De Volkskrant tv-selectie voor 12 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Henry Fonda (vooraan) in Advise & Consent.Beeld Everett Collection

The End of Memory

Canvas, 19.35 uur

Wetenschappelijke documentaire over de 2,5 biljoen bytes aan data die dagelijks worden uitgewisseld. Hoe kunnen we deze 'big data' ordenen, opslaan en er betekenis aan geven? Omdat de huidige gegevensdragers een korte levensduur hebben, proberen onderzoekers nieuwe platforms te ontwikkelen.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur

Hoeveel kip zit er in een kippenbouillonblokje van Maggi? Wanneer Keuringsdienst van Waarde zo'n vraag stelt, kun je al van ver voelen aankomen dat het antwoord 'bar weinig' zal zijn. Maar wat zit er dan wel in de populaire bouillonblokjes, en hoe wordt deze illusie zo succesvol aan de man gebracht?

Keuringsdienst van Waarde.Beeld .

Opium

NPO 2, 21.10 uur

Acteur Bram van der Vlugt wordt gevolgd tijdens een opvoering van Op bezoek bij meneer Green, waarin hij een 86-jarige weduwnaar speelt. Strafpleiter Inez Weski bespreekt het dansspektakel No Sweat en museumdirecteur Emily Ansenk bezoekt de tentoonstelling Skelet in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Wild Patagonia

Canvas, 21.55 uur

Natuurdocumentaire over Patagonië, het gebergte in het uiterste zuiden van Latijns-Amerika. De ruggengraat wordt gevormd door de pieken van de Andes, maar in het zuidelijkste puntje worden de bergen weggeschuurd door opkomend gletsjerijs. Dieren moeten zich aanpassen om te overleven.

2Doc: The Vasectomist

NPO 2, 23.35 uur

Documentaire uit 2012 over de Amerikaanse arts Doug Stein, die zo veel mogelijk sterilisaties wil uitvoeren. Dit met de bedoeling de wereld te redden van overbevolking - en daarmee armoede en een tekort aan grondstoffen. Hij probeert mannen te overtuigen en organiseerde zelfs een World Vasectomy Day.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts (1977), die inmiddels veel internationale rollen op zijn naam heeft staan. Hij speelde hoofdrollen in geprezen en bekroonde films als Rundskop en De Rouille et d'Os en ontving dit jaar de titel van ridder in de Franse Orde van Kunsten en Letteren.

Advise & Consent (Otto Preminger, 1962)

BBC 2, 13.00-15.15 uur

Pieter van der Wielen interviewt de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts (1977), die inmiddels veel internationale rollen op zijn naam heeft staan. Hij speelde hoofdrollen in geprezen en bekroonde films als Rundskop en De Rouille et d'Os en ontving dit jaar de titel van ridder in de Franse Orde van Kunsten en Letteren.

De plot van Advise & Consent klinkt bedrieglijk stoffig en taai. Wanneer de president van de VS een progressieve geestverwant nomineert als minister van Buitenlandse Zaken, leidt dit tot grote onrust in de senaat. Een commissie moet uitzoeken of Robert A. Leffingwell (Henry Fonda) inderdaad de geschikte man is en al snel blijkt hij een voor sommigen onverdraagbare smet op zijn verleden te hebben. Ook de jonge, idealistische commissievoorzitter wil zekere 'zonden' verborgen houden en uiteindelijk raken alle personages verstrikt in een web van leugens, intriges en achterkamertjespolitiek. Kortom: een film waarin volop gepraat, geheuld en gekonkeld wordt. Maar wat een spannend schouwspel heeft regisseur Otto Preminger (Anatomy of a Murder) van Allen Drury's gelijknamige roman gemaakt. Elk verhoor en pleidooi is weer een nieuw meesterstuk van cameravoering en montage, waarbij je als toeschouwer vaak de vrijheid krijgt om in de uitgekiende breedbeeldcomposities naar waarheid en rechtvaardigheid te zoeken. Preminger draaide Advise & Consent grotendeels op locatie in Washington en dat realisme wordt nog meer versterkt door het beheerste acteerwerk. Op Charles Laughtons optreden na dan, die als senator Seab Cooley gretig de boze wolf van het verhaal speelt.

Schindler's List (Steven Spielberg, 1993)

Net 5, 20.30-00.00 uur

Afgelopen week schreef Volkskrant-filmjournalist Bor Beekman uitgebreid over de controverse rond Schindler's List, naar aanleiding van het nieuwe, uitgebeende Holocaustdrama Son of Saul. Beekman haalde onder meer een citaat van Stanley Kubrick aan, uit de Israëlische krant Haaretz: 'De Holocaust gaat over zes miljoen mensen die worden vermoord. Schindler's List over de zeshonderd die dat niet worden.' Vanavond kunt u zelf oordelen over Spielbergs met zeven Oscars bekroonde relaas over de Duitse industrieel Oskar Schindler (Liam Neeson), die ruim duizend Joden van de dood redde. Interessant weetje: het was voor het eerst sinds The Apartment uit 1960 dat een zwart-witfilm het beeldje voor beste film won. 'Voor mij is kleur een symbool voor het leven', zei Spielberg destijds. 'Een Holocaustdrama kan niet anders dan zwart-wit zijn.'


Suzanne (Katell Quillévéré, 2013)

Film 1 Sundance, 18.55-20.25 uur

Suzanne is een losgeslagen vrouw die zich door niemand laat vertellen wat ze moet doen. Niet door haar zus en ook niet door haar vader, of ze nu 15, 20 of achter in de dertig is. En telkens als ze de volgende manke stap in haar leven heeft gezet - een onvoorziene zwangerschap, de romance met een crimineel - springt regisseur-scenarist Katell Quillévéré resoluut vooruit in de tijd. Jarentachtigdecors maken rap plaats voor grunge en mobieltjes, terwijl Suzanne's vader elke scène kaler wordt. Een interessant experiment, en hoofdrolspeelster Sara Forestier kan die gewaagd haastige verteltrant prima aan. Op enkele aangrijpende momenten na is de gefragmenteerde structuur alleen te plompverloren om je echt bij Suzanne's relaas te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden