De Volkskrant tv-selectie voor 12 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Leonardo DiCaprio in Catch me if you can.

Close Up: Regisseur Lina Wertmüller - Behind the white glasses, NPO 2, 19.15 uur

Ze was de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar won en staat bekend om haar komedies over actuele maatschappelijke kwesties en de eeuwige strijd tussen man en vrouw. In Close Up een portret van de Italiaanse Lina Wertmüller. Te zien is hoe zij terugkeert naar belangrijke locaties uit haar films en terugblikt op haar oeuvre.

Made in Europe, NPO 2, 20.15 uur

Nieuwe achtdelige reisserie waarin schrijver Dimitri Verhulst aan de hand van het gelijknamige boek van Pieter Steinz erachter wil komen wat de Europese identiteit is. Deze aflevering staat in het teken van rebellie en om de rebelse aard van Europa te tonen, gaat Verhulst eerst naar Brussel. Hier laat hij zien hoe chansonnier Jacques Brel zich ontworstelde aan het kleinburgerlijke milieu waarin hij opgroeide en hiermee zelfs een voorbeeld werd voor de punkgeneratie. Daarnaast praat de schrijver met de leden van de veelbesproken Russische punkband Pussy Riot en bezoekt hij Zweedse mannen en vrouwen die in Pippi Langkous al hun hele leven lang een rebels voorbeeld zien.

Dimitri Verhulst in zijn serie Made in Europe. Beeld VPRO / Reinier van Brummelen

VPRO Tegenlicht, NPO 2, 21.05 uur

Lange tijd werd schaliegesteente door de olie- en gasindustrie als waardeloos gezien; je moest er enkel doorheen boren om bij het kostbare, dieperliggende olie en gas te komen. Dat veranderde toen een klein Texaans gasbedrijf eind jaren negentig een manier vond om brandstoffen te winnen uit het schaliegesteente. Hierdoor zijn de Verenigde Staten een grote concurrent geworden van landen als Saoedi-Arabië, waardoor de olieprijzen enorm kelderden. De Texaanse schalieproducenten die de prijzenslag hebben overleefd, zijn de nieuwe helden van de VS en vooral van Trump. Tegenlicht duikt in deze wereld.

Catch Me If You Can, BBC 2, 18.45 uur

Het ware verhaal van meestermanipulator Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) wordt met luchtigheid, schwung en ernst verteld; Spielberg en zijn team beleefden duidelijk plezier aan het creëren van een nostalgische jarenzestigsfeer. Dat begint al bij de veelgeroemde begintitels, die met sprankelende animaties iets verklappen van het kat-en-muisspel dat volgt tussen Abagnale en FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). Het verhaal loopt niet helemaal zoals het in werkelijkheid was, maar de echte Abagnale vond het prima zo; de film houdt zich volgens hem voor 80 procent aan de waarheid.

L'armée des ombres, TV 5, 21.00 uur

Beste van de drie films die Melville, meester van de uitgebeende gangsterfilm, over de Tweede Wereldoorlog maakte - de tijd die hij zelf de mooiste uit zijn leven noemde. In deze bewerking van Joseph Kessels roman krijgt Lino Ventura als gesoigneerde verzetsman te maken met de heilloze kanten van het verzet: hij moet vluchten uit gevangenschap, een verrader liquideren en het vege lijf redden voor een vuurpeloton. Het grootste deel van de film draait om de voorbereidingen van de ontzetting van een kameraad. Nederlands ondertiteld.

The Shawshank Redemption, Net 5, 21.10 uur

Een opvallend conventionele gevangenisfilm, eigenlijk, maar het ten grondslag liggende verhaal van Stephen King is zo sterk dat je wel móét smelten. Tim Robbins speelt de voor moord veroordeelde gevangene die in de jaren veertig Shawshank wordt binnengeleid. Verteller Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman), oudgediende in het complex, ziet hoe snel de outsider zich aanpast, omhoog werkt en de tirannieke leiding inpalmt. Het gegeven leent zich bij uitstek voor existentiële levensvragen en thema's als kameraadschap en verraad, met een geniale ontknoping als bonus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden