De Volkskrant tv-selectie voor 12 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Forest Whitaker in The Last King of Scotland. Beeld .
Forest Whitaker in The Last King of Scotland.Beeld .

Opening Jeroen Boschjaar
NPO 1, 13.15 UUR

Rechtstreeks verslag vanuit Het Noordbrabants Museum, waar koning Willem-Alexander de grote Jheronimus Bosch-expositie opent. Dionne Stax ontvangt projectleider Mathijs Ilsink van het Bosch Research and Conservation Project.

I love the 90's test
NPO 3, 20.30 UUR

Herinneren we ons deze nog? Van flippo's tot Full House - BNN blaast het stof van een paar popculturele hoogtepunten en test de ninetieskennis van onder anderen Henny Huisman, Ray Slijngaard (2Unlimited) en Annette Barlo (Oppassen).

College Tour: herman van veen
NPO 2, 21.10 UUR

In Carré ontvangt Twan Huys theatermaker, schrijver, muzikant, acteur en schilder Herman van Veen. Vorig jaar vierde hij zijn 70ste verjaardag, zijn 50-jarig theaterjubileum én gaf na 40 jaar de Louis Davidsring door aan Claudia de Breij.

Earth's Greatest Spectacles
BBC 2, 22.00 UUR

Het BBC-natuurteam neemt een kijkje op eilandengroep Spitsbergen, waar het na maanden totale duisternis langzamerhand weer warm en licht wordt. De ijs smelt weg en het landschap verandert in een weelderige toendra.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 UUR

Graham Norton krijgt bezoek van actrice Julianne Moore, actrice Rebel Wilson (bekend van haar rol als Fat Amy in muziekkomedie Pitch Perfect) en het onafscheidelijke Britse duo Ant en Dec. De muziek komt van meidengroep Little Mix.

Julianne Moore. Beeld anp
Julianne Moore.Beeld anp

Nooit meer slapen
NPO RADIO 1, 00.30 UUR

Tv-serie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel bewerkt tot een voorstelling van tien uur. In Nooit meer slapen vertelt actrice Renée Soutendijk over haar rol Hanne Holm, de gevestigde journaliste, die walgt van de infotainmenttrend.

Tous les soleils (Philippe Claudel, 2011)
NPO2, 23.40-01.18 uur.

De Franse schrijver Philippe Claudel heeft als filmmaker een wat vloeiende identiteit. Het is iemand met een weinig herkenbare, vaak bij het werk van anderen aanhakende stijl. Het begin van Tous les soleils, zijn tweede film na het lovend ontvangen Il y a longtemps que je t'aime (2008), is een onomwonden hommage aan de Italiaanse cineast Nanni Moretti: hoofdpersonage Alessandro, een Italiaanse musicologiedocent in Straatsburg, rijdt vrolijk gehelmd op zijn Vespa door de stad, net als Moretti in verschillende van zijn films. Ook de bedrieglijke lichtheid waarmee Claudel in Tous les soleils een verhaal over verlies en rouw vertelt, de magisch-realistische accentjes en de sneren naar Berlusconi herinneren aan Moretti. Alsof die zijn eerste Franstalige film heeft gemaakt.

En nu we toch bezig zijn: Straatsburg heeft in Tous les soleils vaak iets weg van een gemoedelijke Italiaanse provinciestad, met zijn zonovergoten straatjes en pittoreske grachten. Een decor dat hoogst aanlokkelijk blijft, al wil het helemaal niet vlotten tussen Alessandro en zijn puberdochter Irina (Lisa Cipriani). Alessandro is vrijgezel gebleven sinds de dood van zijn vrouw jaren geleden en kan niet accepteren dat Irina langzaam volwassen wordt. Zonder pardon stuurt hij haar naar de psycholoog, terwijl het probleem vooral bij hemzelf ligt. Irina heeft een betere verstandhouding met haar in huis wonende, anarchistische oom Luigi (Neri Marcorè). Omdat alles wellicht beter wordt wanneer Alessandro weer aan de vrouw gaat, plaatsen ze stiekem een internetcontactadvertentie.

Gelukkig houdt Claudel de kluchtige gevolgen van die actie beperkt. Met Stefano Accorsi heeft hij bovendien een hoofdrolspeler die zowel op de uitbundige als ingetogen momenten stevig geankerd blijft in zijn personage, en zo de film in balans houdt. Maar de mooiste rol is voor vedette Anouk Aimée als doodzieke Agathe, aan wie Alessandro al jaren in het ziekenhuis komt voorlezen. Eerst dikke romans, toen novelles en verhalen en nu, omdat Agathes tijd op is, korte gedichten. Best mooi gevonden, van Claudel.

The Last King of Scotland
Canvas, 21.05-23.05 uur.

(Kevin MacDonald, 2006) Als plattelandsdokter die het moet afleggen tegen de plaatselijke medicijnman, lijkt de aanwezigheid van Schot Nicholas Garrigan in Oeganda niet bijster zinvol. Totdat zijn pad dat van Idi Amin kruist, die het land net heeft overgenomen; binnen de kortste keren is hij Amins lijfarts. Amin ontpopt zich gaandeweg tot een monster en met een beetje besef van de Afrikaanse geschiedenis weet de toeschouwer dat natuurlijk veel eerder dan Nicholas. Het is juist die voorkennis die The Last King of Scotland zo spannend maakt: je vraagt je voortdurend af wanneer Garrigan eindelijk begrijpt in welke hel hij is terechtgekomen. Hoofdrolspelers James McAvoy (Garrigan) en de met een Oscar onderscheiden Forrest Whitaker (Amin) zijn volmaakt als de Schone en het Beest en regisseur MacDonald voert de paranoïde sfeer hoog op.

127 Hours (Danny Boyle, 2010)
RTL 8, 22.30-00.25 uur.

'Een actiefilm zonder actie', noemde Danny Boylezijn filmover avonturier Aron Ralston (James Franco), die 90 procent van de film bekneld zit op de bodem van een kloof. Dankzij Boyles visuele spierballenvertoon wordt dat nooit saai: met zwierig vormgegeven hallucinaties en angstig realistische opnamen houdt hij onze aandacht vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden