De Volkskrant tv-selectie voor 12 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De drie pasgeboren dinosaurussen in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs. Beeld
De drie pasgeboren dinosaurussen in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs.Beeld

Hillary Hautnah, ARTE, 20.15 uur

ARTE belicht de verschillende gezichten van Hillary Clinton, de gedoodverfde eerste vrouwelijke president van Amerika. Is ze niet te elitair om de onderklasse aan te spreken? Niet te links om ook wat Republikeinen voor zich te winnen?

Pantani, CANVAS, 21.05 uur

Een portret van de legendarische wielrenner Marco Pantani (1970-2004). In 1998 won hij zowel de Tour de France als de Giro. Zes jaar later overleed hij aan een acute cocaïnevergiftiging, eenzaam in een goedkope hotelkamer.

De rijdende rechter, wordt vervolgd, NPO 1, 21.25 UUR

Hoe zou het gaan met Sonja en Anita, die gek werden van veertig elzen? Ook gaat presentatrice Jetske van den Elsen terug naar de school waar kinderen straf kregen voor het 'verkeerd' parkeren van hun fiets.

Presentatrice van De rijdende rechter Jetske van den Elsen. Beeld ANP
Presentatrice van De rijdende rechter Jetske van den Elsen.Beeld ANP

Vreemde tralies, NPO 2, 21.10 uur

Arjan Erkel ontmoet de Nederlander John, die in Japan tot acht jaar cel werd veroordeeld voor een drugstransport. In de gevangenis in Tokio heeft John geen privacy. Zelfs in zijn cel is hij gebonden aan strenge regels.

Exodus: Our Journey to Europe, BBC 2, 22.00 uur

Immigranten filmen hun barre tocht door Europa, op zoek naar een veilige verblijfplaats. In deze aflevering onder andere het verhaal van de Syrische Koerd Ahmad, die in Athene een vals paspoort regelt en naar Frankrijk vliegt.

De schijn tegen, NPO 2, 22.40 uur

Een terugblik op het strafproces tegen Reinier Smit, wiens vrouw werd vermoord voorafgaand aan een brand in hun huis. Advocaat Geert-Jan Knoops gelooft in Smits onschuld en probeert zijn veroordeling voor moord ongedaan te maken.

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, RTL 8, 20.30-22.30 uur

In de prehistorie is het huisje-boompje-beestje geblazen. Vormden het mammoetkoppel, de luiaard en de sabeltandtijger al een merkwaardig alternatief gezin, in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs doet de nestdrang zich op natuurlijke wijze gelden.

Het niet te classificeren knaagdiertje Scrat wordt verliefd op een nog gulzigere soortgenote. Mammoet Ellie is hoogzwanger en wanneer manlief Manny trots de speeltuin toont die hij voor hun kindje heeft ingericht, krijgt ook luiaard Sid het op zijn heupen. De vondst van drie dinosauruseieren verandert hem subiet in een lispelende surrogaatvader met meer ouderliefde dan gezond verstand. Die eieren zijn meteen een mooi excuus om een ondergronds dinosaurusparadijs en flink wat achtervolgingen à la Jurassic Park op te dienen - natuurlijk in alle mogelijke geuren en kleuren en vaak duidelijk bedoeld om in 3D te ondergaan. Bij gebrek aan een sterk plot telt vooral de fantasie die is losgelaten op een knekelige loopbrug, een bonte vleesetende plant of een spontaan gedanste tango. En dan is er nog wezel Buck, die met Jack Sparrow-achtige waanzin en dito tongval door het oerwoud slingert. Aan hem merk je het sterkst dat de derde Ice Age vooral een vermakelijk allegaartje van eerdere films is.

Vicky Cristina Barcelona, SBS 9, 20.30-22.30 uur

Het droombeeld dat Woody Allen met Vicky Cristina Barcelona schetst van Barcelona, met kunst op elke straathoek, hartstochtelijke bewoners en zoete gitaaravondjes, is vergelijkbaar met zijn Parijs in het drie jaar later verschenen Midnight in Paris. En zijn beeld van Rome was niet anders in To Rome with Love, dat hij weer een jaar later maakte. De films zijn illustratief voor Allens latere werk: gemaakt onder prettige omstandigheden, op locaties waar het goed toeven is, met een bewonderende blik op de omgeving, meestal zonder de scherpte van weleer. In dit hartverwarmende Vicky Cristina Barcelona, over een Jules et Jim-achtige ménage à trois op Spaanse bodem, is Allens kijk op het leven levenslustiger en romantischer dan ooit tevoren.

The Saint, RTL 7, 23.00-01.20 uur

In de jaren zestig van de vorige eeuw speelde Roger Moore de meesterdief en vermommingsdeskundige Simon Templar, alias The Saint, titelheld van de gelijknamige tv-serie. De film die Phillip Noyce (Dead Calm, Patriot Game) ervan maakte, kreeg er flink van langs bij zijn verschijning. Te pretentieus en verkeerd gecast. Inderdaad is Val Kilmer geen Roger Moore, maar dat pretentieuze valt achteraf gezien mee. Het verhaal over de charmeur die valt voor een wetenschapster die hij een geheim moet ontfutselen, is onderhoudend.

Cuban Fury, Film 1 Premiere, 20.30-22.05 uur

Bruce zag als kind een glorieuze salsacarrière tegemoet, maar het liep anders: de volwassen Bruce (Nick Frost) is te dik, ambitieloos en eenzaam. Totdat hij op kantoor een nieuwe bazin krijgt: de frisse Julia (Rashida Jones), die op salsales zit. Eigenlijk zou er geen geslaagde romantische komedie moeten schuilen in Cuban Fury: de film is gevuld met weinig verrassende scènes. Toch komt regisseur James Griffiths een heel eind, vooral dankzij hoofdrolspeler Frost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden