Twente
NPO 2, 20.25 uur

Documentairemaker Geertjan Lassche volgt het rampjaar van FC Twente in seizoen 2015-2016. Samen met Twente-supporter en tv-presentator Erik Dijkstra onderzoekt hij hoe de club in vijf jaar van de hemel in de hel is terechtgekomen.

Lilyhammer
Canvas, 23.10 uur

Start van het derde seizoen van de Amerikaanse thrillerserie over gangster Frank Tagliano (Steven van Zandt), die in het Noorse stadje Lillehammer een nieuw leven is begonnen. Frank belandt op oudejaarsavond in het ziekenhuis.

Thicker than water
NPO 2, 22.55 uur

In de tweede aflevering van deze Zweedse dramaserie blijkt welke opdracht de overleden moeder haar van elkaar vervreemde kinderen heeft nagelaten: ze moeten een seizoen lang het familiepension runnen, anders krijgen ze geen erfenis.

Acteur Steven van Zandt Beeld anp
Acteur Steven van ZandtBeeld anp

L'Enfer (Claude Chabrol, 1994)
TV 5, 23.55-01.40 uur

Het is een van de beroemdste films die niemand ooit gezien heeft: L'Enfer van Henri-Georges Clouzot uit 1964. De film waarmee actrice Romy Schneider voorgoed wilde breken met haar poezelige Sissi-imago en waarmee de gelauwerde regisseur (Quai des Orfèvres, Le salaire de la peur, La verité) wilde tonen dat ook in deze veranderende tijden - nouvelle vague!, 81/2! - hij nog altijd de grootste was. Voor de verbeelding van het verhaal over een man die steeds meer gaat lijden aan waanvoorstellingen, verzon hij de meest fantastische beeld- en geluidsexperimenten, waarvan Hollywoodstudio Columbia zo onder de indruk was dat die hem voorzag van een blanco cheque. De experimenten en opnamen duurden en duurden vervolgens tot iedereen er gek van werd, hoofdrolspeler Serge Reggiani de benen nam en regisseur Clouzot een hartaanval kreeg. De film is nooit gemaakt; wel maakte Serge Bromberg er een fascinerende documentaire over nadat hij via Clouzots weduwe 25 filmblikken had gekregen met opnamen. Tip: bekijk die documentaire, L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot (2009), na het zien van de L'Enfer die vanavond wordt uitgezonden.

Dat is de versie die de Franse veteraan Claude Chabrol dertig jaar later maakte op basis van het script. Het werd een simpele, gedegen psychologische thriller. Met de ster van dat moment, Emmanuelle Béart, in de rol van de levenslustige echtgenote van de ziekelijke hoteleigenaar Paul, nu gespeeld door François Cluzet (Les intouchables). In de van hem bekende realistische stijl slaagt Chabrol er toch in het ziekteproces in het hoofd van Paul aannemelijk te maken. Tussen de bedrijven van het vrolijk zomerse hotel aan een Zuid-Frans meer, en zonder zichtbare aanleiding, verandert de vriendelijke Paul in een door ziekelijke jaloezie gepijnigd monster. Zijn vrouw doet wat ze kan om het tij te keren, maar net als de kijker beseft ze te laat dat de psychische toestand van haar man erger is dan gedacht.

One Fine Day (Michael Hoffman, 1996)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

Alleraardigste licht ironische film met George Clooney, die door dit soort rollen telkens weer met Hollywoodlegende Cary Grant wordt vergeleken: dezelfde oogopslag, dezelfde combinatie van jongensachtigheid en charme. Het zit allemaal in de door Clooney gespeelde journalist, die vooral door te bekvechten met zijn nieuwe liefde flirt. En tussen dat werken en sjansen door moet deze Jack Taylor tijd vinden voor zijn zoontje. Architecte Melanie Parker (Michelle Pfeiffer) moet dezelfde balletjes in de lucht houden. Hun romantische komedie vol afstoten en aantrekken is licht verteerbaar en smaakvol, vooral ook omdat het tussen de acteurs vanaf de eerste scène klikt.

In Bruges (Martin McDonagh, 2008)
HBO 3, 20.30-04.10 uur

Dikke mensen, kleine mensen, Belgen, Amerikanen: de Britse toneelschrijver Martin McDonagh spaart bijna niemand. In Bruges, McDonaghs debuut als speelfilmregisseur, blinkt uit in beledigende zwarte humor, en Brugge, de stad waar hij de film opnam, komt er nog het slechtst vanaf. De hevig vloekende Ierse huurmoordenaars Ken (Brendan Gleeson) en Ray (Colin Farrell) zijn door hun baas naar Brugge gestuurd om onder te duiken. Terwijl Ken opgewekt de toerist uithangt, ervaart de jongere Ray de stad als de hel op aarde. 'Als ik een achterlijke boerenzoon was, zou Brugge misschien indruk op me maken. Maar dat ben ik niet, dus dat doet het niet.' Foute Belgenmoppen zijn hier net zo vanzelfsprekend als de racistische tirade van een acterende dwerg. Het sterke spel en het slimme scenario maken In Bruges tot een geslaagde, zelfbewuste gangsterfilm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden