De Volkskrant tv-selectie voor 12 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Beeld uit Barbara. Beeld
Beeld uit Barbara.Beeld

An Ideal Husband (Oliver Parker, 1999)
Zaterdag, BBC 2, 15.00 uur

'Het leven is niet eerlijk, en voor de meesten van ons is dat maar goed ook.' In het societymilieu waarin deze vrije bewerking van het toneelstuk van Oscar Wilde zich afspeelt, zijn de hoofdpersonen rijk, goed gekleed en vooral welbespraakt. De film speelt in het 19de-eeuwse Londen, waar de carrière van een gelukkig getrouwde diplomaat (Jeremy Northam) wordt bedreigd door een vrouw (Julianne Moore) die over belastende informatie uit zijn verleden beschikt. Om het probleem op te lossen, roept hij de hulp in van zijn vriend Lord Goring (Rupert Everett), de ideale Wilde-held.

Barbara (Christian Petzold, 2012)
Zaterdag, Canvas, 23.00 uur

Barbara, een dokter uit Berlijn, is in het Oost-Duitsland van 1980 overgeplaatst naar een klein ziekenhuis aan de Oostzee. Daar wordt ze opgewacht door de geneesheer-directeur van het ziekenhuis en de Stasi die haar in de gaten moet houden. Terloops wordt langzaam duidelijk waarom het zo stil is op straat, waarom Barbara (mooie rol van Nina Hoss) de angst niet uit haar ogen krijgt en waarom de toenadering tussen mensen altijd in een vroeg stadium stagneert. Dat de horror van het Oost-Duitse systeem in het alledaagse schuilt, toont regisseur Petzold in klein gehouden scènes en oogstrelende opnamen.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999)
Zaterdag, BBC 2, 23.00 uur

Tom Ripley, een creatie van thrillerschrijfster Patricia Highsmith, is in The Talented Mr. Ripley een arme sloeber, hartstochtelijk op zoek naar waardering, liefde en geld. Dat krijgt hij in de schoot geworpen met de opdracht om Dickie Greenleaf, de zoon van een Amerikaanse industrieel, in Italië te zoeken en hem terug naar huis te dirigeren. Ripley heeft dan al geleerd dat het zich aanmeten van een andere identiteit hem veel kan opleveren. Matt Damon vertolkt Ripley als een liegende knuffelbeer, die ietwat van het scherm gespeeld wordt door het object van zijn begeerte, Jude Law.

I Wish (Hirokazu Kore-eda, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

Kore-eda (Like Father, Like Son, Our Little Sister) maakte I Wish in opdracht van de fabrikant van een hogesnelheidslijn in Japan. Hij verzon er een familievertelling omheen over twee broertjes die door de scheiding van hun ouders niet meer bij elkaar leven. De 12-jarige Koichi woont met zijn moeder en grootouders in Kagoshima, in het zuiden van Japan. Zijn broertje Ryu woont bij zijn vader in Fukuoka, een paar honderd kilometer verderop. Dat I Wish in opdracht werd gemaakt, merk je hoogstens doordat de film bij vlagen iets te publieksvriendelijk en te lief is. Betoverende momenten zijn er ook genoeg. I Wish is een echte Kore-eda: zoet, bitter en ontroerend.

DWDD University
Zaterdag, NPO 1, 20.30 uur

We weten eindelijk wie de mol is, tijd voor nieuwe, serieuzere vragen op de zaterdagavond van NPO 1. Vragen als: waar komt het moderne terrorisme vandaan en hoe kunnen we het bestrijden? Op uitnodiging van De Wereld Draait Door presenteert hoogleraar Internationale Betrekkingen Beatrice de Graaf een college over terroristische bewegingen (en het verdwijnen ervan).

Empire
Zaterdag, NPO 3, 20.35 uur

Lekker fout, deze luxe soap over de terminaal zieke platenbaas Lucious Lyon (type P. Diddy), die zijn drie zoons klaarstoomt voor de troonopvolging. Lyons ex Cookie maakt de machtsstrijd compleet door na een lange gevangenisstraf plotseling weer voor de deur te staan: het was toch zeker háár drugsgeld waarmee dit gouden imperium was opgebouwd? De soundtrack van Empire werd gemaakt door hitmachine Timbaland.

Beeld uit Empire. Beeld
Beeld uit Empire.Beeld

De zwarte lijst
Zaterdag, NPO 3, 22.10 uur

Als warmlopertje voor De Zwarte Lijst op NPO Radio 2 en NPO Soul & Jazz (stemmen kan vanaf deze zaterdag, de lijst is te horen vanaf 26 maart), presenteren Leo Blokhuis, Sylvana Simons & co vier televisie-uitzendingen vol videoclips, archiefmateriaal en sterke verhalen uit de soul- en jazzgeschiedenis. Iedere week staat de muziek van een Amerikaanse stad centraal; in de eerste aflevering is dat de jazz, rhythm & blues en funk uit New Orleans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden