De Volkskrant tv-selectie voor 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

In de documentaire Terug naar Faro, 'Beste' meneer Schröder keren Iem en Corrie Vroombout terug naar de plek waar ze kun dochter Brenda verloren bij de vliegramp in Portugal.Beeld AVROTROS

Terug naar Faro

NPO 2, 21.10 uur
Voor het eerst in 23 jaar keren Iem en Corrie Vroombout terug naar Faro, Portugal: de plek waar ze hun dochter verloren bij de vliegramp met de Martinair DC10. 56 mensen kwamen om het leven en nog altijd lopen er juridische procedures.

Apocalyps

CANVAS, 21.05 uur
In de tweede aflevering over de Eerste Wereldoorlog het verhaal van de slag bij Tannenberg. Hier wist maarschalk Von Hindenburg in 1914 de Russen te stoppen en werd, zoals Adolf Hitler later zou verklaren, 'de toekomst van Duitsland vastgelegd'.

Apocalyps, vijfdelige documentairereeks over de Eerste Wereldoorlog.Beeld CANVAS

Hij is een zij

NPO 3, 21.20 uur
Arie Boomsma gaat op bezoek bij de 11-jarige Rens, die zich opmaakt voor de overstap naar de brugklas. Zal hij daar straks helemaal zichzelf kunnen zijn? Martin (27) bereidt zich ondertussen voor op een ingrijpende operatie.

Arie Boomsma volgt transgenders, waaronder de 11-harige Rens.Beeld KRO-NCRV

Stargazing Live

BBC 2, 22.00 uur
Presentatoren Brian Cox en Dara O Briain spreken met de Britse astronaut Tim Peake, die op dit moment rondzweeft in het internationale ruimtestation ISS. Carly Howett van de NASA is te gast in de studio en laat zien hoe mooi Pluto erbij ligt.

De Britse astronaut Tim PeakeBeeld ap

Code Black

Net 5, 21.30 uur
Nieuwe dramaserie over de werkdagen van vier nieuwkomers op het onderbemande Angels Memorial Hospital in Los Angeles. Schrijver Michael Seitzman liet zich inspireren door een documentaire over 'de drukste Intensive Care van L.A.'.

Pervert Park

NPO 2, 22.55 uur
Een portret van de inwoners van het Florida Justice Transitions woonwagenpark: zedendelinquenten voor wie nergens anders een plek is. Sommigen van hen werken aan een terugkeer in de maatschappij - voor zover dat nog mogelijk is.

Pervert Park: een woonwagenpark voor zedendelinquenten.

Orphan (Jaume Collet-Serra, 2009)

SBS 9, 22.40-01.05 uur
Ze is véél te schattig. Ze draagt hopeloos ouderwetse jurkjes, en linten om haar hals en polsen die ze nooit, maar dan ook nooit in het bijzijn van anderen afdoet. Én ze is Russisch. Genoeg rinkelende alarmbellen, zou je zeggen, maar Kate en John, opkrabbelend na Kate's miskraam, denken daar anders over en besluiten het meisje Esther te adopteren. Na een veelbelovend begin komen er scheuren in het plaatje: Esther (Isabelle Fuhrman) beweegt als een spook door het huis, jaagt Kate's zoontje angst aan en lijkt in de speeltuin een klasgenootje van de glijbaan te hebben geduwd.

Dat het echt goed fout zit met Esther weet je in Orphan veel eerder dan Kate (Vera Farmiga), maar op haar beurt krijgt Kate het John (Peter Sarsgaard) dan weer niet aan het verstand gebracht dat ze met de adoptie een grote vergissing hebben begaan. Regisseur Jaume Collet-Serra bouwt met zijn uitstekende acteurs de spanning goed op. Esther is een van de naarste kindmonsters uit de recente filmgeschiedenis, zo duister en gevaarlijk dat je lange tijd echt niet weet of de film wel goed zal aflopen - en zo ja, voor wie. Des te spijtiger dat Collet-Serra en scenarist David Johnson er in het laatste kwartier een potje van maken en alle huiver tenietdoen met een belabberd uitgevoerd slot.

Isabella Fuhrman in Orphan.

The Informant! (Steven Soderbergh, 2009)

SBS 9, 20.30-22.40 uur
Blijkbaar bedekken ijsberen hun neus wanneer ze op jacht zijn, zodat ze verdwijnen in het poollandschap. Maar hoe weet een ijsbeer dat zijn neus zwart is, vraagt Marc Whitacre zich af in The Informant!. En daarbij blijft het niet in deze bewerking van Kurt Eichenwalds gelijknamige non-fictiebestseller. Whitacre (Matt Damon) overpeinst van alles en telkens drukken die gedachtestromen de handeling en dialoog naar de achtergrond.

De film is op feiten gebaseerd: halverwege de jaren negentig klikte Marc Whiteacre tegen de FBI over de corruptie binnen zijn bedrijf en werd daarmee Amerika's grootste klokkenluider. Maar zodra de film een klassieke paranoiathriller dreigt te worden, drijven Whitacres gedachten af, en drijft The Informant! met hem mee. Herhaaldelijk lijkt The Informant! een ouderwetse Pink Panther-film - een toon die wringt met het sombere onderwerp, zoals ook het uitroepteken in de titel te blij is voor een verhaal vol corruptie, spionagepraktijken en smeergeld. Maar die gespletenheid heeft een reden: The Informant! is even manisch-depressief als zijn hoofdpersonage.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998)

BBC 1, 00.40-02.40 uur
'Het is verdomme de Amerikaanse droom in een sporttas en jij wilt ervoor weglopen.' De broers Jacob (Billy Bob Thornton) en Hank (Bill Paxton) hebben zojuist samen met vriend Lou 4 miljoen dollar gevonden in een neergestort vliegtuigje diep in het bos. Ze besluiten het geld te bewaren tot het lente wordt. Dan smelt de sneeuw en zal het vliegtuig worden gevonden. Als er dan niemand naar het geld kraait, zullen ze de poet verdelen en 'm smeren. Simpel plan, gecompliceerde gevolgen. Regisseur Raimi stond in 1998 vooral bekend als horrorregisseur (The Evil Dead) toen hij het inventieve verhaal van Scott Smith dienstbaar verfilmde. Zijn stijl doet denken aan het werk van de Coen-broers, die niet veel eerder het vergelijkbare en briljante Fargo maakten, ook een mooi verhaal over losers in de sneeuw.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden